26 Şubat 2023 Pazar  –  Milliyet  –  Alice

Dikkat! Sosyal medyada 40 Macar kurtarma köpeğinin kaybolduğu yazılıyor.

Yalan! Doğrusu şu:

Türkiye’ye 28 Macar arama kurtarma köpeği girdi ve hepsi iş başında.”

Sosyal medyadaki bu yalanı teşhir etmek için bu tweeti atan kim biliyor musunuz?

Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi Viktor Matis.

Ankara’daki rutin görevinin yanı sıra arama kurtarma çalışmalarına yardım etmek için Türkiye’ye gelen Macar ekipleriyle de ilgilenen Büyükelçi’nin onca işinin arasında bir dezenformasyonla uğraşmak zorunda kalması kimin ayıbı?

Ülke olarak yaşadığımız acıyı, algı operasyonları için fırsat belleyenlerin….

Kimi Türkiye ve depremle ilgili olmayan görsellerle, kimi olmayanı olmuş gibi göstererek bu dezenformasyonun parçası oldu.

Bundan böyle fırsat buldukça paylaşacağım, deprem yalanlarına karşın işin aslını…

***

İddia 1: Twitter’da @alia_cheema10 “Drone footage of tsunami and earthquake in Turkey” yazıp bir tsunami videosu paylaştı.

Gerçek 1: “Türkiye’de tsunami ve depremin drone görüntüleri” diye paylaşılan videonun 2017’de Güney Afrika’daki tsunami görüntüleri olduğu çıktı.

***

İddia 2: Twitter’ın mavi tik’li abonesi CBKNEWS, “Breaking: Nuclear plant explode due do earthquake in Turkey” notu eşliğinde bir santralin patlama videosunu paylaştı.

Gerçek 2: “Türkiye’de deprem nedeniyle nükleer santral patladı” videosunun 2020’de Beyrut limanındaki patlamadan olduğu anlaşıldı.

Deprem yalanları ve gerçekler - 1

***

İddia 3: Erkan Türkten, “Kahramanmaraş/Pazarcık’ta ABD’nin 6 bin metreye inen petrol arama kuyusu var. Deprem 6 bin metrede oluyor ve merkez üssü Pazarcık. O kuyuda hâlâ yangın var. Kuyuya ne attılar?  Artık bu iş komplo teorisi olmaktan çıkıyor” diye tweet attı.

Gerçek 3: Teyit.org’a göre Türkten’in kullandığı görseller, ABD’nin New Mexico‘daki bir füze testinden. Pazarcık’taki petrol aramasını yapan ABD şirketi değil, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO).

***

İddia 4: “Depremde babalarını yitiren ve Gaziantep’ten Sakarya’ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yatılı olarak verildiği ortaya çıktı.”

Gerçek 4: Sakarya Müftülüğü, “Kuran Kursumuza deprem bölgesinden gelen herhangi bir çocuğumuz bulunmamaktadır” açıklamasıyla bu iddiayı yalanladı.

***

İddia 5: Sosyal medyadaki bir videoda, 6 Şubat depreminin, Kahramanmaraş Amanos fotokapanında, ormandaki ağaçları köklerinden koparırcasına nasıl oynattığını gösteriyordu.

Gerçek 5: Teyit.org, “Fotokapandan gelen görüntü” notuyla paylaşılan videonun Kahramanmaraş’ta değil, Ekim 2018’de Kanada Quebec’te çekildiği, ağaçları yerinden oynatanın deprem değil, rüzgâr olduğu ortaya çıktı.

***

İddia 6: “Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, afet bölgesine gönderdiği bebek bezlerine kendi fotoğrafını bastırdı.”

Gerçek 6: Teyit.org, üzerlerinde Özlem Çerçioğlu’nun fotoğrafı ve Ömürlü Olsun’ yazısının bulunduğu bebek bezlerini deprem bölgesine göndermediği, Ocak 2022’de Aydın’da belediyeye başvuran ihtiyaç sahiplerine dağıttığı ortaya çıktı.

Deprem yalanları ve gerçekler - 1

***

İddia 7: Twitter’de @BirolBey12 koli bandıyla direğe bağlanan bir erkeğin  fotoğrafı “Yağmacıların son hali” diye paylaşıldı.

Gerçek 7: Bir hırsızın insanlar tarafından nasıl cezalandırıldığını gösteren fotoğraf Kahramanmaraş’tan değil, Ukrayna’dan. Ukraynalılar, Mykolaiv şehrinde bir mağazayı soymaya kalkan hırsızı, elektrik direğine bağlayıp, teşhir etti.

Deprem yalanları ve gerçekler - 1

GÜNÜN SÖZÜ

“Koyunlar ömrünü kurttan korkarak geçirir, halbuki sonunda onu yiyen çobandır.” (Thomas Hobbes)