MİLLİYET – 24 HAZİRAN 2016 CUMA – ALİCE
Allah’tan geçmişimizde Hitler gibi insanlık ayıbı yok. Olsaydı herhalde sonsuza dek tecrit uygulardı bize dünya.
Geçenlerde sözde Ermeni soykırımını yasallaştırarak hesapta bize “insanlık dersi” veren Almanya’da Adolf Hitler ve arkadaşlarının eşyaları açık artırmayla satıldı. Kimliği açıklanmayan biri, 900 bin euro verip bu eşyaları satın aldı.
Yahudi karşıtı politikaları, ırkçı ideolojisi yüzünden 5.5 milyon insanın ölümünde ciddi payı olan Hitler, Türk olsaydı ve böyle bir müzayede bizde yapılsaydı, şimdiye kadar yer yerinden oynamıştı.
Münih’teki müzayede sadece haber oldu.
Başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın ikiyüzlülüğü ve Hitler hayranlığı üstüne görüşlerimi paylaştığım yayıncı bir arkadaşımın söyledikleri, şaşkınlığımı daha da artırdı. Çünkü dediği şuydu:
“İnanmaya-caksın belki ama gerçek bu. Türkiye’de satan tek Hitler kitabı ‘Kavgam’ sanıyorsan, yanılıyorsun. Lehinde ya da aleyhinde fark etmez; Hitler’le ilgili ne çıkarsa satıyor Türkiye’de. O yüzden yayınevleri her yıl repertuvarına böyle bir iki kitabı mutlaka alır. Sorsan herkes diktatörlüğe karşıdır, ama nedense aynı insanlar Che Guevara gibi devrimciler için yazılmış kitapları değil, Hitler gibi diktatörler hakkında yazılanları alır, okur.”
ÇOCUK TİYATROSUNA ZORLU’DAN BÜYÜK DESTEK
Zorlu Holding’in, kuruluşunun 50’nci yılında çalışanlarının çocukları için kurduğu Zorlu Çocuk Tiyatrosu bu kez de “Bir Hayal Bir Oyun” adlı bir yarışma açtı.
2016 – 2017 eğitim yılında üçüncü veya dördüncü sınıflarda okuyan çocukların katılacağı bir yarışma bu.
Hayallerindeki öyküleri kâğıda döken çocuklar, eserlerini 1 – 31 Temmuz 2016 tarihleri arasında www.zorlu.com/birhayalbiroyun linkine gönderecek.
Teması “Yolculuk” olan yarışmasına çocukların gönderecekleri hikâyeleri profesyonellerden oluşan bir kurul değerlendirecek.
Özdemir Nutku, Dr. Asya Çağlar, Leman Yılmaz, Lale İlalan, Murat Abbas ve Süleyman Bulut gibi isimlerden oluşan jürinin birinci seçeceği öykü, Zorlu Çocuk Tiyatrosu tarafından ilk kez 27 Mart 2017’de Dünya Tiyatrolar Günü’nde sahnelenecek.
Bir ilkokul öğrencisinin hayal dünyasını yansıtan öyküyü sahneye koyacak ekip, Aydın Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinden oluşacak.
Çocuk tiyatrosuna yılda ortalama 1.5 milyon lira kaynak ayırdıklarını, 13 yılda 1000’den fazla oyunla 700 bin çocuğa ulaştıklarını söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu, “Bu oyun, ilk gösterisini Zorlu PSM’de yaptıktan sonra bir yıl boyunca başta fabrikalarımızın bulunduğu yerler olmak üzere tüm Türkiye’yi dolaşacak” dedi.
ATTİLA ATASOY’DAN BÖYLE BİR MAİL ALDIM
Sabahleyin, eczacı ve şarkıcı dostum Attila Atasoy’dan ilginç bir e-posta aldım. “Sükut ikrardan gelir” derler ya, o yüzden sesimi bile çıkarmadan olduğu gibi paylaşıyorum:
“Değerli dostum. Bundan önce de bazı maillerle sana ulaşmaya çalıştım ama sanırım ilgini çekemedim. Bu defa hem kitap yazıp hem de kitabın şarkısını yapıp, bir de mini albüm çıkardım… Eh bu defa belki ilgini çekebilirim diye düşünüyorum…
Gülümseme… Daha ne yapayım bilmiyorum? Bu zamanda hem kitap, hem de CD çıkaran başka sapık var mıdır merak ediyorum? Varsa onu da yaz bileyim…
İnşallah mail adresin doğrudur ve ben yıllardır güvenilirliğiyle namlı dürüst gazeteci arkadaşıma ulaşmış olurum.. Sevgiler…”
GÜNÜN SÖZÜ
“Doktor değilim ama benim de ‘hastalarım’ var!”