20 MAYIS 2018 PAZAR – MİLLİYET CADDE – ALİCE
‘Liderler FOX’ta’ reyting listesinde ‘eğlence’ olarak yer alınca, merak ettim sebebini.
FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’ü arayıp, sordum:
Siz mi böyle bildirdiniz ‘Liderler FOX’ta’yı TNS’e, yoksa onlar mı böyle uygun gördü?
Şentürk, “Reytinglere baktım, ama programın listede hangi türde değerlendirildiğine bakmadım. Araştırıp, döneyim” dedi.
Bir dakika sonra dönüş yapan Şentürk, ‘Liderler FOX’ta’nın kategorisini ‘Haber’ diye bildirdiklerini, Türkiye’de televizyonların reytinglerini ölçen Kantar Media-TNS’in yanlışlıkla ‘eğlence’ yazdığını söyledi.
Elimde somut bir veri ve belge olmadığından, TNS’in reyting sonuçlarına itiraz edecek değilim, ama bu özensizliği de görmezden gelemezdim.
KİTAP ÇOK, VAKİT YOK, TEK ÇARE ‘SESLİ KİTAP’
Yine onlarca kitap birikti… Çoğu da yazarından imzalı eserler…
Naim Dilmener’in romanı ‘Obsesyon’, Burak Aksak’ın ‘Leyla ile Mecnun’u, Saba Tümer’den ‘21 Günde Mutluluk’, Nil Karaibrahimgil’den ‘Nil’e Hayat Dersleri’, Meriç Demiray’ın ’Kırmızı Bir Ölüm’ü, Kaan Koç ve Ayşe Şenyer’in hazırladığı, ‘Kalipso Kralı Metin Ersoy’, Serhat Yabancı’dan ‘Evlenmeden Boşanmadan Önce İyi Düşün’, ‘Serdar Başkan ile Bilim Makinesi 99 Soruda Hayat ve Bilim’, Nalan Miri Sözer’den ‘Hayat 40’ta Başlar-Kim Tutar Seni’, Mine Sultan Ünver’in, “Asla bütün dünya Türk demiyorum, fakat size fısıldayacaklarım var” notuyla imzalayıp gönderdiği ‘Melun-Canlar/Osmanlı’dan Amerika’ya’ kitabı… Teoman’ın ‘Fasa Fiso’su, Şölen Yücel’in ‘Ejderhalar Filler ve Öpücükler’i… Emel Başdoğan’ın tam benlik ‘Unsuz ve Şekersiz Lezzetler Hayat Zayıflarken de Güzel’ adlı yemek kitabı… Sibel Alaş’ın çevirisiyle Mona Kitap’tan çıkan Elizabeth Winder’ın yazdığı ‘Marilyn Monroe Manhattan Günleri’…
Okunacak kitap çok, ama vakit yok… Metropollerde yaşayanlar, günün hatırı sayılır bölümünü işte ve trafikte geçiriyor.
Toplu taşıtlara bindiğinizde dikkatle bakın etrafınıza… Birçok insan taktığı kulaklıktan bir şeyler dinliyor veya izliyor. İnsanların akıllı cep telefonları, uygulamalar ve sosyal medya esiri olduğu bir dönemde, kitabevleri bu fırsattan niye istifade etmez?
Yayıncılar, bastıkları her kitabın bir de seslisini çıkarsa, isteyen bedelini
ödeyip indirip, dinlese, bu sayede yazarların eserleri daha geniş kitlelere ulaşır.
Yayıncı ve eser sahibi daha fazla para kazanmış olur. Yazarlarının veya güzel
seslerin okuyacağı kitaplar, sadece trafikte değil, uykudan önce de insanlar için ideal bir tercih olabilir.
SPİKER IŞIL AÇIKKAR’I KİMLER İSYAN ETTİRDİ?
TRT 1’in hafta sonu haber spikeri Işıl Açıkkar, Instagram’da yazdıklarıyla beni şaşırttı. Çünkü yaptığı paylaşım, sosyal medyadan kendisini takip edenleri değil, evine konuk ettiklerini ilgilendiriyordu. Anlaşılan o ki Açıkkar’ın sonunda sabrı taştı ve kendisini kızdıranlar için şunları yazdı:
“Kitaplığımdan kim hangi kitabı aldıysa, geri getirsin. ‘Işılcım bir haftaya geri getireceğim’ diye alıp, bir daha uğramıyorsunuz. Bir de izinsiz alıp götürenleriniz var. Onları zaten bir daha evime sokmayacağım. Geri getirdiklerinizi, kapağını kıvırıp falan okuyorsunuz ki, en illet olduğum şey. Geri getirin kitaplarımı ya! Valla kamera falan taktıracağım kitaplığımın üzerine. Bir sürü eksik kitabım var, hangisi hanginizde nereden bileyim? Sizlerle mi uğraşacağım ben? İl Halk Kütüphanesi mi burası arkadaş?”
GÜNÜN SÖZÜ
Bana surat asma hayat; misafirim sonuçta, kalkar giderim. (Özdemir Asaf)