MİLLİYET CADDE – 16 EYLÜL 2013 PAZARTESİ – ALİCE
Günün bomba haberini TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin verdi. Şahin, reyting ölçümü yapan iki ayrı kuruluş SBT’yle TNS’nin birlikte çalışma kararı aldığını açıkladı…
Televizyonların reytingleriyle ilgilenenler bilir TRT’nin reytinglerini ölçen SBT ile TİAK’ın yaptığı ihaleyi alıp diğer kanalların ölçümünü yapan TNS’nin ne olduğunu…
Bilmeyenler için biraz bilgilendirme yapayım.
Türkiye’de yıllarca reyting ölçümünü AGB yaptı.
Reytinglere şaibe karışınca TRT sistemden ayrılıp, Ankara’da kurulan SBT’ye ölçümlerini yaptırmaya başladı.
Ancak reklam ve TV sektörü SBT’nin verilerini başta ciddiye almadı.
TİAK’ın AGB’nin sözleşmesini feshedip, işi TNS’ye verinceye kadar geçen sürede bazı kuruluşlar SBT’ye abone olup, verilerini kullanmaya başladı.
TNS ölçümlere başlayınca SBT yine gözden düştü ve sektörde “TRT’nin reyting kuruluşu” diye anılır oldu.
Sonra TNS’ye SBT’yi satın alması için baskı yapıldığı söylentileri çıktı ve ben de birkaç kez dile getirdim bu konuyu…
Günün bomba haberini TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin verdi. Denizli’de sohbet ettiğimiz Şahin, SBT ile TNS’nin “şirket evliliği” olmasa bile “nişan” sayılabilecek birlikte çalışma kararı aldıklarını açıkladı. İşte Şahin’in söyledikleri:
“SBT, iki ay kadar önce TNS ile yapacakları işbirliği konusunda izin istedi, biz de verdik.
SBT, anlık reyting verebiliyordu, ama TNS’nin böyle bir hizmeti yoktu. İki şirket birlikte çalışma kararı aldı. TNS, anlık reyting hizmetini SBT’den alıp, abonelerine verecek. Bildiğim kadarıyla SBT 2.684, TNS de 3.000 civarında hanede reyting ölçümü yapıyor. Yakında günlük reyting raporlarını da iki datayı birleştirip yayınlamaya başlayacaklar. TNS, bundan böyle yurt dışında gireceği reyting ihalelerinde de SBT’yi ortak alacak. Böylece televizyon dünyasında ilk kez bir Türk şirketi yurtdışında reyting ölçümü yapacak.”
TNS ile SBT’nin bu işbirliği benim için sürpriz değil.
Ancak şimdiye kadar televizyon ve reklam sektöründen SBT’nin reytinglerine burun kıvırarak bakan yöneticiler vardı, onlar için “şok haber” bu…
Gel de merak etme şimdi, düne kadar SBT’nin verilerini “ciddiye almayan”ların iki
şirketin işbirliği karşısında ne diyeceklerini ya da ne yapacaklarını?
TARiHi MEKANDA TÜRKÇE FESTiVALi
Bir şeye layık olduğu değeri verebilmenin altın kuralı nedir?
Kıymetini bilmek…
Şayet elinizdekinin kıymetini bilmezseniz, talip olanın biçtiği fiyatı, gerçek değeri zannedersiniz.
Hafta sonu Denizli’deydim.
TRT, Denizli Belediyesi ve Denizli Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği Türkçe sözlü müzik festivali olarak adlandırabileceğimiz Türkçevizyon’un 4’üncüsü vardı Pamukkale’de…
Tam 21 ülkeden az ya da çok tanınan, ama hepsi de profesyonel şarkıcı geldi Pamukkale’ye Türkçe şarkı söylemeye…
TRT Müzik, TRT Avaz ve TRT HD’nin yanı sıra 6 ülke canlı yayınladı 1.800 yıllık tiyatrodaki müzik ziyafetini… 8 ülke de festivalin “bant yayın hakkı”nı aldı…
TRT ekibi tiyatroya öyle bir ışık yaptı, yönetmen Rabia Bıçakçı öyle nefis görüntüler ekrana getirdi ki, bilmeyen bu tarihi mekanın Pamukkale değil, Roma’da olduğunu sanır.
“Türkçevizyon”un Denizli ve Türkiye için müthiş bir tanıtım fırsatı olduğunu, TRT’nin bu festivali bundan böyle tematik kanallarından değil, TRT 1’den naklen yayınlaması gerektiği, topu topu 500 bin liralık bir bütçeyle yapılan bu etkinliğin, küçük dokunuşlarla Türkçe’nin konuşulduğu evrende merakla beklenen bir iş olacağı kanaatindeyim.
GÜNÜN SÖZÜ
“Hayatımızın ilk yarısını anne-babamız, ikinci yarısını da çocuklarımız mahveder.” (Clarence Darrow)