MİLLİYET – 23 ARALIK 2015 ÇARŞAMBA – ALİCE
İspanya’daki son seçimden alacağımız çok ders var. Çünkü 30 yıldır ülkede muhafazakâr Halk Partisi ile solcu Sosyalist İşçi Partisi arasında el değiştiren iktidarın artık yeni ortakları söz konusu…
Üstelik bunlardan biri Yunanistan’daki SYRIZA partisinin İspanya muadili sayılabilecek Podemos (Yapabiliriz) diğeri ise liberal çizgideki Ciudadanos (Yurttaşlar).
Halk Partisi ve Sosyalist İşçi Partisi’nin alternatifleri olarak katıldıkları ilk seçimde Podemos yüzde 20.6 ile 69 milletvekili çıkardı. Ciudadanos yüzde 13.8 oy aldı ve kazandığı 40 milletvekiliyle ülkenin dördüncü partisi oldu.
İki partinin sosyal medya üzerinden neler yaptıklarına, lider kadrolarıyla seçilen milletvekillerinin profillerine baktım.
Solcu Podemos gibi sağcı Ciudadanos’un liderleri ve kadroları genç.
İki partinin 109 milletvekili arasında bir tane bile yaşlı ve lacivert takımlı, kravatlı adam yok.
Çoğu genç ve spor giyimli insanlar.
Ciudadanos’a oranla Podemos’un yöneticisi ve milletvekilleri arasında kadın sayısı daha fazla…
Podemos böyle doğdu
İspanya’da yaşanan ekonomik krize tepkiden doğan “Öfkeliler” adlı halk hareketinin siyasi uzantısı olarak 17 Ocak 2014’te kurulan ve ilk 20 günde üye sayısı 100 bini aşan Podemos, bugün İspanya’nın üçüncü büyük partisi.
İspanya’da tek başına iktidar için 350 milletvekilinden 176’sına sahip olmak gerekiyor. Sağcı Halk Partisi, seçimden birinci çıktı ama sandalye sayısı 123.
Seçimlerde partiler ve kazandıkları milletvekili sayısı şöyle:
Halk Partisi 123, Sosyalist İşçi Partisi 90, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu 9, Demokrasi ve Özgürlük 8, Bask Milliyetçi Partisi 6, Unidad Popular en Comun 2, El Bildu 2, Kanarya Koalisyonu 1…
Tablodan da anlaşılacağı gibi, bu seçimle birlikte İspanya’da yeni bir dönem başladı. Bu sayfayı açan da mevcut siyasi partilerinin kendilerine yetmediğini düşünen gençler.
Tek yol sandık!
İspanya’daki bu siyasi değişimi gerçekleştiren partilerden Podemos’un lideri Pablo Iglesias, “Bugün yeni bir İspanya doğdu”, Ciudadanos’un lideri Albert Rivera, “Milyonlarca İspanyol değişim istediğini gösterdi” dedi.
Demokrasilerde mevcudu değiştirmenin demokratik yolu belli.
Görüşlerini size yakın bulduğunuz partinin yönetimine girmek.
Mevcut partiler ve liderler kesmiyor mu sizi?
O zaman kurun partinizi, Iglesias ve Rivera gibi sosyal medyayı da kullanarak seçmene anlatın hedeflerinizi.
Fikirlerinizin alıcısı varsa, seçmen ilk seçimde ödüllendirir sizi.
İspanya’daki seçim sonuçları bize bir kez daha şunu gösterdi ki demokrasilerde çare sandıkta…
Sosyal medyada liderlere, fikirlerini beğenmediklerimize hakaret ve küfür yağdırmak, sokağa çıkıp, kırıp dökmekle iktidar değişmiyor demokrasiyle yönetilen ülkelerde.
GÜNÜN SÖZÜ
Bana sağır olanlara, dilsizim bundan sonra. (Cemal Süreya)