29 Mayıs 2022 Pazar  –  Milliyet  –  Alice

Cuma günü başlayan 20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali bu akşam sona erecek. Alanya Belediyesi’nin davetlisi olarak geldiğim şehirdeki festival açılışına bayıldım. Elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım cuma akşamüzeri gerçekleşen festival açılışının görkemi ve renkliliğini.

“Yörük Göçü” olarak adlandırılan ve Atatürk Anıtı’ndan başlayıp festival alanında biten kortejin en önünde Mehter Takımı, onların ardında Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer ve Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in de aralarında olduğu protokol ve Alanyalılar vardı.

“Yörük Göçü”nün protokolden sonraki kısmı Alanya’nın dünü ve bugününün özeti gibiydi.

“Yörük Göçü”nde buram buram tarih kokan dokular da vardı, Alanya’nın bugünkü demografik yapısı ve turizm cennetinin geleceği de.

Geçmişten geleceğe giden o “Yörük Göçü”nde neler mi vardı?

Atlar ve atlarıyla şov yapanlar… Koyun, keçi ve çobanları… Yörükleri taşıyan develer… Römorklarında, berberde tıraş olan damadı bekleyen gelin, yufka açan kadın gibi Yörüklerin hayatlarından kesitleri taşıyan traktörler…

Liseli gençlerden oluşan trompet takımının ardı sıra birbirinden farklı yöresel kıyafetler içindeki öğrenciler, ama birkaçı dışındakilerin hepsi yabancı. Belediye yetkililerine, kortejdeki yabancı öğrencilerin hangi ülkelerden olduklarını sorunca aldığım yanıt şu oldu: “Kortejdeki yabancı okul öğrencilerinin tümü sadece kendi vatandaşlarına eğitim veren kurumlarda okuyor.

Bu ülkeler Finlandiya, Litvanya, Almanya, Letonya, Rusya, Ukrayna, Norveç, İsveç, İsviçre, Moldova, Kazakistan, Irak, İran, Azerbaycan, Hollanda ve İngiltere.” 2022 yılında Birleşmiş Milletler’e (BM) üye toplam ülke sayısı 193.

Alanya Belediyesi yetkililerine sordum, Alanya’da kaç ülkeden insan var diye. Aldığım yanıt, “Alanya artık, 130 ülke vatandaşının yerleşip, yaşadığı bir ilçe” oldu.

O yüzden festivalin açılış sunuşu sadece Türkçe değil, İngilizce de yapıldı.

Pandemi sonrasında Alanya’ya yerleşen yabancıların sayısı arttığı için de Kaymakam konuşmasında, “Yeni Alanyalı hemşerilerim” vurgusu yaptı.

Başkan Yücel’in tarihini anlatırken, “Antik çağlarda korsanlar, Bizans döneminde derebeylerin gözdesi, Selçuklu’nun başkenti” dediği Alanya bugün, BM’ye üye 193 ülkeden 130’unun pasaportunu taşıyanların yerleştiği, 82’nci il olmayı hak eden bir turizm cenneti.

‘Kardeş Şehirler’den gelen üç başkan

Alanya Belediyesi’nin davetlisi olarak “20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali”ni takip etmeye gelenler arasında yurt dışından üç belediye başkanı ve iki şehirden belediye temsilcileri vardı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Pandemiden önce kardeş belediyelerden 15’e yakını davetlimiz olarak festivale geliyordu. Pandemi nedeniyle iki yıl festivale ara verince ‘kardeş şehir’lerden gelenlerin sayısı maalesef düştü” dedi. Bu yılki festivale Litvanya Trakai Belediye Başkanı Andrius Satevicius, Almanya’dan Gladbeck Belediye Başkanı Bettina Weiszt ile Oer-Erkenschwick Belediye Başkanı Carsten Wewers katıldı.

Seda Sayan’a evlilik hediyesi çeyiz sandığı

Alanya’daki Turizm ve Sanat Festivali’nin ilk gecesinin assolisti Seda Sayan’dı. Alanı tıklım tıklım dolduranlara sevilen şarkılarını söyleyen yeni gelin Seda Sayan’a Alanya Belediyesi sahnede çeyiz sandığı hediye etti. Seda Sayan – Çağlar Ökten çiftine hediyesini Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel verdi. Ceviz ağacından çeyiz sandığının içinde Alanyalı kadınların yaptığı çeyizlerin yanı sıra üzerinde resminin işlendiği su kabağı ve ipek kozasından gelin çiçeği vardı. Şarkıcı, “Yıllardır sahnedeyim, aldığım en güzel hediye” diyerek Başkan’a ve Alanyalılara teşekkür etti.

GÜNÜN SÖZÜ

“Eğer bu hayatta illa kıymet bilmek gerekiyorsa, sadece kendi kıymetini bil.” (Bob Marley)