MİLLİYET – 8 EYLÜL 2014 PAZARTESİ – ALİCE
Geride bıraktığımız haftanın 2.5 gününü Malatya’da geçirdim. Mayıs’ta açılan Double Tree by Hilton Malatya’nın “Aslantepe-Nemrut Günbatımı Paketi”nin tanıtımına davetliydim.
İlk durağımız şehrin yanı başındaki Arslantepe Höyüğü oldu.
Dünyanın ilk kerpiç sarayının ortaya çıkarıldığı Arslantepe’yi, kazı başkanı Prof. Marcella Frangipane’nin rehberliğinde dolaştık.
Roma La Sapienza Üniversitesi’nden Frangipane için birkaç satır yazmam lazım.
Arslantepe’deki kazı çalışmaları için Malatya’ya ilk kez 1976 yılında arkeoloji öğrencisiyken gelen Frangipane, 24 yıldır bu kazının başkanı…
38 yıldır çalıştığı üniversite yaz tatiline girer girmez soluğu Arslantepe’de almak ve sıcağın en yüksek olduğu dönemde ağustos başından ekim ortasına kadar kazı yapmak, şapka çıkarılacak bir iş aşkı olsa gerek.
65 yaşındaki Frangipane emekliye ayrılınca yardımcısı Doç. Francesca Muzzi olacak kazı başkanı.
Frangipane bekar, ama Muzzi evli ve iki çocuk annesi…
Eşi ve çocuklarını da Malatya’ya getiren Muzzi, küçük kızına kazılardan bulunan tabak, çanak, çömlek parçalarının birleştirilmesi işi bile verdi.
Arslantepe, kazı alanına yapılan terastan turistlerin arkeologların çalışmalarını canlı canlı izleyebildiği bir yer.
40 Türk işçinin yanı sıra 26 İtalyan arkeolog ya da öğrencinin 2.5 aydaki tüm masraflarını Roma La Sapienza Üniversitesi karşılıyor.
İtalyanlar her yıl kazı için 75-80 bin euro harcıyor, çıkarılan eserlerin tümü Malatya Müzesi’nde sergileniyor, üniversitenin eline ne geçiyor diye sorduğumuz Frangipane’nin yanıtı kısa ve net oldu:
“Bilgi!”
Biz Frangipane’yle sohbet ederken İtalyan ekipten biri, ülkesine dönmek için arkadaşlarıyla vedalaşıp, otomobile bindi.
Kazı alanının yakınında yaptıkları evlerde bir arada yaşayan İtalyanlardan biri, gidenin ardından kovayla su döktü. Frangipane, “Bizde böyle bir adet yok, sizden öğrendik bunu” dedi.
BULGURLU KİRAZ YAPRAĞI SARMASI
Malatya’ya ilk kez vatani görevlerini burada yapacak olan Tarkan ve Mustafa Sandal’la birlikte gitmiştim. O yıllarda Malatya’da 5 yıldızlı otel yoktu, 4 yıldızlı tek otel de Altın Kayısı’ydı.
DoubleTree by Hilton Malatya Genel Müdürü Haluk Bilgili, günümüzde Malatya’da 3 tane 5 yıldızlı, 6 tane de 4 yıldızlı otel olduğunu söyledi.
Önemli bir gelişme bu…
Malatya’ya özgü tatları menüsüne katan DoubleTree by Hilton Malatya’da yediğim, Malatya’ya özgü bulgurlu kiraz yaprağı sarmasının tadı damağımda kaldı.
Kültür gezimizin ikinci gününde çıktık Nemrut’a.
Otelle Nemrut arası 94 km. Nemrut’ta güneşin batışını, ayın doğuşunu izlemek, bol virajlı yolun yorgunluğunu unutturdu bize…
NERELERDE HİLTON AÇILACAK?
Malatya’da tanıştığım Hilton Worldwide Pazarlama Müdürü Burcu Yatmazoğlu’na, Hilton’un Türkiye’de hangi markaları altında kaç oteli olduğunu sordum. Yatmazoğlu, şu bilgileri verdi:
“1 Conrad Hotels & Resorts, 11 Hilton Hotels & Resorts, 7 DoubleTree by Hilton
6 Hilton Garden Inn ve 4 Hampton by Hilton olmak üzere toplam 29 otel.”
Peki bu zincire yakında hangi Hilton’lar katılacak?
Hilton Istanbul Kozyatağı’nın bu ay, Hampton by Hilton Gaziantep’in ekimde,
Hilton Garden Inn Istanbul Atatürk Airport’un kasım ayında hizmete gireceğini söyleyen Yatmazoğlu, “2015’te de Trabzon, Çorlu, Kasımpaşa, Beylikdüzü, Erzincan, Ümraniye, İzmir Bayraklı ve Eskişehir’de Hilton Garden Inn açacağız” dedi.
GÜNÜN SÖZÜ
“Basit kişiler hep ilgi görür, kaliteli kişiler yalnız kalır çünkü ucuz malın alıcısı daha çoktur.” (Necip Fazıl)