11 Eylül 2022 Perşembe – Milliyet – Alice
80’li-90’lı yıllarda birçok ünlünün sahne aldığı fuardaki gazinolar ve sanatçıları takip için bir ay bile kalmışlığım olan İzmir’e bu kez şehrin Yunan işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlamaları nedeniyle geldim. 9 Eylül kutlamalarının baş mimari İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in davetiyle geldiğim İzmir’de üç gün geçirdim.
Yıllar içinde çıkan haberlerden, sosyal medyadaki paylaşımlardan İzmir’e ve İzmirlilere dair bir kanaatim vardı. Bu kez bizzat yaşayarak ve görerek kesinleşen kanaatim şu:
Sadece karada değil, denizde ve havada da 9 Eylül kutlandı.
Uçak, helikopter gibi hava, yelkenliler, tekneler gibi deniz araçlarının gösterileri görülmeye değerdi.
Sahil Güvenlik helikopterleriyle teknenin Zeybek oynaması gösterinin zirvesiydi.
Evlerinin balkonlarını ve camlarını belediyenin dağıttığı 50 bin Atatürklü Türk bayraklarıyla donatan İzmir’in 2021 verilerine göre nüfusu 4.4 milyon, İstanbul’un 15.4 milyon.
Değil İstanbul’da, Türkiye’nin hiçbir ilinde bir konseri bu kadar çok insanın takip ettiğini ne duydum, okudum ne de gördüm.
Dünyanın gözbebeği İstanbul’un fetih yıldönümlerinden hiçbirinde şehrin genelinde milyonların katılımıyla bir kutlama ve konser oldu mu?
Hayır…
Oysa İstanbul’un nüfusu İzmir’in üç katı.
Trabzon’da doğup büyüyen ve 41 yıldır İstanbul’da yaşayan biri olarak şehirlerini bu denli seven ve taşkınlık yapmadan eğlenmeyi beceren İzmirlilere imrendim. Düne kadar “Bize her yer Trabzon” diyen biri olarak bundan sonra bana her yer İzmir!
Tarkan’ın konser vereceği alana gündüz 16:00 sularında gittiğimde çoluk çocuk on binlerce İzmirlinin saatler öncesinden gelip iyi yerleri kaptıklarını gördüm. İstanbul’dan gelen basın mensupları olarak basın kapısından içeri rahat girebilmek için konserden dört saat önce alana gittik. İnsan seli arasından yerimize ulaşmamız yarım saat sürdü.
Allah korusun, ama Türkiye’nin huzurunu istemeyenlerin ajanları o kalabalığı galeyana getirecek bir eylem yapsa bugün İzmir’in muhteşem 100. yıl kutlamasını ve Tarkan’ın konserini değil, bambaşka şeyleri konuşuyor olurduk.
Konserden çıkışta gördüm ki sadece Gündoğdu Meydanı tıklım tıklım değildi, alanı gören tüm restoran ve kafeler tıka basa, insanlar Tarkan’ın şarkılarına masaların üstünde dans ederek eşlik ediyordu.
Maske takmama rağmen bu konserden dönüşte Kovid’e yakalanmazsam şanslıyım demektir.
Sabah Wikipedia’da baktım, Tarkan’ın 9 Eylül İzmir konseri, iki milyonu aşkın seyirci sayısıyla, gelmiş geçmiş tüm ücretsiz açık hava konserleri arasında “dünyanın en kalabalık ilk 5 konserinden biri” olarak tarihe geçti.
Birinci sırada Jean-Michel Jarre’ın 1997 Moskova konseri var. Yine 3.5 milyonun izlediği Rod Steward’ın 1994’teki Rio de Janeiro konseri listede ikinci.
1993’te Jorge Ben Jor, Rio de Janeiro’da 3 milyonun izlediği konserle üçüncü. Jean- Michel Jarre’ın 2.5 milyonun izlediği 1990 Paris konserinin dördüncü olduğu listenin ilk 5’ine giren ilk Türk şarkıcı Tarkan oldu.
Tarkan, İzmir ve Türkiye için alkışlanacak bir başarı bu.
‘İzmir Türküleri’ albümü
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı nedeniyle yapılan güzel şeylerden biri de “İzmir Türküleri” albümü ve konseri…
Süheyl Atay’ın projesi olan “İzmir Türküleri” albümünde şarkıcılar ve söyledikleri türküler şöyle:
Göksel: İzmir’in Kavakları
Cem Adrian: Fayton
Feridun Düzağaç: Gerizler Başı
Soner Olgun: Ah Bir Ataş Ver
Nil İpek: Mendilimin Ucuna Sakız Bağladım
Sinan Kaynakçı: Milo Mu Ke Mandarini
Yiğit Kaya: Esma
Ferman Akgül: Uçun Kuşlar Uçun İzmir’e Doğru
Yaşar: Harmandalı
9 Eylül’de Sony Müzik etiketiyle CD olarak satışa sunulan “İzmir Türküleri”nin ilk konseri dün akşam (10 Eylül) Kültürpark Çim Alanda yapıldı. Bu satırları yazdığımda konser yapılmamıştı, bu satırları okuduğunuzda gerçekleşmiş olacak. O yüzden konser izlenimlerimi salı günü yazacağım.
GÜNÜN SÖZÜ
“Başkalarını kazanmak için kendini kaybetme.” (Robin Sharma)