30 Aralık 2023 Cumartesi  –  Milliyet  –  Alice

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde seyredince attım kendimi Kartepe’ye… Aralık ayının son haftasında 18-20 derece sıcaklık açık havada yürüyüş için süper.

İlk gün Sapanca, Uzunkum’daki parkurda yürüdüm. İkinci gün İzmit Körfezi sahilindeki Seka Park’ı, üçüncü gün yürüyüş için Ormanya’yı tercih ettim. Her birinin kendine özgü güzelliği olan üç farklı doğa parçasında her gün birer saat yürümek acayip iyi geldi bana… Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi’ne paralel yürüyüş parkurlarında herhangi bir yenilikle karşılaşmadım, ama şimdiye kadar her yanını arşınladığım Ormanya’daki ‘Ormanın Sesleri’ bölümünü ilk kez gördüm. Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı gezenlerden burada ve doğadaki hayvanların seslerini en yüksek seviyede dinlemek isteyenlere hizmet eden bir yenilik ‘Orman Sesleri’ düzenekleri…

Açıldığı 2018 yılından itibaren Ormanya’da görev yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Alanları Şefi Önder Alioğlu’yla sohbet ettim yürüyüşten sonra.

Ormanın sesi ne diyor?

Alioğlu’na önce Ormanya’nın bu en yeni projesini sordum, şunları söyledi:

“Ormanın Sesi, barındırdığı işitsel deneyimler aracılığıyla, bireyin temelde bir parçası olduğu doğa ile olan bağlantısını güçlendirmeyi amaçlayan bir çalışma. Biz doğanın bir parçasıyız. Bu bağlantıyı hissetmek için derin bir temasa ihtiyacımız var ve burada, dinlemek ve doğanın sesli kitabına kulak vermek için, ‘Orman Megafonu’, ‘Ses Düzenekleri’ ve ‘Doğafon’u yaptık.

Şehir insanının doğa hasreti

‘Dünya Ormanlarının Sesi’ne kulak vermek isteyenler Kanada’dan Brezilya’ya, Arjantin’den Hindistan’a, Güney Afrika’dan Japonya’ya dünyanın en ünlü ormanlarının seslerini panomuzdaki barkodları akıllı cep telefonlarına okutup dinleyebiliyor.”

2023’te kaç kişi gezdi?

2023’ün son haftasına kadar Ormanya’yı kaç kişinin ziyaret ettiğini merak ettim. Alioğlu’ndan aldığım yanıt şu oldu:

“Ormanya’yı şu ana kadar 5 milyon 248 bin 228 kişi ziyaret etti.”

Kocaeli’nin ilçeler ve köyleriyle birlikte toplam nüfusu 2 milyon 79 bin 72 olduğuna göre vilayetin iki katından fazla bir sayı bu…

“Ne var orada da fırsat buldukça Kartepe’ye kaçıyorsun?” diyenlere de topluca bir yanıtım olsun bu…

Yapay zekâya sor, ölüm yaşını öğren

Yapay zekâ sayesinde işin bu noktaya varacağı belliydi, sonunda o da oldu.

Danimarkalıların yaptığı araştırmanın sonuçlarını Bild’de okudum.

Danimarkalı araştırmacıların ‘live2vec’ adını verdikleri çalışma, yaşları 35 ile 65 arasında değişen 100 bin kişi üzerinde test edildi. 2008’den 2016’ya kadar sekiz yıl içinde bu deneklerin eğitim, gelir, yaşam durumu, sağlık ve iş yaşamı gibi kişiye özel bilgiler yapay zekâya yüklendi. Yapay zekâ, ulusal kayıtlardan alınan altı milyon Danimarkalının verileriyle beslendi. ‘life2vec’ kapsamına alınanlardan 2016’dan sonra ölenlerle yapay zekânın o kişiler için biçtiği ömürler karşılaştırıldı. Ortaya çıkan sonuç şu:

Yapay zekânın tahminleri yüzde 78 doğru çıktı.

Yapılan araştırmanın ortaya koyduğu başka çarpıcı sonuçlar da var.

Danimarkalı erkeklerin kadınlara göre ölüm riski daha yüksek.

Zihinsel bozukluk, depresyon veya anksiyete bozukluğu tanısı, artan ölüm oranlarıyla ilişkilendirildi.

Liderlik pozisyonunda olanların veya yüksek gelir sahiplerinin hayatta kalma şansları daha yüksek.

GÜNÜN SÖZÜ

“Sadakat, sadece güçlü ruhların cesaret edebileceği bir tercihtir.” (Paulo Coelho)