15 EYLÜL 2019 PAZAR – MİLLİYET CADDE – ALİCE
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali için Gaziantep’e giderken yanıma aldığım Bahar Eriş’in son kitabını, çok beğendim. Neden mi? Çünkü ‘Korkmasaydın Ne Yapardın?’, öğrenim çağında çocuğu olan her anne-babanın ve de hayata bakışını değiştirmek isteyenlerin okuması gereken bir kitap.
Çocuk yetiştirirken yaptığımız 24 yanlışı sıralayan Eriş’in, bu konudaki en çarpıcı cümlesi şu: “Kendi hırslarımız uğruna, çocukların düşlerini çalıyoruz ve kaybettiklerinin farkına varamadan büyüyüp, bize dönüşüyorlar.” Var mı bu saptamaya itirazı olan?
Dahi okuldan atıldı
Alfa’dan çıkan kitapta Eriş, dünya çapında başarılara imza atanların ortak özelliklerini ‘Kararlılık kasları için küçük bir oyun’ başlığı altında özetledi.
“7… Dahi denince akla en çok kim gelir? Herhalde Einstein gelir. Konuşmaya başladığında dört, okumayı öğrendiğinde yedi yaşındaydı. Öğretmenleri onun zihinsel olarak geri olduğunu düşünüyordu, hatta onu çok yavaş ve ‘anti-sosyal’ buluyordu. Sonunda okuldan atıldı. Okuldan atılmasaydı, hayal gücü bu kadar geniş kalabilir miydi? Bazen Nobel Ödülü’nü kazanabilmek için okuldan atılmak gerekir.”
Çöpten zirveye…
“30… Stephen King’in ilk romanı ‘Carrie’nin yayınlanmadan önce reddedilme sayısı. Hatta King, sinirden en sonunda metni çöpe atmış! Hayallerinden vazgeçmesine eşi engel olmuş. Hayallerine kavuşmak, bazen bir başkasının yürekten inanması ve eserini çöpten çekip çıkarmasıyla mümkündür.”
Delirdiğini sandılar
“50… KFC’nin kurucusu Colonel Sanders’in şirketi kurduğundaki yaşı… Sanders, itfaiyecilik, lastik satıcılığı, sigortacılık gibi pek çok iş yaptıktan sonra kendi işini kurmaya karar vermiş. Etrafındaki herkes delirdiğini düşünüyormuş, ama onun yenilikçi bir tavuk pişirme formülü varmış.
64 yaşına geldiğinde şirketinin değeri 2 milyon dolar olmuş. Sır, ‘Artık yaşlandım’ cümlesini kişisel müfredatımızdan çıkarmakta gizli. Yaş ilerleyebilir, ama iyi fikirlerin yaşı yoktur.”
Disney’in öyküsü
“67… Tolstoy’un bisiklet sürmeyi öğrendiği yaş. Bugün,‘Hayatta hiçbir şey için geç değildir anlamına gelen ‘Tolstoy bisikleti’ diye bir kavram bile var. Bazı şeyler için
asla geç değildir.”
“1919… Disney karakterinin yaratıcısı Walt Disney’in çalıştığı gazeteden atıldığı tarih. Neden mi atılmış? Hayal gücünden yoksun olduğu ve iyi bir fikri olmadığı düşünüldüğü için… Bazen bir alandaki potansiyelini keşfedip, başarıyı yakalayabilmek için başka bir alanda başarısız olmak gerekir.”
ÇAĞLA ŞIKEL’İN BERAAT KARARI
Sunucu Çağla Şıkel, ‘Vergi Kanunu’na muhalefet’ten hakkında açılan davadan beraat etti. Şıkel’in 3 yıl 9 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın şikayetçisi İstanbul Defterdarlığı Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’ydı. Sunucunun hesaplarını inceleyen vergi denetmenlerinin şikayetiyle açılan davanın iddianamesinde ne diyordu?
“2013’te muhtelif firmalar tarafından düzenlenen gerçek bir alış satışa dayanmayan sahte faturaları kullandı ve haksız yere vergi indirimi aldı.”
İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi, dosya hakkında hazırlanan ‘bilirkişi raporu’na dayanarak, modelin cezalandırılmasına yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği ve atılı suçun kendisi tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatine hükmetti. İstanbul Defterdarlığı’nın şimdi, beraat kararına itiraz etmesi ya da Şıkel’e dava açtıran vergi denetmenleri hakkında ‘Görevi ihmal ve iftira’dan soruşturma açması lazım. Kamusal sorumluluk ve vicdan bunu gerektirir çünkü…
GÜNÜN SÖZÜ
“Mutlu olmak çok basit, ama basit olmak çok zor.” (Tagore)