5 Eylül 2023 Salı – Milliyet – Alice
Birincisi gibi ikincisi de büyük ilgi gören FoodFest Antalya’da ‘Gastronominin Nobeli’ olarak adlandırılan 2023 Bask Dünya Aşçılık Ödülü’nü kazanan Ebru Baybara Demir’le karşılaşınca, merak ettiklerimi sordum.
Demir, kazandığı bu ödülden çok önce İskenderun’da depremzedelere dağıttığı aşlarla gönlümüzü fetheden bir şef. Temmuz sonuna kadar yemek, o tarihten bu yana günde bir-iki TIR soğuk su dağıtmaya devam eden şefe, bundan sonra deprem bölgesinde yapacaklarını sordum, şunları söyledi:
“Geçen ay İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediye Başkanlığı, Çeçen Vakfı ve AFAD’la protokol yaptık, İskenderun İbrahim Çeçen Vakfı Konteyner Kent Sosyal Tesisleri bize tahsis edildi. 15 Eylül’den sonra da orada olacağız.”
Ebru Baybara Demir, Ali Eyüboğlu
Geçen eğitim öğretim döneminde depremzede öğrencilere kahvaltı veren şef, aynısını yapmaya devam edecek mi? İşte Demir’in yanıtı:
“Bir öğretmenin bize, ‘Çocuklar okula aç geliyor’ diye yazması üzerine, 30 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında 236 bin kahvaltıyı okullara ulaştırdık. Şimdi de elimizdeki parayla ve İspanya’dan gelecek maddi ödülü birleştirip, 15 Eylül-15 Haziran arasında İskenderun başta olmak üzere Hatay’da ana okullarına devlet verdiği için, birçok ilçenin ilköğretim ve ortaokul öğrencilerine haftanın beş günü 10 bin kahvaltıyla başlayacağız. Bu sayı ihtiyaca göre daha da artacak.”
Demir’in kazandığı, şeflerin hazırladığı tabaklarla kaç kişinin hayatını değiştirdiğiyle ilgili bir değerlendirmeyle verilen bir ödül. Yemek aracılığıyla toplumsal soruna çözüm bulan şefler ödüllendiriliyor. Şu ana kadar dünyada sekiz şef ödüllendirildi. Demir, sekizinci şef oldu. Bu sene ‘Gastronominin Nobeli’ diye açıklanmasının sebebi, şimdiye kadar beş proje veren ilk şef olması.
“Bizim beş projemizle ‘Yaşam Boyu Sosyal Gastronomi Ödülü’ oldu bu. Kasım ayında bir devlet töreni yapılacak İspanya’da. Ödül 100 bin euro’yla bir başlangıç aslında” diyen şef, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Projelerimizi takip ederek, fon desteği vermeyi sürdürecekler. İskenderun’da başlattığımız kahvaltı projesini gösterdik. Ödül töreninin ardından onlar da depremzede öğrencilere kahvaltı projemizde yanımızda olacak. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine bir eğitim yılı boyunca kahvaltı 70 milyon lira gerektiren bir proje… Kazandığım ödülle gelecek 100 bin euro’yu bağışlayacağım. Üstüne, kooperatife yapılan bağışlarla birlikte toplam bütçemiz 15 milyon lira olacak ve kampanyaya başlayacağız.”
Nursel Ergin’in nasıl macera meraklısı, korkusuz bir kadın olduğunu 2022’nin ekim ayında Tropikal Meyve Festivali için gittiğim Alanya’da görüp, köşemde yazmıştım.
2023 eylül ayının ilk üç gününde yapılan FoodFest-Gastronomi Festivali için gittiğim Antalya’da ise Nursel Ergin’in yeni bir macera tutkusu olduğunu öğrendim.
FoodFest’in söyleşi ve workshop konuklarından biri olan Nursel Ergin sahneye çıktığında Mercan adlı küçük bir kız çocuğu vardı kucağında… Çok geçmeden babası daha küçük bir Mercan’ı sunucunun yanına getirip, iki Mercan arasında dilek tutsun diye sahneye getirdi ve fotoğraf çektirdi.
Kanal D’de yayınlanan ‘Gelinim Mutfakta’nın sunucusu festival kapsamında Antalyalı kadınları yarıştırdı sahnede… Antalya’nın tescilli yiyeceği, tahinli piyazı en iyi yapan çeyrek altın kazandı.
Yarışma bitince İstanbul uçağına binmek için etkinlik alanından ayrılan Nursel Ergin’le ayaküstü sohbet ettik. Sahnede kucağında tuttuğu Mercan’ın, yetimhanede birlikte büyüdüğü abisi ve eşi Elif’in çocuğu olduğunu, birlikte Antalya’ya geldiklerini belirten sunucu, yeni tutkusunun kitesurf olduğunu söyledi. Sunucu, “Kitesurf öğrenmek ve bolca uçmak için Akyaka’daydım, oradan buraya geldim” dedi.
GÜNÜN SÖZÜ
“Ne diye böbürlenip büyükleniyorsun. Doğumun bir damla su, ölümün bir avuç toprak değil mi?” (Şems-i Tebrizi)