25 Temmuz 2023 Salı – Milliyet – Alice
Kahramanmaraş’a depremden sonra ilk kez gittim. 6 Şubat depremlerinin kadim bir şehre nasıl zarar verdiğini ekrandan izlemekle, gidip görmek daha bir farklı, daha bir can acıtıcı…
Kahramanmaraş’a sabah gidip, akşam dönmemin sebebi ise Kırmızı Çocuklar Derneği’nin depremden sonra şehirde açtığı Kırmızı Çatı Çocuk Destek Merkezi’nin faaliyetlerini yerinde görmekti.
Afra Saraçoğlu, Bengü, Beyza Şekerci, Birce Akalay, Burak Deniz, Cansel Elçin, Cemal Hünal, Ege Kökenli, Engin Hepileri, Hande Doğandemir, Hande Subaşı, Hazal Türesan, İlhan Şen, İrem Helvacıoğlu, Keremcem, Nesrin Cavadzade, Özge Gürel, Özge Özder, Özge Yağız, Öznur Serçeler, Saadet Işıl Aksoy, Seda Bakan, Sinem Ünsal ve Vildan Atasever gibi ünlülerin oynadığı tanıtım filminden aklımda yer eden KÇD’nin “Oyun iyileştirir” sloganıyla Kahramanmaraş’ta açtığı KÇÇDM, Kipaş’ın fabrikanın yakınında kurduğu konteyner kentin içinde…
Kapalı alanı 225 m2, oyun parkı bir dönüm olan Çocuk Destek Merkezi’ne 09.00’da gelen 3-18 yaş arası çocuklara, saat 18.00’e kadar gruplarına uygun oyunlar ve eğitimlerle depremin yaraları unutturulmaya çalışılıyor.
Başkanlığını moda tasarımcısı Simay Bülbül’ün yaptığı Kırmızı Çatı Derneği’nin 23 Nisan’da açtığı Kırmızı Çatı Çocuk Destek Merkezi, dört grup çocuğa hizmet ediyor.
Bunlar; Kipaş Prefabrik Kent’te yaşayan Kipaş çalışanlarının çocukları, depremde ailelerini kaybedince devlet korumasına alınanlar, Baykar Konteyner Kent’te kalanlar ve anne-babaları depremde ölünce, akrabaları tarafından sahiplenildikleri için devlet korumasında olmayan çocuklar…
Uzakta olan çocuklar servislerle getirilip, götürülüyor. Çocukların KÇÇDM’ye geldiklerinde ne denli mutlu oldukları, burada zaman geçirmekten ne denli hoşnut olduklarını anlatamam… Bizim gittiğimiz gün öğretmenleri, onlara su dolu balonlar ve kaplarla oyunlar oynattı. 45 derece sıcakta birbirlerine attıkları sular onları sadece serinletmedi, acayip eğlendirdi.
Çalışan öğretmenlerin maaşları, eğitim-oyun malzemesi, çocukları taşıyan servislerin ücretleri ve yemek giderleri dahil merkezin aylık ortalama gideri 200 bin lira. Kırmızı Çatı Derneği, bugüne kadar hayırseverlerin yaptıkları bağışlarla karşıladı bu giderleri… Aslında unutmamamız ve unutturmamamız gereken deprem gibi depremzedeler, çoğu insanın gündeminden çıktığı için yapılan yardımlarda ciddi bir düşüş söz konusu… Bütün çocuklar gibi deprem felaketi ve travmasını yaşayanlar da ülkemizin geleceği… Başta çocuklar olmak üzere depremzedelere elimizden geldiğince yardım etmeyi insanlık görevi olarak görmeliyiz.
Kırmızı Çocuklar Derneği Başkanı Simay Bülbül’le Kahramanmaraş’ta sohbet ederken, İzmir’in Urla ilçesinde ilginç bir projeleri olduğunu öğrendim.
Urla-Ovacık’taki 33 dönüm çiftlik arazisinin 10 dönümünü Kırmızı Çocuklar Derneği’ne bağışladıklarını açıklayan Bülbül, buraya ilişkin projelerini ise şöyle anlattı:
“Kırmızı Çocuklar Derneği Urla Ekoköy Projesi’nin bir kısmında tarım, hayvancılık ve mandıra olacak. Zanaat, tasarım ve sanat atölyelerinden oluşan akademik eğitimler düzenlenecek
Çiftliğin alt ve üst yapısı tamamen sürdürülebilir permakültür yaşam çerçevesinde projelendirilecek. Elektriğini, suyunu kendi üretebileceği bir ekoköy olarak kurulacak alanda koruma altında yaşayan çocuklar için bir tatil yaşam alanı oluşturulacak. Yuvalarda yaşayan ve üniversite öğrencisi olan 15-25 yaş arası çocuklarımız belirli periyotlarda Kırmızı Ekoköy’de tatil yapıp, atölyelerden faydalanıp, toprak ve ekolojik hayat ile birlikte yaşam deneyimi kazanacak.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Özlediğine sarılabilen insanlar çok şanslılar.” (Kafka)