22 NİSAN 2019 SALI  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

‘Çalgı Çengi’, ‘Düğün Dernek’, ‘Ailecek Şaşkınız’ filmleri, ‘İşler Güçler’ ile ‘Kardeş Payı’ dizilerinin senaristi ve yönetmeni Selçuk Aydemir, ‘Evrak Kürek: Sektörden Arkadaşlara Giriş 101’ adlı yeni bir kitap yazdı.
Aydemir’in ‘Mahalleden Arkadaşlar’ ve ‘Liseden Arkadaşlar’ gibi bu kitabı da eğlenceli. Türkiye’nin, yazıp, yönettiği komedi film ve dizileriyle tanıdığı Aydemir’in aldığı eğitimle, yaptığı iş arasındaki fark mesela… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği mezunu olan senarist ve yönetmen, sinemayı seçmesinin sebebini kitabında şöyle anlattı:
“Babamın gözünde mesleğim belliydi madem, o zaman hobi olarak sinema yapabilirdim. Babamın hayali gerçekleşmiş oldu, sırada benimki vardı. Elde var, almam gereken bir diploma ve öğrenmem gereken koca bir sinema. Kısa film yılları, senaryo ve kurgu kuramlarını öğrenme yılları…”

Bilginer’e teklif
Kuzeni Burak Aksak’la yaptıkları ilk kısa film ‘Hayal Hırsızları’yla festivallerde hayal kırıklığı yaşayan Aydemir, “Ünlü oyuncunun olmadığı filmlere festivallerden ödül yok” diyerek, hedef büyütünce bakın ne oldu?
“O sıralarda şizofren filmleri peynir-ekmek gibi gidiyordu, haliyle rüzgar bizi oraya itti. Teknik ekipmanı yeniledik, sıra geldi ünlü oyuncuya… Ne kadar ayarsız insanlar olduğumuzu anlayacağınız kısım burası. Madem olay ünlü oynatmak, boğulacaksak okyanusta boğulalım dedik. Haluk Bilginer’i oynatmaya karar verdik. Yıl 2004… Haluk Bilginer, Türkiye’nin en ünlü oyuncusu… Şu an Kıvanç, Kenan bile o kadar ünlü değil ve biz Haluk Bilginer’i kısa filmimizde oynatacağız.”
O yıllarda akrabalarından başka kimsenin tanımadığı  Aydemir ve Aksak, Bilginer’in tiyatrosuna meramlarını anlatan bir mail atar. Menajer, Bilginer’in  senaryoyu ve Komiser rolünü sevdiğini, çekim takvimi ve iş planı için toplantı istediğini bildirince Aydemir, bu kez şöyle bir mail yazar:
“Öncelikle filmimize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Ancak filmin diğer yönetmeni Burak Aksak Bey ile yaptığımız  son toplantıda, senaryoyu revize edip, komiser rolünü genç ve yakışıklı birinin (Sadi Celil Cengiz) oynamasına uygun gördük.”
Film işinden zarar eden Aydemir, borçları ödemek için uçak mühendisi olarak THY’de işe başlar. Bu yüzden Aksak’ın TRT’ye verdiği ‘Leyla ile Mecnun’la ilgilenmeyen Aydemir, borçlarını bitirip, biraz da para biriktirince yine döner sinemaya. Aydemir’in kitabında ‘Çalgı Çengi’nin yapımcılığını üstlenen  Cem Yılmaz’la tanışma macerası, eğlenceli anı ve gençler için sinema ve televizyon dünyasına giriş dersleri de var.

GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ’NDEN MAGAZİN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencilerinin oylarıyla belirlenen 8. Medya Ödülleri, yarın sahiplerini bulacak. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Abdulkadir Gayretli ve Rektör Prof. Dr. Burhan Aykaç’ın ev sahipliğinde Gelişim Tower’da yapılacak törene katılmam gerekiyordu. Çünkü İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri ‘En İyi Magazin Gazetecisi’ ödülüne layık gördü beni… 12. Uluslararası Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali için iki günlüğüne Elazığ’a geldiğim için çok istediğim halde törene katılamayacağım, ama televizyoncu arkadaşım İlkay Buharalı beni temsilen orada olacak. O nedenle beni bu ödülle gururlandıranlara şükranlarımı sunuyor ve özrümün kabulünü talep ediyorum.

GÜNÜN SÖZÜ
“Birlikte gülüyorsanız mutluluktur, birlikte ağlıyorsanız dostluktur, ama birlikte susuyorsanız aşktır.” (Marquez)