MİLLİYET CADDE – 1 OCAK 2017 PAZAR – ALİCE
Bir kişinin, açtığı tazminat davası sonuçlanmadan, kazanacağı parayı, sosyal sorumluluk projeleri yürüten bir kuruma bağışlayacağını açıklaması doğru mu?
Bence değil…
Çünkü o davaya bakan hakimler de gazete okuyan, televizyon izleyen, sosyal medya takip eden insanlar. Baktıkları davanın taraflarından birinin, parayı değil, onurunu ve hayır kurumunu düşündüğünü açıklamasından etkilenme ihtimalleri söz konusu.
O nedenle davalı tarafların, yargılanma sonuçlanmadan, bu tür beyanlarda bulunmaları sakıncalı.
Birincisi; mahkeme heyetini etkileyecek bir hamledir bu…
İkincisi, tazminat kazanılmadığında ‘kaybedenler’ hanesine o kişiyle birlikte, “Bağış yapacağım” dediği kurum da katılmış olur.
Sıla, Demokrasi Mitingi’ne katılmadığı için kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle tazminat davası açtığı Davut Güloğlu’ndan kazanacağı parayı Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlayacağını açıkladı.
Sıla’nın da yapması gereken doğru hamle, Kıvanç Tatlıtuğ gibi olmalıydı.
Tatlıtuğ, ne yaptı?
Gazeteci Soner Yalçın’a kendisini ‘Tarikat üyesi’ gösterdiği için tazminat davası açtı. Tatlıtuğ, 15 bin TL tazminatı kazandıktan sonra bu parayı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) bağışlayacağını açıkladı. Doğru olan bu…
iSTANBUL’DAKi SAÇ EKiMi NATIONAL GEOGRAPHIC’DE
Saç ekimi konusunda Türkiye’nin hangi noktada olduğunu anlatmama gerek yok. Çünkü görünen köy kılavuz istemez. İstanbul’da nereye gitseniz, mutlaka ilk bakışta saç ekimi yaptırdığını anlayacağınız bir Arap çıkar karşınıza… National Geographic’in ‘Explorer’ adlı program ekibinin İstanbul’a gelip, Dr. Koray Erdoğan’la çektiği belgeseli Amerika’da yayınlanınca anladım ki, sadece Araplar gelmiyormuş Türkiye’ye saç ektirmeye.
Ünlü belgesel kanalına göre; Arapların, sağlık turizmi kapsamında saç ektirmek için geldikleri İstanbul; Fransız, İspanyol, Amerikalı, İtalyan, İngiliz ve Avustralyalıların da gözdesi.
İstanbul’u ‘Saç ekiminin başkenti’ ilan eden National Geographic, Dr. Koray Erdoğan’ın Ataşehir’deki kliniği ASMED için de, ‘En iyi saç ekim merkezi’ dedi.
Şarkıcı, oyuncu, oyun yazarı ve radyocu Peter Sagal’in ‘Explorer’ için söyleşi yaptığı Erdoğan’a, bilinmeyen, ama National Geographic’in belgesel yaptığı hünerlerini sordum.
16 yıldır bu alanda çalıştığını, Amerikalı ve Avrupalı meslektaşları tarafından tanındığını, patenti, kendine ait KEEP adlı saç ekim aparatını Brezilya, Amerika, Kanada, Brüksel ve İspanya gibi ülkelere sattığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
“Türkiye’de bilinmeyen, ama dünyada bilinen farklı bir teknikle yapıyoruz saç ekimini. Müşterinin saçı ne kadar uzunluktaysa o haliyle, tek tek elle yapıyoruz nakli. Sabah saç nakli yaptığımız kişi, akşam davete gittiğinde kimse fark edemez bunu. Diğerlerine oranla daha pahalıyız (1 tel 2.5 euro), ama gündüz operasyon yaptıranlar, akşam saç ektirdikleri anlaşılmadığı için tercih ediyor bizi.”
TEKNOLOJi SAYESiNDE BOŞANMA KOLAYLAŞTI
Akıllı telefonların hayatımıza girmesi o kadar çok şeyi değiştirdi ki… Örneğin boşanma kolaylaştı. Eskiden sadece ‘zina’ özel boşanma sebebiydi. Bu da ancak polis, aldatana suçüstü yapınca ortaya çıkıyordu.
Şimdi öyle mi?
Çapkınlık yapan kişinin akıllı cep telefonu, Instagram, Twitter, Facebook, e-posta, kredi kartı ekstrelerinde istemeden bırakılan izler, boşanmada ‘zina’ kadar etkili.
Bu konuda sohbet ettiğim avukat Merve Uçanok, aldatılanların sosyal medya vasıtasıyla elde ettiği deliller konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi:
“Sosyal ağlardan biri yoluyla elde edilen paylaşım ya da yazışmaların Aile Mahkemeleri’nde delil olarak sunulabilmesi için hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmaları gerekir. Örneğin; şifre kırma yöntemiyle uygulamaya girilmesi sonucu ortaya konan tüm bilgiler, boşanma davasında delil olmaz. Üstelik (bazı istisnai haller haricinde) bu şekilde elde edilebilecek deliller, Türk Ceza Kanunu’na göre suç kapsamında olduğundan eşlere cezai yaptırım uygulanır. Bu nedenle, aldatıldığı konusunda şüphe duyan eşlere bu konuda dikkatli davranmalarını tavsiye ediyorum.”