MİLLİYET CADDE – 25 ARALIK 2016 PAZAR  –  ALİCE

Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve ölçülen televizyon kanallarının kurduğu TİAK A.Ş. (Televizyon İzleyici Araştırmaları Anonim Şirketi), reyting ölçüm şirketi TNS/Kantar Media ile sözleşmesini 2020 yılına kadar uzattı. 

Kantar Media, 40 ilde minimum 4 bin hanede ölçüm yapmaya devam edecek. Şirket, daha önce de yazdığım gibi, paneldeki haneleri kaydedip, yedi gün içinde izlediklerini de reytinglere dahil edecek.

Türkiye’deki reyting ölçümleri şimdiye kadar uydu, kablolu TV ve karasal yayınların ölçümünü yapıyordu. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlardan yapılan izlemeler, reyting sistemine dahil değildi.

Ancak veriler gösteriyor ki insanların TV yayınlarını izleme alışkanlıkları değişti. Bilhassa gençler, diziler ve TV programlarını canları istediği zaman diledikleri yerde mobil cihazlardan izliyor.

O yüzden de son zamanlarda büyük yayın kuruluşları internet televizyonculuğuna yatırım yapmaya başladı.

Dijital de ölçülecek

Bu yüzden TRT’den İbrahim Eren’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu TİAK A.Ş., yeni sözleşme döneminde Kantar Media’dan bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla yapılan izlemelerin de reytingini ölçmesini istedi.

Peki nasıl olacak bu?

Kantar Media, dijital yayınların reyting ölçümünü, paneldeki mevcut dört bin hanede mi yapacak, yoksa yeni bir panel mi belirlenecek?

Konu hakkında bilgisine başvurduğum yetkililer, dijital yayınların reyting ölçümünün üç bin hanede yapılacağını, bin hanenin mevcut panelden seçileceğini, Kantar Media’nın TÜİK verileri ışığında belirlediği iki bin yeni hanenin ise TİAK A.Ş.’nin onayına sunulduğunu söyledi.

Hedef 2017 sonu 

TİAK A.Ş., onay verince Kantar Media, hemen dijital yayınlarda reyting ölçümü yapacak mı?

Hayır…

Çünkü taraflar arasındaki protokole göre Kantar Media, 2017’nin sonunda dijital yayınların reytinglerini açıklamaya başlayacak. Kantar Media, sabit televizyonlar ile dijital ölçüm raporlarını bir arada ve ayrı ayrı çıkaracak. Bunlardan hangisinin kamuoyuna açıklanacağına ise TİAK A.Ş. karar verecek.

Şimdiye kadar Kantar Media, 40 televizyon kanalının reyting ölçümünü yapıyordu. 2017 yılı sonunda dijital ölçümde ise buna ilave olarak 150 online kanala kadar yayınlanan TV ve Video izlemesinin reyting raporları da ortaya çıkacak.

TÜRKLERE GÖRE EN ÇEKİCİ MESLEKLER!  

Gerçek zamanlı konum belirleme özelliğiyle kullanıcılarına yollarının kesiştiği kişilerle tanışma imkanı sağlayan Happn, Türklerin çekici bulduğu meslekleri belirledi. Türkiye’de 1.4 milyon kullanıcısı olan mobil tanışma uygulamasına göre Türklerin ‘Top 10’ meslekleri hangileri mi?

Sırasıyla en popüler kadın meslekleri: Hemşire, öğretmen, güzellik uzmanı, mimar, hostes, emlakçı, model, muhasebeci, yönetici asistanı ve bankacı.

Sırasıyla en popüler erkek meslekleri: Avukat, iş yeri sahibi, diş hekimi, genel müdür, pilot, mimar, inşaat mühendisi, satın alma uzmanı, finans uzmanı ve bilgisayar mühendisi.

NEVŞİN MENGÜ’YÜ SEVMEK İÇİN 17 NEDEN!

“…Borç istesen verir, kavgaya çağırsan gelir, işlediğin suçu üstlenir, sınavda sen istemeden kopya verir… Kadın gibi kadındır Nevşin Mengü.” 

CNN Türk’ün ekran yüzlerinden “Nevşin Mengü’yü sevmek için 17 neden” başlıklı methiyeler zincirinin 15’incisi bu…  Nevşin Mengü’nün “Borcu ay sonunda istemeyin yalnız” notuyla paylaştığı yazının tamamını okudum internette. İsteyene borç verebilen insan o kadar az ki günümüzde, Nevşin Mengü de bunlardan biriyse helal olsun. Bu nedenle alkışlıyorum kendisini…

Öte yandan bir insanın çağırılan kavgaya gitmesi, arkadaşının işlediği suçu üstlenmesi, sınavda kopya vermesi ise ne zamandan beri ‘övünülecek’ bir şey oldu?

Arkadaşının işlediği suçu üstlenmek ‘yalancı şahitlik’, sınavda sen istemeden kopya vermek ‘başkalarının hakkını yemek’le özdeş değil mi?  Hal böyleyken bunları ‘iyi insan’a özgü meziyetler, hele hele de ‘kadın gibi kadın’lığın ölçüsü olarak takdim etmek için ya aşık olmalı insan ya da fanatizmin esiri?

Mengü, birçok konuda görüşlerine katılmasam da dik duruşunu sevdiğim bir kadın…

Buna rağmen Mengü’yü sevmek için sıralananlar arasında ‘kaş yapayım’ derken  ‘göz çıkaran’ların olmasına  itirazım var.