5 EKİM 2021 SALI  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

“Benim yaptığım Instagram yayınlarını alıp, YouTube üzerinden yayınlayan ve bu şekilde haksız gelir elde eden kişiler ve kanallar, artık elde ettiğiniz gelir cebinize değil, yangın mağdurlarına gidecek. YouTube ile görüşüp, bu yanlışı bir hayır işine döndürdük.”

Şahan Gökbakar, sosyal medya hesabı aracılığıyla bu açıklamayı yaptığında takvim yaprakları 10 Ağustos 2021’i gösteriyordu.

Aradan 1.5 ay geçti.

YouTube, ağustos ayı teliflerini ödedi.

YouTube, her abonesi gibi Şahan Gökbakar’ın Marmaris’teki orman yangınları sırasında çektiği video’larını kullananların kazandıkları paraları, Çamaşırhane Film’in hesabına yatırdı.

Amma ve lakin şimdiye kadar Gökbakar’dan, “Marmaris’teki orman yangınlarından yaptığım canlı yayınların video’larını kullananlardan Youtube bize şu kadar ödeme yaptı. Ben de o parayı yangın mağdurlarına dağıtılmak üzere şu kurumun hesabına yatırdım” açıklaması gelmedi.

Acaba niye?

Oyuncu, Youtube’un Çamaşırhane Film’e her ay ödediği paranın ne kadarının o video’lardan geldiğini mi hesaplayamadı?

Yoksa oyuncunun, “Haksız yere elde edilen gelir artık yangın mağdurlarına gidecek” diye ortalığı yangın yerine çevirdiği Youtube telif geliri kayda değer bir para mı çıkmadı?

Bu saatten sonra ister 1 TL olsun ister 100 bin TL -o paranın miktarı değil, sembolik değeri önemli- miktarı ne olursa olsun oyuncu o bağışı yapmalı ve bunu da kamuoyuna duyurmalı.

Nasıl ki Şahan Gökbakar, haklı olarak çektiği video’lar üzerinden doğan telif gelirlerinin takipçisi; aynı şekilde ben de, oyuncu  miktarı ne olursa olsun o parayı söz verdiği gibi yangın mağdurlarına ulaştırana kadar bu işin peşini bırakmayacağım.

Sonuçta ‘hayırlı bir iş’!

FARAH ZEYNEP ABDULLAH’IN YOK SAYDIĞI HUKUK KURALI

Masumiyet karinesi ve suçsuzluk ilkesi, medeni ülkelerin kabul ettiği uluslararası bir hukuk doktrini.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nde de yer alan “Hüküm giymemiş kimsenin suçlu sayılamayacağı veya suçlu lanse edilemeyeceği”, kökleri eski Roma’ya kadar uzanan evrensel bir hukuk kuralı.

Türk hukuku ‘Masumiyet karinesi’ni kabul ettiğine göre hepimizi bağlıyor bu.

Batman’da intihar eden İpek Er’in bıraktığı mektupta kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazdığı için yargılanan Musa Orhan’ın avukatı, sosyal medyadan müvekkiline hakaret edenlere dava açtı. Onlardan biri de Ezgi Mola’ydı. O dava sonuçlandı.

Farah Zeynep Abdullah, ‘Masumlar Apartmanı’ndan eski rol arkadaşı Ezgi Mola’nın Musa Orhan yüzünden 5 bin 200 TL ceza alması üzerine şu tweeti attı:

“Uf diyecek o kadar şey var ki hangi hakaret, hangi küfür karar veremiyorum. Net olan tek şey Musa Orhan’ın gerçek bir şerefsiz olduğu ve sistemin de onun yanında olduğu. O dava yüzsüzce açılabildiğinde şoklar yaşamıştık ve şimdi bir de üüüüf rezalet sonuca bak ya.”

Musa Orhan’a duyduğun öfkeyi dile getirmenin onca yolu varken, “Nedir ki cezası? 5 bin 200 TL mi? Öderim” diyenler, bile bile ihlal ettiğiniz o ‘masumiyet karinesi’nin bir gün size de lazım olabileceğini düşünmelisiniz.

YUMURTAYA ZAM YOLDA!

Pandemide sahne çalışması yapamayınca kendisine ek bir gelir kaynağı yaratmak için tavuk çiftliği kuran Coşkun Sabah, yem fiyatlarından dert yandı ve yumurtaya zammın kapıda olduğunu açıkladı. İşte şarkıcının bu konuda söyledikleri:

“Hayatımda böyle zam görmedim? Tavuk yemine bir yılda yüzde 200 zam geldi. Bu işe başladığımda (Nisan 2021) haftalık tavuk yemine 34 bin TL ödüyordum, şimdi 65 bin TL veriyorum. Üzülerek söylüyorum, bu kış vatandaş yumurtanın tanesini 2,5-3 TL’ye yiyecek.”

Her şey gibi yumurtaya zam sürpriz sayılmaz, ama bakalım yılların müzik insanı ve çiçeği burnunda yumurtacı Coşkun Sabah’ın dediği gibi mi olacak fiyatı?

GÜNÜN SÖZÜ

“Gözlerime bakıp da yapılan sahte bir gülücük yerine, yüzüme karşı gösterilen gerçek bir nefreti tercih ederim.” (Anton Çehov)