MİLLİYET – 27 EKİM 2014 PAZARTESİ  –  ALİCE

Hülya Koçyiğit'i kitapta torunu Neslişah Alkoçlar'ın oyuncu eşi Engin Altan Düzyatan anlattı...
Hülya Koçyiğit’i kitapta torunu Neslişah Alkoçlar’ın oyuncu eşi Engin Altan Düzyatan anlattı…

Cuma akşamı Esma Sultan’da Damat’ın Koruncuk Vakfı yararına gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesinin sergisi vardı. Her biri alanında ünlü 20 kadın smokin giyerek objektif karşısına geçti. Kamuoyunun ilk kez Alice’den öğrendiği, “Kadın eli değerse dünya değişir” projesi kapsamında Koruncuk Vakfı için 200 liradan satışa çıkarılan kitaptaki 20 kadını, 20 ünlü erkek yazdı.
Ayşe Arman’ı Murat Menteş, Ayten Alpün’ü Zeki Doğulu, Balçiçek İlter’i Ahmet Güneştekin, Deniz Ülke Arıboğan’ı Hakan AteşDidem Soydan’ı Tolga Akyıldız, Ece Sükan’ı Ümit BenanEsra Oflaz Güvenkaya’yı Murat Saygı, Fatoş Yalın Arkun’u Hakan Öztürk, Gonca Vuslateri’yi Sarp Apak, Gül Gölge Saygı’yı Kürşat BaşarHülya Koçyiğit’i Engin Altan Düzyatan, Jehan Barbur’u Naim Dilmener, Jülide Ateş’i Ertuğrul ÖzkökNebahat Çehre’yi Güneri Civaoğlu, Neslihan Demir’i Tuna Kiremitçi, Serra Yılmaz’ı Nebil Özgentürk, Şahika Ercümen’i Nasuh Mahruki, Yonca Ebüzziya’yı Serdar Gülgün, Zeynep Özbatur Atakan’ı Özen Yula anlattı.
Tamer Yılmaz’ın çektiği değişik fotoğrafları görmek, 20 erkeğin 20 kadını nasıl tasvir ettiğini okumak ve Koruncuk Vakfı’na katkıda bulunmak istiyorsanız, şiddetle tavsiye ederim bu yayını!

REYTİNGLER SEKTÖRÜ BASİT DİZİLERE İTİYOR

Sinemadizi ve TV sektörünün önde gelen isimleriyle Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yazdığım gibi cumartesi bir araya geldi. “Dünya sinema ve TV endüstrisinde yükselen değer Türkiye” konulu toplantının sürprizi “Lost”un yönetmeni Bobby Roth’du. TRT 1’e çekilen “Filinta” dizisine süpervizörlük yapmak için Türkiye’ye gelen Roth, deneyimlerini paylaştı ve dizicilere şöyle tüyolar verdi:
“Dizilerin sadece süreleri değil, oyuncuların konuşmaları da çok uzun sizde. ‘Filinta’da baş karakterin 3 dakikalık konuşmasını 45 saniyeye indirttim, daha etkili oldu. Dizilerde hız, tempo çok önemli. Amerika’da dizilerde yeni trend, yakın çekim. İnsanların yakın plan görüntülere tepkisi daha büyük oluyor.”
Türkmenistan’dan ayağının tozuyla toplantıya katılan Zeybekçi, Türk dizilerine yurtdışında olan ilgiyi şu anekdotla anlattı:
“Amerika’da pasaport kontrolü yapan polis, karşısındaki Türk’e, izlediği Türk dizisinin bir sonraki bölümünde ne olacağını soruyor.”
Zeybekçi’ye o dizinin adını sordum, “Muhteşem Yüzyıl” dedi.
Toplantının moderatörü Burhan Özkan, ismimi vererek, reyting yüzünden dizi sektörünün içine düştüğü açmaza dikkat çektiğim yazıma gönderme yapıp, sordu Bakan Zeybekçi’ye:
“Denekler öylesine değişti ki, bizde iyi reyting alanlara dış pazarda ilgi yok. Dış pazarda büyük talep gören dizilere de burada seyirci yüz vermiyor. Reyting canavarının sektörü baltalamasını nasıl önleyeceğiz?”
Star TV Genel Müdürü Ömer Özgüner’in de dikkat çektiği konu aynıydı:
“Türkiye’nin değişen denek yapısı, bizi basite doğru itmeye başladı.”
Yıllık dizi ihracatından 200 milyon dolar olan gelirini 2023’te 2 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen dizi yapımcılarının önündeki en büyük sıkıntı bu.
İlk kez bakanın da katıldığı bir toplantıda masaya yatırıldı konu.
Bakalım nasıl çözülecek dizi sektörünün bu büyük sorunu?

Not: “Nazlıaka’ya kötü haber” yazım üzerine attığı tweetle günlerdir takipçilerinin bana hakaret yağdırmasına yol açan CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya yanıtım, Çarşamba’ya!

GÜNÜN SÖZÜ
“Fukara piliç yiyince ya kendi hastadır ya da piliç.”