30 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

‘Yasak Elma’ dizisinin kostüm asistanı Ö. Ş.’nin, oyuncu Talat Bulut’un kendisini zorla öptüğü iddiasıyla yaptığı suç duyurusunda, yargının verdiği iki karar, oyuncunun lehinde oldu. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı, yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle, ‘takipsizlik kararı’ verince Ö.Ş., itiraz hakkını kullandı. İtirazı inceleyen Bakırköy 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi, talebi reddetti, ancak Ö.Ş. için iç hukuk yolları tükenmedi.

Bulut, hukuki açıdan 2-0 önde görünse de, Ö. Ş.’nin ‘Kanun Yararına Bozma’, Anayasa Mahkemesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma hakkı var. Hukuki süreç bitmeden dizi başlayacak ve bu kez top seyircide olacak. Hukuktan önce vicdanların kararı belli olacak. FOX, ‘Yasak Elma’nın yeni bölümlerini yayınlamaya başlayınca, seyircinin nasıl reaksiyon göstereceğimi merak ediyorum. Bekleyip, göreceğiz…

DİZİLER İNSANLARI SENARİST Mİ YAPTI?

Milyonların izlediği görüntüler ortadayken, insanların akıllarıyla
dalga geçen senaryoları uydurmak sağlıklı bir durum olmasa gerek…

Pendik’teki bir apartmanın çatısında, genç bir kızın teyzelerine poz verme görüntülerine annesinin açıklaması şu:

“Kızım biraz hiperaktiftir. Çatıya oyuncağını atmış. Teyzeleri de alması için kızımı çıkartmışlar. Aşağı inmek istemeyince, ‘Babana gösteririz’ diye korkutmak için fotoğrafını çekmiş.”

Madem dizi izleye izleye senarist kesildin, bari inandırıcı bir senaryo yaz! Milyonların izlediği videoyla örtüşmedi bu senaryo.

Çankırı’da minibüsünün arkasına kızını eşya gibi bağlayan adamın savunması da kara mizah tarzı bir senaryo:

“13 yaşındaki kızım minibüsün arkasına bağlanarak gitmek için çok ısrar etti, ben de kıramadım. Aracın arka kamerasından izliyordum onu.”

İfadesini alan polis ve kamuoyunu bir yana bırakın, acaba baba İdris K., inandı mı yazdığı bu senaryoya?

Hangi dizileri izleyerek yazıyorsunuz bu senaryoları Allah aşkına?

BELGESELCİYLE KÜLTÜR TURU

Tarihi ve turistik yerlerde ünlü rehberler eşliğinde turlara alışığız… Belgeselcilikte markalaşmış isimlerle kültür turu ise yeni bir olgu.

Nebil Özgentürk’ün ‘gezici belgesel’ tarzındaki kültür ve edebiyat turu mesela…

Özgentürk’ün sosyal medyasında duyurduğu eylül takvimine baktım, böyle etkinliklerle dolu…

4 Eylül’de ünlü ozan Ali Ekber Çiçek’i uyuduğu topraklarda anmak için Edremit’e gidecek. Kazdağı, Sarıkız Etnoğrafya Galerisi ve Edremit Güre İskelesi’ni kapsayan tur, ‘Kırkların Ceminde’, Çiçek’in efsaneleştirdiği ‘Haydar, Haydar’ türküsüyle bitecek.

Yapımcı, 14-16 Eylül tarihleri arasındaysa, meraklılarını Neşet Ertaş’ın ‘Bozkır’ına yolculuk yaptıracak.

Bin 400 TL’den başlayan iki gece üç günlük tur, Ertaş’ın memleketi Kırşehir’in yanı sıra, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kapadokya’yı da kapsıyor.

İNTERNETİN NE KADARI TÜRKÇE?

İnternette dolaşan bilgilerin dillere göre oranı, merak ettiğim bir konuydu. Bu verilerin en güncel halini öğrenince, paylaşmak istedim. İngilizce tek başına açık ara lider, Türkçe 13’üncü sırada. İşte internette dolaşan içeriklerin yüzdeleri:

1. İngilizce: 52.4

2. Almanca: 6.3

3. Rusça: 6.2

4. İspanyolca: 5.1

5. Fransızca: 4.1

6. Japonca: 4.0

7. Portekizce: 2.8

8. İtalyanca: 2.5

9. Farsça: 1.9

10. Çince: 1.8

11. Lehçe: 1.8

12. Flemenkçe: 1.3

13.Türkçe: 1.2

GÜNÜN SÖZÜ

Bu millet, bağımsızlıktan yoksun yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk)