8 EKİM 2020 PERŞEMBE – MİLLİYET CADDE – ALİCE
Sadece sosyal medyadaki ‘Klavye şövalyeleri’nin değil, Türkiye’nin anlı-şanlı siyasetçileri ne diyordu? “Kimsenin izlemediği TRT.” Seçim döneminde dillendirilen bu iddia, o zaman da doğru değildi, bugün de değil. Türkiye’de ulusal yayın yapan televizyon kanallarının reytinglerini ölçen TNS’in verileri ne diyor? Her haftanın iki gününde TRT 1, reytinglerde açık ara birinci.
TRT 1’in yeni dizilerinden ‘Uyanış: Büyük Selçuklu’, ilk bölümden itibaren pazartesi akşamına damgasını vurdu. Dizi yıllardır pazartesi akşamlarının lideri ‘Çukur’u birincilikten etti, ‘Yasak Elma’yı tehlike hattına attı. TRT 1’deki ‘Masumlar Apartmanı’ sadece reytinglerde açık ara birinci değil, salı akşamları ‘Twitter Türkiye’nin gündemine de damga vuruyor. TRT 1’de dördüncü sezona giren ve bu sürede birçok rakibini ‘reyting mezarlığı’na gönderen ‘Kalk Gidelim’ cumartesi akşamları AB Grubu’nda hâlâ en çok reyting alan dizi. TV8’in aylardır ‘MasterChef Türkiye’yle gün birinciliğini kimseye kaptırmadığı TNS’in reyting karnesinde TRT 1’in dizileriyle yakaladığı başarı önemli.
AVRUPA’DA ‘DENETİM’ TÜRKİYE’DE ‘SANSÜR’
Türkiye, internet tabanlı yayın yapan kuruluşları denetim altına almak için kanun çıkardı. Denetimi yapacak Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu amaçla bir yönetmelik yayınladı.Türkiye, internet tabanlı yayın yapan kuruluşları denetim altına almak için kanun çıkardı. Denetimi yapacak Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu amaçla bir yönetmelik yayınladı.
Halen Türkiye’de internet üzerinden abonelerine ulaşan şirketlerden Instagram’ın da sahibi olan Facebook ve Twitter’ın bu karara uymayacağına dair haberlere ‘bayram’ edenler var.
Bu şirketler Türkiye’de temsilcilik açınca yayınlarını denetime açmanın ötesinde vergi mükellefi de olacak. Ülkemizden yılda 800 milyon dolar kazanmalarına rağmen bir kuruş vergi ödemeyen Facebook, Tiktok ve Twitter’ın, T.C. ve yasalarını hiçe saymasını destekleyenler arasında, “AKP gitsin de sonra ödesinler” diye yazanlar bile var.
Neymiş?
“Bu yasanın çıkma amacı, vergi toplamak değil, internet tabanlı yayınlara sansür”müş? “Sosyal medya başıboş bırakılacak bir mecra değil” diyerek İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya gibi Avrupa’nın önde gelen ülkeleri internet tabanlı yayınlara denetim için yasa çıkarırken sorun yok, Türkiye yapınca ‘sansür’… Bir kere Anayasamıza göre ‘sansür’ yasak. Aynı şeyi Avrupalı yapınca ‘denetim’, Türk yapınca ‘sansür’ demek, çifte standart değil de nedir? Facebook, Youtube ve Twitter’ı yönetenlerin, kendilerini dünyanın yeni süper güçleri sayıp, devletler ve kanunlar üstü görmeleri, demokrat ve hümanist her insanın karşı olması gereken bir durumdur.
FENOMEN DANLA BİLİC’İN 105 BİN TL’LİK ÇANTASI
YouTube’da 2.88 milyon abonesi, Instagram’da 5.7 milyon takipçisi olan Danla Bilic, 26’ncı yaş gününde kendine 105 bin TL’lik çanta hediye etti ve bunu sosyal medyasında paylaştı.
Demet Akalın aynısını yapsa, yer yerinden oynardı valla. Yapan ‘sosyal medya fenomeni’ olunca durum değişiyor galiba. Bilic’in doğum günü partisinden paylaştığı görseller arasında 10 kişinin aynı kareye sığmak için üst üste çıktığı fotoğrafta maske ve sosyal mesafe hak getire! Ama bir Allah’ın kulu, “Pandemide bu ne?” diye tepki göstermedi. Bilic’in çanta paylaşımına en sert tepki ise sunucu Ece Pirim’den geldi: “Ne idüğü belirsiz, aslında belirli(!) isimler yaş günü diye kendisine aldığı 105 bin TL’lik değerinde çantayı paylaşıyor. Yaş 26. Yazık bunları bu hale getirenlere. Bu ne görgüsüzlük, ne arsızlık, ne şımarıklık…”
GÜNÜN SÖZÜ
“Görgüsüzle dost olma: Yol bilmez, yordam bilmez, kural bilmez; üzülürsün.” (Şeyh Edebali)