27 Eylül 2022 Salı  –  Milliyet Cadde  –  Alice

Turizm pastasından aldığı dilimi büyütmek için Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivali’ni başlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir gün dalış yaptı, ertesi gün 7. Uluslararası Gelibolu Maratonu’na katıldı ve 10 km. koştu.

AKUPUNKTURLA iKi AYDA 20 KiLO VERDi

Bakan Ersoy, Çanakkale’deki dalış turizmini tanıtmak için Suvla Koyu’nda 27 metre derinlikteki Lundy batığına dalış yaptıktan sonra basının karşısına geçtiğinde sağ yanındaydım.

Bakan konuşurken sağ kulağının yakınındaki beyaz bandı, tıraş kesiğini kapatan bandaj sanmıştım.

Kilitbahir Kalesi’nin önünden başlayan 42 km., 21 km., 10 km. ve bin 915 metre koşuları öncesinde açıklama yapan Ersoy’un sol kulağına yapışmış üç bandı görünce sormadan edemedim:

“Akupunktur mu?”

Ersoy, “Evet” dedi ve ekledi:

“İki ayda 20 kilo verdim, ama hayatıma sporu da katarak, dört aydır koruyorum kilomu.”

 

ALDIKLARI KREDiLERi FiLM ÇEKEMEDEN ERiDi

Senarist ve yönetmen Aydın Sayman, telefon açıp konuyu anlatana kadar böyle bir sorundan haberim yoktu. Sayman, film çekmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kredi alan sinemacılar olarak mağdur olduklarını söyledi.

Aydın Sayman, kendisiyle aynı durumda olan yönetmen İsmail Güneş’le Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne gönderdikleri mektupları mail attı, onları okuyunca anladım sorunun derinliğini ve kimleri kapsadığını… Sayman’ın mektubunda anlattığı sorunun özeti şu:

“Basit bir hesaplamayla Filmleri Destekleme Kurulu’nun son üç toplantısında 50-60 arası yönetmen, yapımcı (Aralarında 20-25 ilk yönetmen projesi) aldıkları desteğin yüksek enflasyon yüzünden en az yarı yarıya azalmasının sıkıntılarını yaşıyor.

Bu yüzden ya aldıkları parayı iade edecek, desteğin bir bölümünü kullananlar faiziyle geri verecek ya da borç-harç filmlerini çekmeye çalışacaklar, ama bu kez de kalite beklenmeyecek.”

İsmail Güneş ise uzun mektubunun sonunda, Sinema Genel Müdürlüğü’ne şu teklifi yaptı:

“Mevcut durumu değerlendirip, gerçekçi bir bakış açısıyla çözüm önerilerini ortaya koymak için sinema sektörünün ileri gelenlerinin katılacağı bir çalıştay yapılmalı.”

Çanakkale’de karşılaşınca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a konuyu açtım ve bir çözüm bulunup, bulunmadığını sordum.

Ersoy, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz’ın bu hafta yapacağı sunumdan sonra nasıl bir çözüm bulacaklarına karar vereceklerini söyledi.

Görünen o ki bakanlık yüksek enflasyon nedeniyle aldıkları krediler eriyen sinemacılara enflasyon farkı kadar ek kredi verecek, film çekemeyeceklerden de aldıkları parayı makul bir faizle geri ödemelerini isteyecek.

GÜNDÜZ PAMUK TOPLAYIP, AKŞAM FİLM İZLEYECEKLER

Geçen hafta Türkan Şoray’ın 28 Eylül’de kadınlarla birlikte pamuk toplayacağını yazmıştım. Etkinlik günü yaklaştıkça yeni bilgiler geldi Adana’dan.

Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Türkan Şoray adına ithafen ‘Türkan’ adıyla tescil ettirilen yeni yerli ve milli pamuk çeşidini çarşamba günü tanıtacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Çilekli Köyü’ndeki ‘Tarla Günü’nde Türkan Şoray; pamuk toplayan kadın işçiler, pamuk ıslahçıları ve pamuk üreticileriyle bir araya gelecek. Gündüz pamuk toplayacak sanatçı, ardından aynı köyde çadırlarda geçici ikamet eden pamuk işçileriyle birlikte ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filmini izleyecek.

GÜNÜN SÖZÜ

“Çoğunluk aynı fikirde diye yanlış bir şey, yanlış olmaktan kurtulmaz.” (Tolstoy)