8 MAYIS 2018 SALI – MİLLİYET CADDE – ALİCE
RTÜK’ten alınan resmi rakamlar ışığında hazırlanan rapor, Türkiye’deki radyo ve televizyonların MR’ı gibi… Her şey bütün çıplaklığıyla ortada…
Bölgesel televizyonların hali içler acısı.
Türkiye’de bölgesel yayın yapan 12 TV kanalı var. Bunlardan sadece birinin değil, 12’sinin yıllık toplam reklam geliri 6 bin TL civarında… Kanal başına düşen yıllık gelir 500 TL… Boz boz harca!
RTÜK’ten lisans alan TV’ler arasında sayısal olarak en yüksek pay, yüzde 51 ile uydu kanallarının. 51 uydu kanalının reklam pastasından aldıkları paysa 15. Türkiye’deki TV kanallarının yüzde 22’si yerel, onların da reklam pastasından aldıkları toplam pay yüzde 2… İşin en dramatik yanı da şu: 2017’de 3 milyar 633 bin TL olan televizyon dünyasının toplam reklam gelirinin yüzde 83’ünü 19 ulusal kanalpaylaştı. TV’lerin reklam geliri bir önceki yıla oranla yüzde 8 artmasına rağmen ulusal kanalların çoğu zararda.
Sürekli zarar eden ticari kuruluşların uzun soluklu yaşaması olanaksız. Bu yüzdendir ki, son beş yılda kapanan televizyon kanalı sayısı 54’ü buldu.
2013’te Türkiye’de 250 TV kanalı vardı. Bunların 210’u yerel, 15’i bölgesel ve 25’i ulusaldı.
RTÜK’ün verilerine göre bugün Türkiye’de 166’sı yerel, 12’si bölgesel ve 19’u ulusal olmak üzere toplam televizyon kanal sayısı, 196…
CEREN HİNDİSTAN DAVASININ İÇYÜZÜ
Kızı Arya’nın kanser tedavisi gördüğü Memorial Şişli Hastanesi’yle oyuncu Ceren Hindistan arasındaki ihtilaf, hasta hakları açısından önemli.
Memorial doktorlarının iddiası şu:
“Ceren Hindistan, hayati riski olan Arya’nın tedavi sürecini yarıda kesti.”
Oyuncu ise kızının kanser tedavisinin bittiğini ve sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Konu yargıya intikal ettiği için bu saatten sonra kimin haklı, kimin haksız olduğuna karar verecek olan merci; mahkeme…
İlk duruşmadan sonra Hindistan, sosyal medya hesabından hastaneye yönelik suçlamalarda bulununca Meromial’ın yönetimi, oyuncu hakkında hukuki işlem başlatacaklarını açıkladı.
‘Söylemezsem Olmaz’da konuyu iki kez ele aldıktan sonra izleyicilerden gelen yorumlar arasında, hastanenin Ceren Hindistan’ı niye mahkemeye verdiği de vardı.
Soruyu ilettiğim Memorial Şişli Hastane yetkililerinin söylediği özetle şu:
“Sağlık mevzuatında yapılan değişiklikten sonra, hayati riski olan çocuklarının tedavisini yarıda keserek alan aileler hakkında yargıya bildirim mecburi.”
Aile Mahkemesi’nin anne hakkında dava açmasının sebebi de bu… Yasa gereği bildirimi yapan hastane, ama davayı açan savcı…
ÜZGÜNÜM HINCAL ABİ
Hıncal Uluç, “Gazetemden seçmeler ve notlarım!” başlıklı yazısını şöyle bitirmiş:
“Peki, nerede nasıl izleyeceğiz Sema’yı?”
Hıncal Abi’nin bahsettiği Sema, liseler arası müzik yarışmasının birincisi Sema Nur Alan…
Üzgünüm Hınca Abi, sadece yeni yeteneklerine değil, profesyonellerine bile şarkılarını tanıtacakları alan kalmadı.
Şarkıcıların geniş kitlelere ulaşacakları en büyük mecra televizyon. 19 ulusal kanal arasında şarkıcıları konuk eden reytingi yüksek tek şov programı var, o da Beyazıt Öztürk’ün ‘Beyaz Show’u… Bu şansı olmayanların parçalarını tanıtabilecekleri tek mecra internet. O alanın da gücü bu kadar.
Üzgünüm Hıncal Abi, yazılarımda ‘değişmesi şart’ diye defalarca dikkat çektiğim tablo bu. Liseli Sema’nın çıkıp, yeteneğini sergileyeceği program yok 19 ulusal ‘dizi kanalı’nda! TV dünyasında radikaldeğişimler başladı ama… Yakında yer açılacak, dizi dışındaki yapımlara…
GÜNÜN SÖZÜ
Dünyanın gösterişli halleri, yapmacık çıkarcı insanları çekmiyor dikkatimi. Bana bir parça, yüreği güzel, samimi insanlar lazım. (Maksim Gorki)