MİLLİYET CADDE – 3 NİSAN 2014 PERŞEMBE  –  ALİCE

DSC_2865Vanlı olan, ama yıllardır İstanbul’da yaşayan arkadaşım Caner Budak aradı. 1-3 Nisan tarihleri arasında iş takvimimin bir yurt içi seyahate müsait olup olmadığını sordu. “Çarşamba benim çamaşır günüm, yayın yönetmenliğini yürüttüğüm Milliyet TV’nin baskı günü, o yüzden bir yere kıpırdayamam” dedim.
Ancak Caner’in, “Salı sabahı ilk uçakla gitsek, Van Gölü’nün kenarında bir Van kahvaltısı yapsak, akşama da Van Balosu’na katılıp, çarşamba sabahı İstanbul’da olsak” teklifini reddedemedim. Salı sabahı THY’nin 06.45 uçağıyla Van’a gittik.
Hava güneşli, ama buz gibi… Her taraf kar…

DSC_2883Kahvaltıda mini birifing
Van Balosu’nun bu yıl 11’incisini düzenleyen Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve aynı zamanda 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Oto ile aynı üniversiteden antropolog Fuat Levendoğlu alanda karşıladı bizi. Oto, “İki gün öncesine kadar bahar havası vardı burada. Çatıları uçuran bir fırtına ve arkasından kar yağışı Van’a kışı tekrar getirdi” dedi.
Alandan doğru ‘Van kahvaltısı’nın orijinalinin olduğu yere götürdü bizi… Van kahvaltısını icat edenlerden biri olan ve 1952’den beri bu işi yapan Van Gölü kenarındaki ‘Sütçü Fevzi’de kahvaltımızı yaparken öğretim üyeliğinin yanı sıra hobi olarak da müzikle uğraşan, hatta Van türkülerini derleyip, kitap ve CD olarak bastıran Murat Oto sağolsun bizi, Van kahvaltılarının hangilerinin ‘çakma’, hangilerinin orijinal olduğu konusunda bir hayli bilgilendirdi.

Görecek daha çok yer var
Şeker hastası olduğum için ikram edilenlerin çoğunu tatmadım ama kavurmalı yumurta ve otlu peyniri çok beğendim. 1952’den beri ‘Van kah    valtısı’ veren mekandaki kahvaltıdan sonra balonun yapılacağı Urartu Otel’e geçtik. Ben yazımı yazmak için, Oto ve Levendoğlu, balo hazırlıkları nedeniyle izin istedi.
Öğleden sonra ‘ev sahipliği’ nöbetini bu kez bizimle aynı uçakla memleketleri Van’a gelen Ayla-Ümit Ünsal çifti devraldı.
Önce güzel bir kebap ziyafeti, ardından mini bir şehir turu… Keşke işim nedeniyle ertesi gün İstanbul’a dönmek zorunda kalmasaydım. Çünkü Van’da gezilecek o kadar çok yer vardı ki… Tadı damağımda kaldı…

SAMİME SANAY’I YILLAR SONRA VAN’DA DİNLEDİM

Van’daki belediye başkanlığı seçimi BDP ile AKP arasında geçti. Gün içinde konuştuğum Vanlıların çoğu, BDP’ye oy vermedikleri halde, belediye başkanlığını bu partinin kazanmasının, yaşadıkları şehrin huzuru bakımından çok iyi olduğunu söyledi ve ekledi: “Belediye başkanlığını BDP değil de AKP kazansaydı, Van’ı yangın yerine çevirirlerdi.”
Van’ın kurtuluş yıldönümü nedeniyle 11 yıldır ‘Van Balosu’nu düzenleyen Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Murat Oto, “Devlet 20 yıl önce Van’da balo yapmayı bırakınca sivil toplum örgütü olarak biz devraldık bu bayrağı. Her yıl Vanlı sanatçıları sahneye çıkardığımız baloya Vanlıların ilgisi büyük. Bazı yıllar zarar etme pahasına taşıyoruz bu bayrağı” dedi.

Şarkılarla nostalji
DSC_2936Konakladığımız Büyük Urartu Oteli’nin terasındaki baloya Vanlıların ilgisi büyüktü. Davetlilerin düğüne gider gibi en şık kıyafetlerini giyerek geldiği baloda ikram edilenlerin hepsi Van’a özgü yöresel yemekler; eşgili, ayran aşı, Van balığı, Kürt köftesi, keledoş, helise, Van peyniri, Van cacığı, işbabyan, gak, kavurga, kaysefe’ydi.
Baloda ilk sahne alan TRT İstanbul Radyosu sanatçılarından Vanlı Mehmet Özkaya oldu. Özkaya’nın söylediği şarkılardan ‘Cansuyu’ muhteşemdi. Onun ardından TRT Ankara Radyosu sanatçısı ve yine Vanlı Mehmet Aldaşoğlu sahne aldı…
Balonun assolistiyse “Ben de Vanlıyım” diyen Samime Sanay’dı… Sanay’ı yıldızının parladığı yıllardan sonra ilk kez gördüm ve dinledim. 68 yaşındaki Sanay, deyim yerindeyse tam bir nostalji yaşattı bize… Çünkü Sanay’ın baloda söylediği şarkılardan hepsi, şöhret olduğu yılların sevilen eserleriydi.

GÜNÜN SÖZÜ
“İnsan ancak anladığı şeyleri duyar.”(Goethe)