28 Ekim 2023 Cumartesi  –  Milliyet  –  Alice

29 Ekim’de 100’üncü yılını kutlayacağımız Cumhuriyet için bir dizi eser yazıldı, bestelendi, yorumlandı ve klibi çekildi.

Bu eserlerin hepsi bu konuda en büyük jüri olan halkın önüne çıktı.

Hangileri mi onlar?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına özel bir marş için düzenlediği yarışmaya katılan 400 eser arasından söz ve müziği İlker Kömürcü’ye ait ‘100. Yıl Marşı’ birinci seçildi. Eser ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri’nde kamuoyuna tanıtıldı.

Fazıl Say, Cumhuriyetin 100’üncü yılı anısına Ayten Mutlu’nun ‘Ver Elini’ şiirini besteledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Fazıl Say piyanosunun başına geçip çaldı, ona eşlik eden koro da marşı ilk kez söyledi.

Erol Evgin, sözlerini Dr. Selma Çuhacı’nın yazdığı ‘100 Yılda Yüz Akıyla’ marşını besteleyip, okudu ve ona klip çekti.

Tarkan, yazıp, bestelediği ve yorumladığı ‘Sen Rahat Uyu’ adlı eseri sosyal medyasından, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Atamız için yazdığım marş” notuyla duyurdu.

Ege, söz ve müziği kendisine, düzenlemesi Erol Temiz’e ait ‘Cumhuriyet Sonsuza Dek’ adlı eserle katıldı, Cumhuriyetin 100’üncü yıl anısına özel şarkı yapanlar arasına…

‘100. Yıl Marşı’ için büyük yarış

Kıraç, Sedat Kunduracı’nın yazıp, bestelediği ‘100. Yıl Özgürlük Marşı’nı seslendirdi.

Aysun ve Ali Kocatepe çifti de yazıp, besteledikleri ‘Cumhuriyet Sonsuza Dek’ (100’üncü Yıl) adlı şarkıyla katıldılar, Cumhuriyete olan aşklarını dile getiren sanatçılar kervanına…

Soner Arıca, söz ve müziği kendisine, düzenlemesi Miraç Kutlu’ya ait ‘Cumhuriyet Marşı’nı (100’üncü Yıl) söyledi.

ABD’de yaşayan besteci ve piyanist Ayşe Deniz Gökçin’in Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel yaptığı besteyi, İklim Bade Tekerlioğlu seslendirdi.

Azerbaycan Devlet Sanatçısı piyanist ve besteci Turan Manafzade de sözü ve müziği kendisine ait ‘Türkiye 100’ adlı eseriyle katıldı bu yarışa…

Poll Production, Yeşim Salkım’ın okuduğu ölümsüz şarkılardan ‘Deli Mavi’yi bu kez Mustafa Kemal Atatürk’e ithafen ünlü şarkıcılara yeniden yorumlattı.

Sözleri Seda Akay’a, müzikleri Ozan Çolakoğlu’na, düzenlemesi Baran Etik’e ait ‘Deli Mavi’yi Yeşim Salkım, Zerrin Özer, Aziz Kiraz, Kuzey Köker, Cenk Eren, Hazal, Büşra Pekin, Özge Özder, Baran ve Sinan Güleryüz söyledi.

‘10. Yıl Marşı’ ve ‘Gençlik Marşı’ dillere pelesenk eden Kenan Doğulu, “Kutlu olsun 100 yıllık Cumhuriyet” diyerek; yazıp, bestelediği ‘İkinci Yüzyıl’ marşını görücüye çıkardı.

Rapçi Norm Ender de, Cumhuriyetin 100’üncü yılı için ‘Parla’ adlı bir marş besteledi ve seslendirdi.

Her biri büyük emek ve para harcanarak ortaya çıkan marşlardan ‘10. Yıl Marşı’ gibi kalıcı bir eser ya da eserler çıkıp çıkmayacağına dinleyenler karar verecek.

Halktan daha büyük jüri var mı?

Yok…

Tamer Karadağlı’nın ilk sanat projesi


11 Ağustos 2023’te Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne atanan Tamer Karadağlı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin yaş günü için hazırlayacağı proje için önünde çok kısa bir süre vardı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Karadağlı, Ankara Devlet Tiyatroları’na 2.5 ayda ‘Yüzyıllık Destan Ateş’ adlı oyunu hazırlattı. Cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle 29 Ekim Pazar akşamı Ankara’daki Akün Sahnesi’nde prömiyerini yapacak oyunun yazarı Haluk Özenç, yönetmeni ise Barış Erdenk. 

Emre Başer’in Atatürk’ü canlandıracağı tiyatronun kadrosunda Cevat Duman, Muzaffer Saygı, Akın Berk Sağıroğlu, Barbaros Efe Türkay, Murat Kesim, Aykut Züngür, Berk Baykut, Kadircan Şeren, Onur Kayabaşı, Cem Bardakçı, Betül Tirben, Orida Yıldıran, Gül Öz, Kıvanç Bozkır ve Doruk Altınkaya var.

GÜNÜN SÖZÜ

“Kıymet bilmek kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır.” (Mevlana)