16 EYLÜL 2019 PAZARTESİ – MİLLİYET – ALİCE
“Dünya bir ev olsaydı, mutfağı kesinlikle Gaziantep olurdu.”
Gaziantep’te sıkça karşınıza çıkan bu sözü abartılı bulanlar, “Bizim şehrin mutfağı daha zengin” diye itiraz edenler çıkabilir, ama bu şu gerçeği değiştirmez:
Gaziantep artık, Dünya Bankası’na göre “en rekabetçi 7 şehirden biri”. Gaziantep, UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na (UCCN) Türkiye’den aldığı ilk şehir.
Günümüzde, iyi bir şeye sahip olmak kadar, onu tanıtmak ve pazarlamak önemli. Gaziantep’i yönetenler, son yıllarda yaptıklarıyla sahibi olmakla övündükleri tarihi değerleri ve lezzetleri iç ve dış pazara tanıtmak için seferber oldu ve karşılığını da almaya başladı.
“Atı alan Üsküdar’ı geçti” ve Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma yolunda şimdi.
40 ülkeden misafir
Bu yıl yapılan “2. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali GastroAntep”, 40 ülkeden UNESCO gastronomi şehirlerinin temsilcileri, dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefleri ve Türk gastronomi profesyonellerini ağırladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğiyle organize edilen festivalin amacı, “Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzeti Dünya’ya tanıtmak”.
Anadolu’nun kadim medeniyetleri ve yöresel lezzetlerin başkenti Gaziantep’in yerli turistten yana bir sorunu yok.
Yerli turist akını
Gaziantep, yılın her mevsiminde uçuş trafiğinin en yoğun olduğu Anadolu şehirlerinden biri.
Gaziantep’in tarihi çarşısı her gün, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelip, alışveriş edenlerle dolu…
Gaziantep’e her gidişimde uğradığım Tahmis Kahvesi’nde iki gün boyunca oturacak yer bulmakta zorluk çektim.
GastroAntep boyunca, festivalin yapıldığı alana giden bütün yollarda, yılın diğer günlerinde Gaziantep’de olmayan trafik yoğunluğu vardı.
Fatma Şahin, festivalin Gaziantep’e kattıklarını şu sözlerle özetledi:
“Her şey topraktan başlıyor, eğer bugün GastroAntep’i konuşuyorsak 40 ülke buradaysa bu nimetler soframızı zenginleştirdiği içindir. Geçen yıl Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler geldi, kendi ürünlerini yaparken içerisine fıstığı koydular, fıstığın rengi, kokusu, aroması ürünü tamamen değiştirdi. Dünyanın bu lezzete ihtiyacı var, şef gittiği yere bu lezzeti tattırınca insanlar acayip beğendi, fıstıkla ilgili zincir marketlerde satışlarımız arttı. Fıstığa dayalı sanayi ürünlerde patlama yaşandı.”
‘GASTROANTEP’ SIRASINDA YAKALANAN CANLI BOMBA
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin yapıldığı dönemde şehir, büyük bir badire atlattı. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aldıkları bir ihbar üzerine, Suriye’den gelen canlı bombayı kendini patlatmadan yakaladı. Hem de GastroAntep’in yapıldığı yerin yakınındaki İncirlikaya’da. Suriyeli DEAŞ militanı Mamun El Bakar’ın kaldığı evin festival alanına yakın olması, teröristin GastroAntep sırasında yakalanması, Jandarma sayesinde şehrin nasıl bir faciadan kurtulduğunun kanıtı.
GÜNÜN SÖZÜ
“Günün adamı olmaya çalışma, hakikatin adamı olmaya çalış. Çünkü gün değişir, hakikat değişmez. (Hz. Mevlana)