12 AĞUSTOS 2019 PAZARTESİ  –  MİLLİYET  –  ALİCE

Geçen yıl Amerikalıların silahlanması ve şiddete meyilli olmasının suçlusu olarak bilgisayar oyunlarını gösteren ABD Başkanı Donald Trump, bu kez Hollywood filmlerini “ırkçı” ilan etti.

2018’de video ve oyun endüstrisinin liderleriyle yaptığı toplantıya katılanlara, şikâyet edilen oyunlardan derlenen videoyu izletip, ABD halkının silahlanması ve şiddete özenmesinin sorumlusu olarak gördüklerini uyarmıştı.

Bu toplantının medyaya yansımasından sonra Uluslararası Oyun Geliştiricileri Derneği (IGDA), şu açıklamayı yapmıştı:

“Evet, bu oyunlarda bir miktar şiddet içeriği olabilir. Ancak yapılan birçok bilimsel çalışmaya göre, video oyunları insanları şiddete yöneltmez. Video oyunları ile şiddet arasında bağlantı olmadığını ortaya koyan sayısız bilimsel çalışma var.”

‘Suçlu’ kim peki?

Bilgisayar oyunlarının oynayanları şiddete yöneltip, yöneltmediği konusunda kim doğru söylüyor?

Trump mı, yoksa bilimsel çalışmaların “suçsuz” bulduğu şiddet içerikli oyunların üreticileri mi?

Bu konu netliğe kavuşmamışken ABD’de yükselen “Beyaz ırkçı” saldırılar sonrasında Trump, bu kez Hollywood’u hedef gösterdi.

Hollywood’un birçok yıldızının “ırkçı” ilan ettiği Trump, “Yaptıkları birçok türde film, ülkemiz için gerçekten tehlikeli. Hollywood’un yaptığı işler, ülkemize büyük zarar veren işler.

“Asıl ırkçı onlar”

Hollywood gerçekten çok kötü. Irkçılardan bahsediyorsunuz, asıl Hollywood ırkçı” dedi.

Bilgisayar oyunları ve konsollarını üretenler gibi Hollywood yapımcıları, Trump’a anında tepki vermedi. Film ve yapımcı adı vermediği için mi yoksa Trump’ı ciddiye almadıkları için mi bilmiyorum.

Bilinen bir şey var ki, şiddet içerikli filmler, Hollywood tarihi kadar eski, ama ABD’deki “Beyaz ırkçı” saldırılar yeni…

Trump’ın “Ülkemize büyük zarar veren işler” dediği Hollywood filmlerini sadece Amerikalılar değil, dünya izliyor. Demek ki ABD Başkanı Trump’a göre bu filmlerin insanlığa değil, sadece ülkesine zarar verip vermemesi önemli.

ÇALINTI GÖRSELLERLE BAYRAM KUTLAYANLAR

Bir kişinin kafa yorup, emek harcayıp ortaya çıkarıp sosyal medyada paylaştığı görseli, başkalarının izin almadan ve de kaynak belirtmeden kullanması günaha girer mi, girmez mi? İşin bu boyutu, gerçek din âlimlerinin fetva vereceği bir konu. İşin ahlaki boyutuna gelince, diyeceğim o ki, bence “emek hırsızlığı” insanoğluna yakışmayan ayıplardan biri…

Sanal âlemdeki birkaç beğeni, tıklanma uğruna, bunu yapanlar, aynı utanmazlıkla kim bilir gerçek hayatta ne gibi ayıplar, suçlar işliyordur?

Facebook, Twitter ve Instagram’da başkalarının yaptığı görselleri alıp, kaynağını gizleyip kendilerininmiş gibi paylaşanların aynı alışkanlıklarını dini bayramlarda da sürdürüp, çalıntı postlarla insanlara “Hayırlı bayramlar” dilemesi ayıbın katmerlisi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.” (Hz. Mevlana)