MİLLİYET CADDE – 28 MART 2013 PERŞEMBE – ALİCE
Yakında bütün müzik kullanıcılarını paralı müzik servislerine yönlendirecek yeni bir sistem başlayacak. İnsanlar ya ayda 5-10 TL gibi paralar karşılığında her tür müziği dinleyecek ya da sevdikleri şarkıyı iTunes’tan parayla indirecek.
Müzik yapımcılarının meslek örgütü MÜYAP’ın son Genel Kurulu olaylı geçti.
Yumrukların konuştuğu Genel Kurul’da MÜYAP’ın dijital pazardan çekilmesi kararlaştırıldı.
Bunun anlamı şu?
MÜYAP, 2005’ten itibaren her yıl dijital satışlardan aldığı parayı üyelerine dağıtıyordu.
Bu para dağıtılırken albüm satışları da (mekanik satış) dikkate alınıyordu.
Dijital pazarda etkin ve güçlü olan yapımcılar, “Mekanik haklarla dijital haklar ayrılsın” dedi, bazı ‘mekanikçiler’ buna tepki gösterdi.
‘Mekanikçiler’den biri, bir ‘dijitalci’yi tokatladı.
Ancak genel kurul sonunda gülen taraf ‘dijitalciler’ oldu.
MÜYAP’ın bu pazardan çekilmesinin bir başka sebebi de şu:
Dijital müzik pazarının en büyük vitrini sayılan iTunes, Türkiye pazarına girdi.
Olaylı genel kurulun ardından konuştuğum MÜYAP Başkanı Bülent Forta, gelinen noktayı şöyle özetledi:
“Fiziki satışların gittikçe düşmesi, şirketlerin kârlılığının dijital satışlardan gelmesiyle beraber iş artık ticarileşti ve MÜYAP, dijital hakların idaresini şirketlere bıraktı. Başta iTunes olmak üzere Deezer, Sportify, Believe ve The Orchard gibi uluslararası şirketlerin de Türkiye pazarına girmesi bu süreci hızlandırdı. Yakında bütün müzik kullanıcılarını paralı müzik servislerine yönlendirecek yeni bir sistem başlayacak. En geç haziran gibi paralı servisler devreye girecek ve müzik artık bedava dinlenen bir şey olmayacak. İnsanlar ya ayda 5-10 TL gibi paralar karşılığında her tür müziği dinleyecek ya da sevdikleri şarkıyı iTunes’tan parayla indirecek. İnternetten korsan müzik indirenlerle de MÜYAP mücadele edecek.”
PARAYLA MÜZİK KORSANI YENİDEN HORTLATIR MI?
MÜYAP Başkanı Bülent Forta’nın verdiği bilgiye göre 2012’de dijital pazardan müzik sektörüne giren para 20 milyon dolar civarında.
Bunun yarısını yapımcılar, yarısını da eser sahipleri kazandı. Dijital ortamda müziğe parayla ulaşılacak olmasından sonra bu pasta büyür mü, küçülür mü?
“Müzik paralı olunca ilk başta korsana bir kayma olabilir, onlarla da MÜYAP olarak biz mücadele edeceğiz” diyen MÜYAP Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: Yıllar içinde insanları müziği legal sitelerden dinlemeye alıştırmıştık. Şimdi insanları ayda 5-10 TL karşılığında istedikleri müziği dinlemeye teşvik edecek politikalar geliştireceğiz. Yeni sistem sayesinde dijital pazardan müzik sektörüne giren para her yıl katlanarak artacaktır.”
MÜZİKTE ZİRVE YARIŞI ARTIK iTUNES’TA OLACAK
iTunes’un Türkiye pazarına girmesi, yapımcı bulup albüm çıkarmakta zorluk çeken müzisyenlerin işini kolaylaştıracak. Müzisyenler yaptıkları şarkıları iTunes üzerinden satma şansı yakalayacak.
Ama öte yandan büyük müzik şirketleriyle çalışanlar, tek başına hareket edenlerden daha avantajlı olacak.
Neden mi?
İşte MÜYAP Başkanı Bülent Forta’ya göre bunun nedenleri:
“Şirketler ve şarkıcılar artık iTunes’da rekabet edecek. iTunes’da iyi yerde var olmak çok önemli. iTunes’un ana sayfasında beş banner var. Oraya girebilmek için kataloğunuzun güçlü, sanatçınızın iyi tanıtılması lazım. iTunes’un kuralları çok farklı. Albümü piyasaya çıkmadan 15 gün önce isteyip, dinliyorlar. Şarkıcının sosyal medyasına, önceki tirajlarına, banner’a alıp almayacaklarına bakıyorlar. Sistem de, iTunes de bizim için çok yeni. Hep beraber öğreneceğiz çalışma yöntemlerini.”
GERÇEK RAKAMLAR KONUŞACAK
Yıllardır bazı yapımcılar ve şarkıcılar, “Şu şarkımız, şu kadar günde, şu kadar tıklandı” diye yok yere hava atıyordu.
Çünkü, insanlar söz konusu sitelere girip şarkı dinlediklerinde bir bedel ödemiyordu. Ayrıca sistem manipülasyona açıktı.
Basit yazılımlarla aslında hiç dinlenmeyen bir şarkıyı ‘en çok dinlenen’ ya da ‘tıklanan’ yapmak mümkündü.
Dijital pazarın aktörleri olacak dünyaca ünlü şirketler müziği, abonelik ya da satın almak suretiyle dinleteceği için şişirilmiş rakamlar değil, gerçekler konuşacak.
Böylece Türkiye müzik sektörünün ‘ak’ ve ‘kara’ koyunları ortaya çıkacak.
GÜNÜN SÖZÜ
Güneş herkesin üzerine eşit doğar, ama gül başka, leş başka kokar. (Mevlana)