15 ŞUBAT 2019 PERŞEMBE  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

ATV’de salı akşamı 124’üncü bölümü yayınlanan ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisinin, yapım şirketi değişti.  
Oktay Kaynarca, Ozan Akbaba, Yunus Emre Yıldırımer, Sabina Toziya ve Yalçın Hafızoğlu’nun hayat verdiği Çakırbeyli Ailesi’nin etrafında gelişen olayları ekrana taşıyan projenin düne kadar yapımcısı Raci Şaşmaz’dı. Şaşmaz, aynı zamanda Fikirtepe’de kentsel dönüşüm işine giren Pana Yapım’ın da sahibiydi. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesinde yaşanan ihtilaflar yüzünden Şaşmaz ekonomik darboğaza girince ve bu durum ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ın prodüksiyonunu da etkiler hale gelince, ATV devreye girdi.
Bir süredir dizi oyuncularının parasını yapım şirketi değil, ATV ödüyordu. Salı akşamları kanala iyi reyting ve reklam getiren dizinin selameti için sonunda taraflar masaya oturdu. ATV, şirketin diziden kaynaklanan borçlarıyla birlikte tüm haklarını Şaşmaz’dan devraldı.
8 Eylül 2015 tarihinden bu yana yayınlanan ve izlediğim tek dizi olan ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ı şimdiye kadar Şaşmaz’la Bahadır Özdener yazıyordu. Dizinin haklarının Turkuaz Medya’ya geçmesiyle birlikte, Şaşmaz’ın ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’la alakası kalmadı. Bundan böyle dizinin senaryosunu Bahadır Özdener’le Berna Aruz yazacak.

MÜZİKTE DİJİTAL DEVRİM

Bugün dijital müzik pazarında en çok satanlar ve dinlenenler listelerine bakın, bilindik yıldızların yanı sıra “Bunlar da kim?” diyeceğiniz çok isim çıkar karşınıza.
Örneğin, ‘Derdim Olsun’ şarkısıyla tüm müzik platformlarının bir numarasındaki Reynmen…
Klibi YouTube’da kısa sürede milyonlarca kez tıklanan, Spotify ve fizy gibi müzik platformlarında en çok dinlenen Reynmen’in yanı sıra birçok yeni isim daha var listelerde. Hande Ünsal, Burak King, Ezhel, Bilal Sonses, Tuğçe Kandemir, No.1, Summer Cem, Bora Duran, Ben Fero, DJ Tarkan, Şahinşah, Ender Balkır, Contra ve Gazapizm…
Gençlerin yeni gözdesi olan bu isimlerin çoğu, kimlere albüm yapılacağına yapımcıların karar verdiği dönemde olsa, bu şansı yakalayamayacaktı.
İnternet sayesinde ne zaman ki, en büyük ve tek seçici dinleyici oldu, işler değişti. Dijital müzik pazarı genç yeteneklerin önünü açtı ve müziğin çiçeği burnunda yıldızları, yılların müzik starlarıyla kapışmaya, hatta onları geride bırakmaya başladı.

‘ŞARKICI’ VE ‘SANATÇI’ FARKI

“Benzemez Kimse Sana dediğimizde Müzeyyen Senar, ‘Sen de Başını Alıp Gitme’ dediğimizde Cem Karaca alıyorsa hayalimizdeki mikrofonu eline…”
Senar’la Karaca’nın ölüm yıl dönümlerinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘un attığı bu tweet, bence kimlere ‘şarkıcı’, kimlere ‘sanatçı’ denilmesi gerektiğinin en net ifade biçimi…

SPOR SALONLARININ  KADIN EĞİTMEN SORUNU 

Birkaç yıldır açık havada düzenli yürüyüş yapan biriyim, ama şimdiye kadar hiçbir spor salonuna üye olmadım. Bu pazarın iç dünyasına dair bilgi sahibi de değilim. O yüzden olsa gerek Florya Corner Health Fitness’ın sahibi Sedat Yılmaz’ın anlattığı, spor salonlarının yaşadığı sorun bana ilginç geldi.
Amerika ve Almanya’ya ihraç ettiği havlu ve bornoza, ek vergiler getirince Türkiye’deki imalatını Etiyopya’ya kaydıran, üyesi olduğu salonunu devralıp, yüzde 55 büyüten Yılmaz’ın tek derdi, kadın spor eğitmenleri… Bu konuda sektörde müthiş sirkülasyon yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
“Kimi evlenip veya zengin bir sevgili bulunca işi bırakıyor, kimi kendine merdiven altı küçük bir yer açıyor. Sonunda çareyi, spor akademilerinden öğrenciyken alıp, yetiştirdiklerimizi spor eğitmeni yapmakta bulduk.”

GÜNÜN SÖZÜ
“Bir insanın elindeki en büyük güç, seçebilme gücüdür.” (Martin Kone)