2 Eylül Cumartesi  –  Milliyet  –  Alice

Altı hafta süren Johnny Depp ile Amber Heard davasını medyadan takip etmiş biri olarak tarafların söylediklerini, duruşmalarda neler olduğunu ve jürinin ne karar verdiğini biliyordum.

Davanın üç bölümlük belgeseli sayesinde olayın sosyal medyada ve internette nasıl yorumlandığını izledim ve dehşete düştüm.

Bu kadar mı taraflı ve acımasız olur sosyal medya kullanıcıları, TikTok, influencer ve YouTube yorumcuları.Davanın başında ezici çoğunluğu Depp taraftarı ve Amber Heard düşmanı olanlar, takipçi sayıları ve izlenme oranları arttıkça daha da sertleşti. ABD’lilerin Twitter’ın üç katı zaman geçirdiği TikTok başta olmak üzere tüm mecralarda Heard, linç edildi. Sadece oyuncu değil, onu destekleyen paylaşım yapanlar da bundan nasibini aldı.

Depp’le ilgili bir hasthag’in 4 milyar görüntülenme aldığı TikTok’ta Heard’ü destekleyen bir video bile yayınlanmadı.

Belgesele göre bu dava Depp’i tutan Heard’ü aşağılayan, ona hakaret ve küfür eden onlarca fenomen, influencer, YouTuber, hayatlarında göremeyecekleri kadar abone ve izlenme sayısına ulaştı ve iyi para kazandı.

Bu süreçte dava hakkında objektif ve tarafsız olanlar televizyonlardaki yorumculardı.

Duruşmaların yapıldığı mahkemenin önünde bile durum aynıydı. Yüzlerce Johnny Depp taraftarına karşın sadece karar duruşmasında bir kadın Amber Heard lehine pankart açıp, hemcinsine destek verebildi.

İki taraf da duruşmalarda oyunculuklarını sergiledi, zaaflarını ve yanlışlarını yalanlarla geçiştirdi.

Ancak birbirleri hakkında söyledikleri, mahkemeye sunulan deliller ve tanık ifadeleri ikisinin de masum olmadığını gösterdi.

Niye Virginia’ya?

Sonuçta kazanan Johnny Depp oldu. Belgeselden anladığım o ki, ünlü aktör daha işin başından başarılı bir strateji planladı.

Depp, eski eşine şiddet uygulamadığını ispat etmek için Kaliforniya’da yaşamalarına rağmen dava için niye Virginia’yı seçti?

Washington Post matbaası o eyalette olduğu için mi?
Hayır…

Belgesele göre, bunun tek sebebi var, o da ABD eyaletleri arasında ‘Karalama kampanyaları’na karşı en sert kanunların Virginia’da olması.

Depp, karşı tarafın itirazına rağmen duruşmaların medyaya açık olmasını sağladı. Böylece sosyal medya hayranlarının eline manipüle edecekleri bolca görsel geçti. Onlar da gereğini yapıp, algı operasyonlarıyla kamuoyunu Depp lehine yönlendirdi.

Jürinin altı hafta boyunca bu konudaki hiçbir haber ve yorumu izlememesi, okumaması gerekiyordu, ama verdikleri karar Depp taraftarlarını bayram ettirdi.

Çünkü her akşam evlerine giden, ‘adli konferans’ nedeniyle 10 gün tatil yapan jürinin, bu davanın medyadaki yansımalarından etkilenmemesi olanaksızdı.

Belgesele göre yapılan çok sayıda araştırma; Johnny Depp lehine açılan hasthag’ların her yerde sayıca çoğaltılıp, manipüle edildiğini ortaya koydu.

Başarılı bir strateji

Bu bot hesaplarla davaya dair yayılan yalan bilgiler, eşi-benzeri görülmemiş boyuttaydı.

Televizyon yayınındaki bu konu aktörün avukatlarına soruldu:

“Johnny Depp hakkında başlatılan çevrim içi kampanyadan haberiniz var mı? Sanatçının, menajerinin veya bir başkasının bu iş için para ödeyip–ödemediğini söyleyebilir misiniz?”
Tabii ki yanıt, “Absürt ve temelsiz bir iddia. Kati surette yalan” oldu.

Depp, açtığı davayı haklı olduğu için değil, izlediği ve uyguladığı strateji sayesinde kazandı.

Duruşmalar basına kapalı veya Heard’ün de güçlü avukatları olsaydı Depp, bu davanın kazananı değil, kaybedeni olurdu.

Dava, mahkemeyle aynı anda sosyal medyada da görüldü. Sosyal medyadaki algı operasyonunu yöneten Depp taraftarları, jüriden önce kararını açıkladı:

“Amber Heard yalancı, Johnny Depp suçsuz.”

Virginia eyaletinin Fairfax şehrindeki davanın jürisi de benzer bir karar verdi.

Hak, hukuk, adalet, gerçek ve doğruların yerini, algı uğruna gerçek gibi sunulan yalanların aldığı sosyal medya mahkemesinden de başka bir sonuç çıkmazdı.

GÜNÜN SÖZÜ

“Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söylediği her şeyi düşünür.” (Aristoteles)