8 NİSAN 2021 PERŞEMBE – MİLLİYET CADDE – ALİCE
Türk televizyonlarında bu akşam bir ‘ilk’ daha yaşanacak. Kanal D’de ‘Camdaki Kız’ adlı yeni bir dizi başlayacak. Burcu Biricik’le Feyyaz Şerifoğlu’nun başrollerini paylaştığı ‘Camdaki Kız’, ünlü psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun aynı adlı romanından yapılan bir dizi… Budayıcıoğlu’nun ‘Doğduğun Ev Kaderindir’, ‘Masumlar Apartmanı’ ve ‘Kırmızı Oda’dan sonra ‘Camdaki Kız’la dördüncü eseri aynı sezonda ekranlarda…
Hafızam beni yanıltmıyorsa bu alanda bir ‘ilk’ bu… Budayıcıoğlu, yeni dizisini Kanal D Ana Haber’e anlattı. Sözlerine “Ay, çok heyecanlıyım, inanın” diye başlayan yazar, gerçek bir öykü olan ‘Camdaki Kız’ın Nalan’ını betimlerken şunları söyledi:
“Gerçek hayatta da Nalan, tam bir masal prensesi gibiydi. Sanki cam bir fanusa yetiştirilmişti. Yaşadığı onca acıyı, annesinden gördüğü onca zulmü doğal kabul ediyordu, çünkü başka türlüsünü görmemişti. Sanırım hepimiz çok seveceğiz Nalan karakterini…”
Budayıcıoğlu’nun kitaplarından yapılan üç dizi gibi ‘Camdaki Kız’ da iyi bir reyting alırsa, ünlü psikiyatrist, kırılması güç bir rekora imza
atmış olacak.
ÖĞRETMEN EDASINDA DERS VEREN SPİKERLER
Prof. Dr. Acar Baltaş, spikerlerin sundukları haber bültenlerinin önüne geçmesini eleştiren bir tweet attı. Leyla Alaton ve Sumru Yavrucuk gibi ünlülerin de beğendiği Doç. Dr. Gönül Bodur’un yorumuyla destek verdiği tweet’te ünlü psikolog ne mi yazdı?
Yıllar önce Hürriyet’in İkitelli’deki binasında bir sunumunu dinledikten sonra televizyonda her gördüğümde söyleyeceklerini önemsediğim için izlediğim Baltaş’ın tweet’i şu:
“Haberlerden şikayetim var. Sabah ve akşam haberlerinde sunucuların haber vermek yerine, siyaset ve toplum hayatıyla kendi fikirlerini bir otorite ve öğretmen havasında artan doz ve güvenle ders vermesinden rahatsız oluyorum. Haberleri öğrenmek istiyorum; ders değil.”
Acar Baltaş’la aynı fikirde olduklarını beyan eden takipçilerinin yanı sıra “Televizyonlardaki haber bültenlerini izlemeyi çoktan bıraktım” diye yazanlar da oldu.
Yıllardır haberlerin tarafsız, objektif ve sade bir dille verilmesini savunan biri olarak, Acar Baltaş’ın eleştirisine hak vermekle birlikte küçük bir itirazım var.
O spikerlerin yaptıklarıyla öğretmenlerin yaptıkları aynı şey değil. Her öğretmen sadece uzmanlık alanından ders verir öğrencilerine, Fatih Portakal’la başlayan bu akımda her spikerin maşallahı var. Çünkü ülkemizde onlar zaten her konuda uzmanlar!
MAGAZİN KANALLARI NİYE KAPANIYOR?
Magazin ağırlıklı yayın yapan Elma TV’den yıllar sonra Uçankuş TV de kepenk kapattı.
Magazin her dönem ilgi görmesine rağmen iki televizyon kanalının akıbeti niye
aynı oldu?
Bu konuda sağlıklı bir analiz yapabilmek için öncelikle iki kanalın ne tür magazin yaptıklarına bakmak lazım.
Elma TV, ‘light magazin’ yaptı, ama ‘suya sabuna dokunmayan, seviyeli bir yayın’la reyting ve reklam almayı başaramadı.
Uçankuş TV, ‘Taşfırın erkeği Haluk’ gibiydi. Tek magazin kanalı olmanın avantajını kullandı, ama yetmedi.
Çünkü Türkiye’de ne bir Hollywood var ne de müzik sektörü…
Dünyaca ünlü oyuncu ve şarkıcıların yaşadığı ABD’de TMZ dışında magazin kanalı yokken bizde olması ve yaşaması eşyanın tabiatına aykırıydı. Zira ne o kadar yıldız ne de reklam geliri var bizde. Üstelik internet ve sosyal medyanın her haberi anında eskittiği bir dönemdeyiz.
O yüzden özel haberleri ve röportajları, özel dosyalarıyla gündem yaratamayan, “Acaba onlar bu olayı nasıl yorumlayacak?” diye seyirciyi ekran karşısına çekemeyen magazin kanalının uzun ömürlü olması olanaksız.
GÜNÜN SÖZÜ
“Yaşlanarak değil; yaşayarak tecrübe kazanılır. Zaman insanları değil; armutları olgunlaştırır.” (Peyami Safa)