26 MAYIS 2019 PAZAR  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

Dünyayı yönetenlerin katıldığı toplantılardaki toplu hatıra fotoğrafı çekiminde, ülkelerini temsil eden liderlerin duracakları yere o ülkenin küçük bayrağı konulur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her seferinde o bayrağı yerden alır, cebine koyar.

Neden?

Amerikalı bayrağından şort, İngiliz iç çamaşırı yapıyor. Çünkü kanunları ve manevi değerleri buna izin veriyor olabilir. Türkiye’de ise Türk Bayrağı Kanunu var. Ne diyor kanun?

“Türk bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.”

Türk bayrağının şekli, yapımı ve korunmasına ilişkin kanuna uymayanlar, Türk Ceza Kanunu’nun 526’ncı maddesi uyarınca cezalandırılır.

İşin bir de manevi boyutu var.

Türk milleti için kutsalların başında, bayrak gelir. Türkler’in bayrağı konusundaki hassasiyetini dünyanın bilmesine rağmen markanın yaptığına ne demeli?

Ünlü markaları internetten takip edip, sanal alışveriş yapanlardan değilim. O yüzden Nike’ın birçok ülkeninkiyle birlikte bizim bayrağımızı ayakkabılarına desen yaptığını bilmiyordum. Sanatçı Ülkü Eyüpoğulları’nın bu konudaki tepkisini dile getirdiği Instagram paylaşımından sonra Nike’ın sitesine girince, üç farklı modelde bayrağımızın kullanıldığını gördüm.

Dünyanın diğer ülkeleri, markanın ayakkabılarında bayraklarını desen olarak kullanmasına ne der, yetkililer firma hakkında ne yapar bilemem… Ancak bu ülkenin bir vatandaşı olarak, bayrağımıza yaptığı bu saygısızlık nedeniyle, Nike’ın bundan böyle hiçbir ürününü almamaya kararlıyım.

MADONNA’NIN TÜRKLER’DEN ÇEKTİĞİ 

Haklarında dava açan oyuncuya, “Biz bu masada nicelerini bitirdik. Sen kimsin kızım?” diyenler bu kez Madonna’yı bitirmeye kalktı, ama ava giderken avlandı. Nasıl mı? İşte böyle:

Moderatör: Madonna’nın Eurovision’da birinci olamaması çok acayip değil mi? Madonna’sın, ne yapsan olur yani?

Yorumcu: Evet, kesinlikle öyle. Oylamalar sahne performansından sonra yapılıyor. Oylamadan önce yapıyor Filistin bayrağı boykotunu.

Moderatör: O bayrak etkili olmuş olabilir mi?

Yorumcu: Yüzde 100 etkili olmuştur.

Dün, okuduğu ‘Kürk Mantolu Madonna’yı Sabahattin Ali’nin Madonna için yazdığını sanan magazin yorumcusu vardı, bugün ‘konuk sanatçı’ Madonna’yı Eurovision’u kazanamadığı için eleştiren ‘moderatör’ ve ‘magazin ordinaryusu’ yorumcu.

Yetenekli TV yöneticileri sayesinde değil, “Türkiye’de her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız” diyen Murathan Mungan yüzünden oluyor bunlar!

YALANIN MÜŞTERİSİ ÇOK GERÇEĞE İNANAN YOK! 

Sosyal medyanın hayatımıza girmesinden sonra, birilerinin uydurdukları ‘yalanlar’, ‘gerçekler’den daha etkili hale gelmeye başladı.

31 Mart’taki yerel seçimlerden sonra, bilhassa ünlüler üzerinden üretilen ‘yalanlar’ı paylaşıp, çoğaltanlar ‘gerçek’ ortaya çıktığı zaman ne yapıyor?

Maalesef hepsi ‘üç maymun’u oynuyor.

Çünkü ‘yalanlarla’ yaratılan algı, onların da ‘kötü ruhu’nu besliyor.

Bugün Nihat Doğan, Cem Yılmaz, Volkan Konak, Alişan, Yıldız Tilbe ve İbrahim Tatlıses gibi birçok ünlü, hakkında seri üretim yapan ‘yalan makinesi’, gün gelir, dişlileri arasına sizi de alır…

Oluşturdukları ‘yalan dünya’nın keyfini çıkaranlar, türlü numaralarla yargıdan yırtabilir ama işledikleri günahın hesabını verecekleri ‘İlahi adalet’ var.

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsan her şeyi anlatamaz. Zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.” (Cengiz Aytmatov)