MİLLİYET TV – 30 AĞUSTOS 2014 CUMARTESİ  –  ALİCE

FOX’un habercilerine bir “iyi”, bir de “kötü” haberim var.
Önce “iyi haber”…
İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat” ve FOX Ana Haber, hafta boyunca Ankara’dan yayın yaptı. Habercilik adına alkışlanacak bir çaba ve başarıdır bu.
O yüzden kutluyorum hepsini. “Yanlı olmayan habercilik”, her geçen gün zorlaşıyor. Kimi “candaş”, kimi “yandaş” olduğu için seçilen haberler de ona göre.
Doğan Şentürk yönetimindeki FOX Haber, birçok haber merkezine oranla şanslı. “Candaş”lık ya da “yandaş”lık cenderesinin içinde hissetmiyorlar kendilerini.
O yüzden birçok kuruma rağmen daha bir özgürler.
Buna rağmen FOX’un haberleri veriş tarzına veya seçtikleri haberlere kızıp, sosyal medya aracılığıyla tepkilerini dile getirenler oluyor.
Geçenlerde önce Fatih Portakal’ı kızdırdı bu insanlar.
Portakal, “Ne yani? Şimdi bu haberleri mıy mıy diye sunmamı mı bekliyorsunuz?” diye seyircisini fırçaladı.
Birkaç gün sonra baktım, hafta sonu haberlerini sunan Gülbin Tosun da, “Bu ülkede hiç mi iyi bir şey olmuyor? Hep negatif haberler veriyorsunuz” diye tweet atan seyirciye tepki gösterdi.
Benzer tweet’ler İsmail Küçükkaya’ya da geliyor.
Küçükkaya, Ankara kökenli bir haberci olduğu için bunları protokole uygun bir dille geçiştiriyor.
Portakal ve Tosun da Küçükkaya gibi davranmalı.
Çünkü FOX, tematik değil, entertianment bir kanal.
“Kitle haberciliği” yapanlar, toplumun her kesiminden insanın kendilerini izlediğini unutmamalı.
Seyirciyle kavga etmek, sosyal medyada yapılan her eleştiriye yanıt vermeye benzer. Ne gerek var yel değirmenleriyle savaşıp, enerji tüketmeye…
İnandığın haberi ver ve yoluna devam et. Seyirci zamanla senin farkını fark eder!

SES YARIŞMALARINDAN NİYE STAR ÇIKMIYOR?

“Televizyonlardaki ses yarışmalarında jüri üyeliği yapmayı hiç düşünmedim. Yapamam zaten. O programlarda jüri üyeliği yapmak için müzikten anlamak gerekmiyor. Çünkü müzik konuşulmuyor. Jüri üyelerinin kendi aralarında ya da sahnedeki kişiyle yaşadığı çatışma üzerine kurulu. Bu yüzden en büyük parayı jüri alıyor. İyi müzisyenler de jüri koltuğunda sönük kalıyor. O programları yarışmacılardan çok jüri için izliyoruz. Yarışmacılar bahane! Bu yarışmalar neredeyse 12 senedir yapılıyor, onca insan katıldı. Hiçbiri tutunamadı.”
Müzisyenliğine kimsenin laf edemeyeceği İskender Paydaş’a ait bu sözler… Yıllardır yazıyoruz, anlatıyoruz televizyonlardaki ses yarışmalarının Türkiye’ye yeni starlar kazandıracak bir arena gibi görünse de aslında birinci amacın reyting olduğunu… Müzik dünyasından nihayet bu gerçeği anlayan biri çıktı.

100 PROGRAMDAN 30’U TEKRAR 

Televizyon izlerken farkına varamıyor insan kanalların “yaz ekranı”nda ne çok “tekrar” yaptığını. TNS’nin her gün açıklanan “En çok izlenen 100 program” listesine bakınca farkına varıyorsunuz facianın! TNS’nin bir haftalık “En çok izlenen 100 program” listelerini tek tek inceledim. Ortaya çıkan tablo şu: Hem total, hem AB’de en çok izlenen 100 programdan ortalama 30’u tekrar yayın.

 

TVEM MACERASI BAŞLAMADAN BİTTİ

“TVEM kimleri transfer etti?” başlıklı yazımın mürekkebi kurumadan, tarafların yollarını ayırdığına ilişkin haber geldi. TVEM’in sahibi Mehmet Ali Yılmaz’la, transfer ettiği Can Dündar ve ekibinin ekrana bile çıkmadan yollarını ayırma gerekçesi doku uyuşmazlığı. Dündar’ın ekibinden Yavuz Oğhan, gelinen noktayı Medyatava’ya yaptığı açıklamada şöyle özetledi:
“Kanalla bir doku uyuşmazlığı yaşandı. Haber ve yayınlarla ilgili bir sorun yaşamadık. Fakat çalışma ortamı ve şartların uygun olmadığı kararına vardık. Genel bir bakış farklılığı olunca riske atmak istemedik ve anlaşmayı iptal ettik.”

TRT HABER’İN FARKLI YAYINLARI

AKP 1. Olağanüstü Genel Kongresi ve Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenini birçok kanal naklen yayınladı. Bu yayınların bir kısmını izleme şansım oldu. Birçok etkinliklere ilişkin görüntüler hemen hemen aynıydı, aradaki tek fark kanalların spiker ve yorumcularıydı. Tıpkı seçim gecelerindeki gibi birçok televizyon, kanal kanal dolaşan yorumculardan görüş aldı. O yüzden de aralarında çok fark yoktu.
Sadece TRT Haber, rakiplerine oranla daha farklı işler yaptı. TRT Haber, bu özel yayınlar için 15’in üzerinde uplink aracı, 10’un üzerinde 3G’li kameraman, muhabir, 1 helikopter ve kameralı 2 motosiklet kullandı ve bu görüntüleri isteyen televizyonlarla paylaştı.