MİLLİYET CADDE – 6 MART 2014 PERŞEMBE  –  ALİCE

fragmannnn_04022014_1152_480p_wmp4Üç yıl içinde bir film galası için dördüncü gidişim bu Trabzon’a… ‘Sümela’nın Şifresi Temel’ Trabzon’da katıldığım ilk film galasıydı… Onu ‘Sümelanın Şifresi-Moskova’ ve ‘Tepenin Uşakları’ izledi… Salı akşamı da ‘Bizum Hoca’nın galası vardı Trabzon  Forum’da.
Yılmaz Okumuş’un yazıp, F. Serkan Acar’la birlikte yönettiği ‘Bizum Hoca’nın güldüren ve güldürürken düşündüren bir film olduğunun altını çizmeliyim.
Cezmi Baskın, Levent Ülgen, Serhat Özcan, Sabriye Kara, Seymen Aydın, Mehmet Usta, Erdem Baş, Volkan Girgin, Tahsin Taşkın, Alay Cihan ve İsrafil Köse gibi oyuncuların rol aldığı film, aslında Trabzon’daki bir köyün ‘resmi imam’ı ile ‘fahri imam’ı arasındaki dine ve olaylara bakıştaki yorum farkını anlatırken birçok şeye de gönderme yapan bir film.
Cezmi Baskın’ın canlandırdığı ‘fahri imam’, Serhat Özcan’ın oynadığı ‘resmi imam’ arasında olup bitenleri yazarak filmin sürprizlerini kaçırmaya niyetim yok. Ancak filmin ana konusu sayılan köye yapılan HES’e karşı eylemlerde ‘fahri imam’ın şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de derelerin özgürce akması için projenin iptali için mahkemeye başvuran ilk kişi olduğunu, ‘resmi imam’ınsa projenin hayata geçmesi için uğraştığını belirtmeliyim.
HES’lere karşı olan ‘fahri imam’ın tezi şu: “Türkiye’nin dereleri kurutup yaptığı HES’lerle elde ettiği enerjinin toplam enerji üretimindeki payı yüzde 4… Devlet, dereleri kurutacağına yıllık enerjide yüzde 15 olan kayıp kaçak oranını disiplin altına alsa hiç gerek kalmaz bu HES’lere…”
Buna karşın köyün resmi imamı da diyor ki, “Taşı taşa sürterek mi enerji yaratacağız…”
Özetle demem o ki ‘Bizum Hoca’ sadece komik değil, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin son yıllarda kanayan bir yarası olan HES gerçeğini de her yönüyle beyazperdeye aktaran bir yapım.

GÜLAY ÖZDEM, TVEM’DE

gulay_ozdem08‘Bizum Hoca’ filminin galası için Trabzon’a gitmemiş, memlekete gidince, yerel havadisler nedir merakıyla Karadeniz gazetesini almamış olsam, tvem’in ana habere sürpriz bir ismi transfer ettiğinden haberdar olmayacaktım.
Malum tvem’in sahibi Mehmet Ali Yılmaz, aynı zamanda Karadeniz gazetesinin de sahibi. O yüzden tvem’in en çok reklam kullandığı mecra Karadeniz gazetesi. tvem’in Karadeniz’de kullandığı reklamlardan biri de şuydu: “Her gün Gülay Özdem’le Ana Haber 18.45’te tvem’de.”
Gülay Özdem şimdiye kadar MMC TV,  Tatlıses TV, Cine5, atv, tv8, Kanal 24, Habertürk TV, TRT Haber, a Haber ve FOX’ta görev yaptı. Meslek hayatına başladığı günden bu yana 11 kanalda, 5 radyoda çalışan Gülay Özdem’in bakalım tvem’deki ekran macerası uzun sürecek mi?

ŞARLO’NUN OYUNCAĞI ARTIK SUNAY AKIN’DA

SarloDavet (1)Sunay Akın’ın normal biri olmadığı, Göztepe’de babadan kalma bahçeli konağı müteahhite verip karşılığında bir yığın daire sahibi olmak varken orayı İstanbul Oyuncak Müzesi yapmasından belliydi…
Sevgili hemşehrim ve akrabam Sunay Akın’ın son yaptığını öğrenince artık onun iflah olmaz bir oyuncak delisi olduğuna karar verdim.
Niye mi?
Efsane sinema oyuncusu Charlie Chaplin’in canlandırdığı unutulmaz karakter ‘Şarlo’ için sadece bir adet üretilen ve ona armağan edilen bir oyuncak varmış. Sunay Akın, yıllarca bu oyuncağın nerede olduğunu, ne zaman açık artırma ile satılacağını takip etmiş. Şarlo’nun 100’üncü yılında yapılacak müzayedede bu oyuncağın satılacağını öğrenince atlayıp Amerika’ya gitmiş ve dünyada ilk ve tek olan bu oyuncağı 2005’te kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi’ne kazandırmış.
Sunay Akın, bugün İstanbul Oyuncak Müzesi’nde işte bu oyuncağı tanıtacak medyaya… Etkinliğin başladığı saatlerde ben Trabzon-İstanbul uçağında olacağım ama kararlıyım. Sabiha Gökçen’e iner inmez soluğu Göztepe’deki İstanbul Oyuncak Müzesi’nde alacağım. Sevgili hemşehrim ve bir Eyüboğlu kızı olan annesinden dolayı akrabam olan Sunay Akın’ın bu denli peşinden koştuğu Şarlo’nun oyuncağını yakından görüp, belgeselini izleyip, merakımı gidermiş olacağım.

GÜNÜN SÖZÜ
“Sana kızdığı halde bir kötülükte bulunmayan insanı kendine arkadaş edin. Çünkü öfke, insanın tiyniyetini ortaya çıkarır.” (Hz. Ali)