MİLLİYET CADDE – 8 AĞUSTOS 2013 PERŞEMBE  –  ALİCE

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un,  250 milyon dolar verip Washington Post’u satın alması, ağlatmış çalışanları. Gazetenin 80 yıllık sahibi Graham Ailesi, gözünün yaşına bakmadan satarken gazeteyi, çalışanların işi duygusala bağlayıp,  ağlaması bana tuhaf geldi.

Madem sahibinden daha çok sahipleniyordunuz gazeteyi, niye ayak uyduramadınız dijital çağa? İnternet ve sosyal medyayı, eninde sonunda “gazeteleri yiyecek bir canavar” olarak görmek ve Washington Post gibi köklü bir gazetenin internet sitesi sahibine satılmasını “Yazılı basının internete yenilgisi” olarak görmek işin en kolayı. Zor olansa ayakta kalabilmek için mücadele… Yenemeyeceğin bileği öpmek yerine, onunla işbirliği yapmak, o güçten yararlanmaktır asıl mesele…

Yazılı basının geleceği
Birkaç gün önce Alman Der Spiegel, internet sitesinde, “Daha iyi, daha güçlü bir Der Spiegel” için okurların görüşüne başvuran bir yazı yayınlandı. Spiegel.de, dün de okurlardan gelen önerileri toparlayıp, “Daha iyi bir gazete için 10 öneri” başlığıyla yayınladı. İşte o öneriler:
1. Dijital çağa ayak uydurmadan, tablet yapmadan ve akıllı telefonlardan yararlanmadan gazetelerin yaşama şansı yok.
2. Online medyayla rekabet edebilmek için olan bitenin perde arkasını sayfalara taşımak ve okura daha eğlenceli gazete sunmak şart.
3. Şimdiye kadar birçok gazete için yeterli olan “okuyucu ailesi” küçüldü. Gazeteler artık ilginç konu ve görüşlere yer vermeli ve yeni bir haber dili geliştirip, yeni “okur aileleri” edinmeli.
4. Gazeteler, daha çok yazara ve farklı görüşlere yer vermeli.
5. Ulusal gazeteler, okurların aidiyet bağı kurabilecekleri yerel haberleri ve sorunları da sayfalarına geniş bir şekilde taşımalı.
6. Gazeteler, okur görüşlerine yer vermeli ve önemsemeli.
7. Editörler, bloglarda yazılan, tartışılan önemli konuları sayfalarına taşımalı.
8. Gazeteler, okurlara daha çok “sıcak haber” verebilmek için baskı sayılarını artırmalı.
9. Daha çok fotoğraf ve grafik kullanılmalı.
10. Basılı gazeteyle dijital gazete etle tırnak gibi iç içe olmalı. Yazılı basın işin omurgasıysa, online gazete ona hayat veren organlar gibi olmalı.
Spiegel.de’de editörünün not etmediği ama benim ilgimi çeken şöyle okur yorumları da var: Günümüzün gazete okuru “haber”e “yorum”un katılmasını istemiyor. “Bana haberi en yalın haliyle ver, bırak yorumu ben yapayım” diyor… Okur, gazetesinin sosyal medyada yazılanları “kopyala yapıştır”la sayfalara taşımasını değil, orada olup  bitenleri iyi okuyup, kendisine aktarmasını talep ediyor. Gazete okurları çok şey mi istiyor?

BÖRTÜ BÖCEK YOK FULL AKSİYON VAR

fear9fear29Perşembe akşamları FOX’ta yayınlanan “Fear Factor Aksiyon”da final yaklaştıkça heyecan da artıyor. Asuman Krause’nin sunduğu “Fear Factor Aksiyon” malum, dünyada bir “ilk” olma özelliği de taşıyor. RTÜK’ten gelebilecek cezadan korkan FOX, formatın sahibi ve yapımcısı olan Endemol’den “börtü böceksiz” bir yarışma istedi. Endemol Türkiye de, yarışmacıların korkularıyla yüzleştikleri “Fear Factor”ü buna göre formatladı. Arjantin’de çekilen yarışmada “börtü böcekli etaplar” çıkarıldı, onların yerini bol aksiyonlu etaplar aldı.
Elenen çiftler arasında olan Güngör ve Dilara ikilisinin yarışa yeniden dahil olmasıyla ayrı bir renk kattıkları “Fear Factor Aksiyon” için Endemol Türkiye, http://www.fearfactor.com.tr’de şöyle bir anket düzenledi: “Bu sezon böcek ve hayvanlar olmayıp sadece aksiyon etapları olacağından dolayı daha fazla takip edeceğim” anketine katılıp oy kullananlardan yüzde 45’i “Evet”i, yüzde 40’ı “Hayır”ı işaretledi. Ankete katılanların yüzde 15’iyse “Fark etmez” dedi.

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Bu bayramda da köprü ve otoyol gişelerinden geçiş bedava ama hayat değerli. Gaza gelip, gazı köklemeyelim, yolları kan gölüne çevirmeyelim. Bayramı, kendimize ve sevdiklerimize zehir etmeyelim ki, çok bayramlar görelim! Birileri ısrarla bu “cennet” vatanı “cehennem”e çevirmeye çalışsa da, “güzel”, “yalnız” ve bir o kadar “şanssız” Türkiye’de yaşama şansını verdiği için Allah’a şükredelim.

GÜNÜN SÖZÜ
Hakikat güneşini örten bulutların en kesifi, menfaattir. (Cenap Şehabettin)