13 Haziran 2023 Salı  –  Milliyet  –  Alice

2016 yılından bu yana (pandemi dönemi hariç) UEFA Şampiyonlar Ligi Final maçlarını yerinde izleme şansım oldu. Cardiff’in Milenyum Stadı, Kiev’in Olimpiyat Stadı ve Madrid Estadio Metropolitano’dan sonra UEFA Şampiyonlar Ligi’nin final maçına ev sahipliği yapan Atatürk Olimpiyat Stadı’nı karşılaştırınca şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Atatürk Olimpiyat Stadı’nın Cardiff, Kiev ve Madrid’in statlarından eksiği yok, fazlası bile var. Türkiye’nin hiçbir şeyini beğenmeyip, yabancıların vasatlarına övgüler yağdıranlar baktım yine aynı şarkıyı söylüyor:

“UEFA, Dolmabahçe’deki Beşiktaş’ın stadı Vodafone Park varken Manchester – City Inter maçı için şehre çok uzak olan Atatürk Olimpiyat Stadı’nı tercih etmekle yanlış yaptı. Çok hatalı bir karar bu…”

Kurulduğu 1954 yılından bu yana Avrupa futbolunun patronu olan UEFA yani Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’ni yönetenlerin düşünemediğini sen düşündün öyle mi? “UEFA, futbolda Avrupa’nın en büyüğünün belirleneceği maçın oynanacağı statları hangi kriterleri baz alarak belirliyor” diye sorsan iki maddeyi sıralayamaz ama reyting uğruna sallamayı biliyor. UEFA, Şampiyonlar Ligi gibi dev organizasyonların giderlerini nereden karşılıyor? Sponsorlardan. Final maçının 70 bin biletinden 20 bini bu sponsor firmalara verilir, 50 bini satışa sunulur. Sponsor firmalar da bir yıl boyunca o biletleri promosyon aracı olarak kullanır ve harcadığı paranın bir kısmını geri alır.

Şampiyonlar Köyü

Ayrıca final maçlarının yapıldığı statların etrafına her seferinde Champions Village (Şampiyonlar Köyü) kurulur. UEFA Şampiyonlar Ligi’nin resmi sponsorları da maç öncesi ve sonrasında bu çadırlarda maça davet ettiği misafirlerini ağırlar.

Şimdiye kadar Pepsi’nin davetiyle gittiğim Cardiff, Kiev ve Madrid’deki Şampiyonlar Köyü, Atatürk Olimpiyat Stadı’nın yanı başındaki kadar büyük ve ferah değildi. Dolmabahçe’de ‘Şampiyonlar Köyü’nün devasa çadırlarını kurulacak boş bir alan var mı?

Yok… Bir Taksim Meydanı var bu işe uygun, orası da İstanbul’un kalbi. Taksim’in ve Vodafone Park’a giden yolların ‘Şampiyonlar Köyü’ olarak kapatılmasının yaşatacağı mağduriyeti bir düşünün. Demek ki neymiş? İstanbul’daki Şampiyonlar Ligi final maçı için UEFA’nın Atatürk Olimpiyat Stadı’ndan başka bir seçeneği yokmuş. O yüzden kendi değerlerimizi değersizleştirmekten vazgeçin.

Şahane paylaşımlar

İstanbul Havalimanı, Şampiyonlar Ligi nedeniyle Türk sivil havacılık tarihinin rekorunu kırdı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul’da oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi’nin final maçı nedeniyle ülkemiz ekonomisine 200 milyon dolar’a yakın döviz girişi olduğunu söyledi. Taksicisinden oteline esnafın para kazandığı final maçı nedeniyle hiçbir olayın olmaması da işin başka güzel bir yanı… Bu süreçte Manchester City ve Inter’in sosyal medya hesaplarını takip ettim, İstanbul’a dair şahane paylaşımlara rastladım. Sözün özü diyeceğim o ki, UEFA Şampiyonlar Ligi kupası İngilizlerin oldu, ama kusursuz ev sahibi İstanbul da bu işin başaranı ve kazananı oldu. Siz bakmayın, “İstanbul’daki final organizasyonuna tepki yağıyor” diye haber yapanlara, onlar doğuştan öyle… Bu seçimde de gördük bu kafa artık prim yapmıyor, ama onlar hatalarından bile ders almıyor. Çünkü tek gıdaları var o da kötülük!

GÜNÜN SÖZÜ

“Şu iki insanı asla unutmayın: İhtiyaç anında yanınızda olanı ve zor zamanda yalnız bırakanı.” (Hz. Ali)