3 OCAK 2019 PERŞEMBE  – MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

‘Sen Anlat Karadeniz’in yıldızı İrem Helvacıoğlu’nun sosyal medyasından yaptığı şu paylaşım, yapımcısıyla köprüleri attığının göstergesi. İşte Helvacıoğlu’nun oyuncu olarak yıldızını parlatan dizinin yapımcısı için yazdıkları:

‘O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’e büyük bir mutlulukla katılarak ilk kez sahnede şarkı söyleme deneyimi yaşadım çok eğlendim ve keyif aldım. Sizin de beğeneceğinizi düşündüğüm programda bana ait bölümün gösterilmemesi yönünde bir karar almak zorunda kaldım. Çünkü ‘Sen Anlat Karadeniz’ dizisinin yapımcı şirketi hayat verdiğim Nefes karakterinin gereği gibi korunabilmesi ve hissettiklerini daha iyi aktarabilmem amacıyla muvafakat etmediğini, çekimde yer aldıktan sonra bildirdi.”  

“Dizi karakterlerini korumak yapımcıdan önce oyuncuya düşmez mi?” tartışmasını bir yana bırakın, bu iş nasıl oldu da bu noktaya geldi?
Projenin yapımcısı Osman Sınav’ı aradım. Söyledikleri Helvacıoğlu ile aralarındaki gerilimi net bir şekilde ortaya koydu:

“Sosyal medyada yaptığı açıklamada yapımcısından üçüncü şahıs gibi bahseden Helvacıoğlu, ‘O Ses Türkiye’ye bize danışmadan başvurdu. Menajeri prodüksiyon ekibini arayıp dizinin şarkılarından birini söylemek için izin istedi. Şarkıdan önce kanala sorun bakalım izin veriyorlar mı dedim? Kanalın izin vermediği bildirilmesine rağmen çekimlere katılıp, şarkı söyleyince aramızdaki sözleşme gereğince kendisine ve TV8’e ihtarname yolladık.”
Yapımcıyla oyuncu arasındaki bu restleşmeden sonra ne olur?
Şayet Helvacıoğlu, bu saatten sonra yapımcısıyla uzlaşmaya yanaşmazsa ‘Sen Anlat Karadeniz’de hayat verdiği Nefes’in ömrü uzun olmaz.

SİNEMALARIN YÜZDE 66’SI YAPIMCILARA ‘EVET’ DEDİ 

Sinemanın gişesi yüksek oyuncuları Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Yılmaz Erdoğan ve Mahsun Kırmızıgül’ün CGV Mars’ı protesto için yeni filmlerini vizyondan çekme kararı, Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği’ni (SİSAY) harekete geçirdi.
SİSAY Başkanı Cenk Sezgin, “Yapımcılarla uzlaşmaya hazırız. 100 sinema biletinden 57’sinin yerli filme kesildiği Türkiye’de yerli yapımcıları oyun dışına itersek ayakta kalamayız. Yapımcıların protestosu üyelerimizden CGV Mars’ı fazla etkilemeyebilir, ama yerli sinema işletmeciler olarak biteriz. O yüzden yerli film yapımcılarının sayısını ve gelirini artırmalıyız” dedi.

SİSAY’ın üyeleri, 2 bin 690 sinema salonundan 2 bin 400’ünün işletmecisi. SİSAY üyeleri arasında yapımcıların protesto ettiği 905 salonla sektörün yüzde 34’ünü elinde bulunduran CGV Mars da var. Bu nedenle sektörün yüzde 66’sını temsilen konuştuğunu söyleyen Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde sinemaya gitme sıklığı kişi başı 0.9… Avrupa ortalamasının yarısı bu. O nedenle 10 yıldır seyirciyi kaçırmamak adına enflasyon oranında zam yapılmadı sinema biletlerine. 10 yıl önce bir sinema bileti ortalama 8.35 TL’ydi, (5.38 dolar) bugün bir bilet ortalama 12.5 TL yani 2.35 dolar. 10 yılda sinema biletleri yüze 50, dolar yüzde 340 arttı.  
Başta kira olmak üzere birçok gideri dövize endeksli sinemacılar, perdeye reklam, büfe satışları ve fuayedeki jetonlu satışlarla gelirlerini artırmanın peşine düştü, sinemaların fuayeleri lunaparka dönüştü. Bu süreçte enflasyona paralel yapılamayan zamlar ve kampanyalar nedeniyle yapımcılar gelir kaybına uğradı. Ürün satış gelirlerimizden fedakarlık yapıp, fiyatları artırmadan yapımcılara bilet başına kalan 5.5 TL’yi 2019 içinde kademeli olarak 7 TL’ye çıkarmayı teklif ettik. Sinemalardan alınan yüzde 10 ‘Eğlence Vergisi’ kaldırılırsa sektör iyice rahatlar.”  

GÜNÜN SÖZÜ
“Mutlu ol, çünkü kimse senin üzgün olmanı umursamıyor.” (Peyami Safa)