29 Haziran 2024 Cumartesi – Milliyet – Alice
Çarşambadan bu yana Trabzon’dayım. Memleketime bu gelişimin sebebi Trabzon’da bu yıl ikincisi yapılan Türkiye Kültür Yolu Festivali. Trabzon’daki ilk günümde şehrin tarihi yerlerindeki etkinlikleri gezdim.
Trabzon İl Kültür Müdürü Tamer Erdoğan ile ilk Atatürk Köşkü’ne gittik. Atatürk Köşkü uzunca bir süredir restorasyon çalışması yüzünden kapalıydı. Gün içinde yağan yağmur nedeniyle Türkiye Kültür Yolu kapsamındaki ‘Atatürk Kültür Yolunda’ adlı dijital gösteriyi izleyemedim ama birçok yerli ve yabancı turistle birlikte Büyük Önder’in Dersim Operasyonu’nu yönettiği Atatürk Köşkü’nü yıllar sonra bir kez daha gezdim, Atatürk ve arkadaşlarının üzerinde çalıştıkları Türkiye haritasını yakından inceledim.
Trabzon’daki ikinci sanat ve tarih durağımız Boztepe’deki Kızlar Manastırı oldu.
Trabzon İmparatorluğu döneminde 1349-1390 arasında yapılan, Turizm Bakanlığı’nın 2014’te başlattığı restorasyon çalışmaları 2018 yılında biten Kızlar Manastırı’nda ‘Coğrafya Geleneğin Kaderi: Trabzon’ ile ‘Sûret-i Selatin Osmanlı Padişahları Sergisi’ vardı.
Gez gez bitmiyor
Altın ve gümüşün ustaların ellerinde ham maddeden sanata dönüşmesini anlatan sergi, Trabzon kuyum sanatının seçkin örnekleriyle dolu. ‘Sûret-i Selatin Osmanlı Padişahları Sergisi Payidar Koleksiyonu’nda Topkapı Sarayı’ndaki orijinallerinden İranlı bir ressamın yaptığı 36 padişahın aynı ebatlardaki resimlerinin yanı sıra hepsinin aynı çerçeve içinde olduğu ‘Soy Ağacı’ isimli tablo vardı.
Trabzon’daki Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde üçüncü durağımız Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ndeki fotoğraf sergileriydi.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yapıldığı ya da yapılacağı 16 şehirde bu sergileri organize eden Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, sadece o ildeki üyelerinin değil, komşu beş ildeki üyelerinden gelen beşer fotoğrafı sergilemiyor. TFSF, festivalin yapıldığı her şehirde yurt dışından da bir fotoğraf sanatçısını misafir edip, eserlerine yer veriyor.
TFSF’nin Trabzon’daki üyeleri Foto Forum ve Trabzon Fotoğraf Evi aracılığıyla açtığı serginin misafir fotoğrafçısı Seyed Ehsan Mortazavi’ydi. Mortazavi’nin İsfahan’ın gecekondu bölgesi ve çölde çektiği fotoğraflara bayıldım.
Trabzon’daki kültür ve sanat turumuzu İlhami Atalay’ın ‘Zirvedeki Renkler’ adlı resim sergisi ve Trabzon Sanatevi’ndeki Karma Karikatür Sergisi’yle noktaladık. Festivalde gezip, görülecek daha çok sergi ve etkinlik var.
Vali de oradaydı
Aynı günün akşamüzeri ilahiyatçı-yazar Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Ayasofya Camii dış avlusundaki platformda Trabzonlulara hitap edecekti.
Bavulumu eve bıraktıktan sonra Ayasofya’ya gittim. Hatipoğlu ile hem sohbet etmeye hem de anlatacaklarını dinlemeye. Hatipoğlu’na geçen yıl da geldiği Trabzon’daki Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde ilgi büyüktü.
Hatipoğlu’nu dinlemeye gelenlerin ezici bir çoğunluğu orta yaş ve üstü kadınlardı. Hatipoğlu’nu dinlemeye gelenler arasında akrabası olan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım da vardı.
GÜNÜN SÖZÜ:
“Bütün dünya senden nefret etse ve hepsi yalancı olduğuna inansa bile eğer senin vicdanın rahatsa başını dik tutmalısın.” (Charlotte Bronte)