13 Ağustos 2022 Cumartesi  –  Milliyet Cadde  –  Alice

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) önce Kenan Doğulu, ardından Sertab Erener’in konserlerine polis eşliğinde yaptığı ‘telif baskını’nın yankıları sürüyor.

İki konseri basılan Atlantis’in sahibi Erdal Bozkuş, 2018’e kadar telif ödediklerini, sonrasında istenen oran yüksek olduğu için anlaşamadıklarını söyledi.

Bozkuş, “Organizatörler olarak tüm maliyetleri; sanatçı, mekân, teknik ekip, KDV gibi, biz ödüyoruz ve tek gelirimiz de bilet parası. Günün sonunda bize kalan oran hayli düşük” dedi.

Festival konserlerine ‘telif baskını’ yok mu

O zaman ‘Ürün pahalı, kar düşükse alma’ derler insana!

Telif ödemek yerine çamura yatmak daha karlı ama…

Kabahat sadece telif ödemeyen organizatörlerde değil, bunu bile bile o konserlerde sahneye çıkanlarda.

Maalesef o şarkılar, kendileri yüzbinlerce lira kazanırken eser sahiplerinin telif ücretlerinin gasp etme edilmesine göz yumuyor.

Telif yüzde 6

MESAM Başkanı Recep Ergül’ün DHA’na bu konuda yaptığı açıklama önemli.

“Yıllardır canlı konserleri organize eden arkadaşlar gelirlerinin yüzde 6’sına tekabül eden telifi vermemek için her yola başvuruyor. Zaman zaman paravan şirketler kullanıyorlar, yasa takmıyorlar. Böyle olunca da biz tespit yapıyoruz. Cirosu 1 milyon TL olan konserden meslek birliklerine ödeyecekleri toplam tutar 60 bin TL’dir. Sözleşme yapmaya yanaşsalar biz onlara her türlü kolaylığı da sağlarız. Ama paravan şirketler kullanıp, her türlü zorluğu çıkarıyorlar.”

Biletli konserlere ‘telif baskını’ yapan meslek birliklerinin ücretsiz halk konserlerinde sahneye çıkanlardan da söyledikleri eserlerin telifini talep etmesi gerekmez mi?

Bu konserlerde bilet satılmıyor, ama sahneye çıkan şarkıcılar yüzbinlerce TL alıyor mu?

Evet…

Kayıp çok büyük

Peki o konser paralarından meslek birliklerine bir kuruş telif ödeyen şarkıcı var mı?

Yok.

O zaman festivaller ve halk konserlerinden şarkıcıların aldıkları para 300 bin TL ile 900 bin TL arasında değiştiğine göre her etkinlikten 18 bin TL ile 54 bin TL telif kaybı var. Her yıl böyle yüzlerce konser düzenlendiğine göre kayıp telif parası çok büyük.

Eser sahiplerinin emeğine yazık…

KKTC’de casinoları yıllardır tek kuruş telif ödemiyor, ama müzik meslek birliklerinde yöneticilik yapanlar dahil şarkıcılar sahneye çıkmaya ve paralarını almaya devam ediyor.

MESAM, MSG, MÜYORBİR gibi meslek birlikleri telif ödemeyen işletmelerde sahne alan üyelerine ses çıkarmıyor…

Çifte standart bu…

Organizatörlere ve müzikten para kazanan mekanlara çuvaldızı saplayanların iğneyi kendilerine batırmaları gerekmez mi?

 

Festival konserlerine ‘telif baskını’ yok mu

‘YARGI SÜRECİ DAHA BİTMEDİ’

Azra Kohen’in yaptığı açıklamalar ve paylaşımlara bakılırsa aralarındaki dava bitti, o kazandı, Başak Sayan kaybetti!

Kohen’in son olarak sosyal medyasından ‘tescilli yalancı’ ilan ettiği Başak Sayan’ın yıllar önce Şamdan için çektirdiği fotoğrafı kullanmasına itiraz ettiğim yazı üzerine oyuncu aradı.

Başak Sayan, “Yerel mahkemenin verdiği karar istinafta. O yüzden hukuki süreç sonuçlanmadan karşı tarafın yaptığı algı” dedi ve ekledi:

“Ben 2017’de intihal araştırılmasını talep ediyorum diye dava açtım, karşı taraf ise intihal yoktur araştırılsın diye… Onlar dava dosyasını daha hızlı hazırlamışlar belli ki. Bizden birkaç gün önce başvuruda bulundular. Hakim iki davayı birleştirip tek dava haline getirdi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Suskunluk her zaman bilgeliğin emaresi değildir, fakat gevezelik daima aptallığın emaresidir.” (Benjamin Franklin)