6 NİSAN 2021 SALI  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

Kadınların her alanda eşit temsil edilmesini savunan Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) ‘Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması’ yayınlandı.

1 Temmuz 2020-1 Ocak 2021 tarihleri arasında 13 kanalda toplam 2 bin 89 program incelendi. Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Barış Gencer Baykan ve öğrencilerinin KA.DER için yaptığı araştırmadan ortaya çıkan sonuç şu:

Tartışma programlarına katılan 10 yorumcudan sadece biri kadın. Altı aylık zaman diliminde tartışma programlarına katılan toplam konuk sayısı 6 bin 114. Bu konukların 5 bin 532’si erkek, sadece 582’si kadın.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç şu:

Programların yüzde 77’sinde hiç kadın konuk yok, konuşanların tümü erkek.

KA.DER, sadece durum tespiti yapmakla yetinmedi. Türkiye’de ekonomi, savunma, siyaset, çevre, sağlık, hukuk, iletişim, eğitim ve mühendislik gibi her alanda uzman kadın olduğunu vurgulayan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, kanallara şu çağrıyı yaptı:

“Üniversiteler ve meslek kuruluşlarının katkılarıyla kadın uzman listesi oluşturduk. Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıklarında bize başvurup, havuzumuzdan yararlanabilir.”

Bakalım televizyon kanallarından bu çağrıya kulak asan olacak mı?

EN ÇOK OKUNAN HABERLER ‘YALAN’

“Maraşlı dizisi ATV tarafından yayından kaldırıldı! Artık ekranlarda olmayacak!”

“Gönül Dağı dizisinin fişi çekildi. TRT 1, dizinin ekranlara gelmesini durdurdu!”

“RTÜK o diziyi kaldırıyor. Güle güle Arka Sokaklar.”

“Kurtlar Vadisi Kaos’un kanalı belli oldu. Dizi ne zaman başlıyor?”

Birkaç gündür Google’da ‘En Çok Okunanlar’da, bu dört haberin dördü de yalan.

Başlıklarda kelime oyunu yapıp, okurlara ‘gel, gel’ yapanlardan bahsetmiyorum. Başlığından spotuna, girişinden son satırına her şeyi yalan haberler bunlar.

Çok okunmalarının sebebi sadece yalanın cazibesi değil, haberlere konu dizilerin reytinglerinin yüksekliği… Dört projenin de seyircisi çok…

O haberlere (!) utanmadan yazanlar ve kullananlar da biliyor okuyanları kandırdıklarını, ama daha çok tık’lanıp Google reklamlarından daha çok para kazanması için bile bile yapıyorlar bunu. Yalanın alıcısı çok çünkü…

Google, sosyal medya mecralarının koronavirüs aşısı konusunda yalan yanlış bilgi verenlerin paylaşımlarını engellerken, yalan-gerçek ayrımı yapmadan her şeye izin veriyor.

Hal böyle olunca 90’lı yılların Tan gazetesinin yaptığını bu internet siteleri sanal alemde yapıyor.

TARTIŞMALARDA KADININ ADI YOK

‘Gönül Dağı’

KOVİD-19 RİSKİ FİLM ÇEKİMİNİ DURDURDU

Mehmet Esen, senaristi, yapımcısı ve yönetmeni olduğu ‘Yapayalnız’ filminin çekimlerini durdurdu.

Halil Ergün, Fırat Tanış, Bergu Öngören, Reha Özcan, Ali Erkazan, Rıza Akın, Hakkı Ergök ve Bülent Çolak’ın oynadığı filme
ara vermesinin sebebini sorduğum Esen, şunları söyledi:

“İstanbul’dan Doğu Anadolu’ya bir yol hikayesini anlatan ‘Yapayalnız’ın setine Çanakkale ve Edirne’de başladık. Dokuz gün Kırklareli ve civarındaki çekim yaptıktan sonra filmi bitirecektik. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı son açıklamada Kırklareli, koronavirüs riskinin en yüksek olduğu beşinci il çıktı. Her 200 kişiden birinin Kovid-19’lu olduğu bir yerde dokuz gün çekim yaparak, ekip arkadaşlarımı riske atamazdım.”

Evini ipotek ederek aldığı krediyle film çeken Mehmet Esen, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kisemoğlu’nun da desteğiyle filminin çekimini dokuz günde tamamlayabilirdi, ama yapmadı. Esen, parayı değil, ekip arkadaşlarının sağlığını önemsedi.

TARTIŞMALARDA KADININ ADI YOK

GÜNÜN SÖZÜ

“Kişi gülüşüyle terbiyesini, güldüğü şey ile seviyesini gösterir.” (Mevlana)