MİLLİYET – 13 OCAK 2014 PAZARTESİ  –  ALİCE

fotoğraf-1-e1389605133539-768x1024Hafta sonu Bodrum’daydım. “Mandalina farkındalık hareketi”nin “Dünya Mandalina Günü”nde düzenlediği “Bitez Mandalina Festivali” vardı Bodrum’da.
Bitez Belediyesi, bu yıl 7’nci ve son kez yaptı festivali. Çünkü çıkarılan yasayla birlikte Bitez Belediyesi tarih oldu, o nedenle Bitez Belediye Başkanı, bu yıl Bodrum Belediye Başkanı’na teslim etti, festivalin mandalinadan yapılan anahtarını…
Bu yılki festivalin “Mandalina elçisi” Bitez’de 6 dönüm arazi içinde evi ve mandalina bahçesi olan Yonca Evcimik’ti.
Evcimik de bu yüzden Bodrumluların karşısına, Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Bayan mandalina” kıyafetiyle çıktı.
Bodrum İskele Meydanı’nda yapıldı 7’nci Bitez Mandalina Festivali’nin açılışı… Develerin sırtındaki kasalar içinde getirildi meydana Bodrum’un meşhur çekirdekli mandalinası.
Bodrum’da emekli hayatı yaşayanların, ki çoğu kadındı, bir hayli ilgi gösterdiği açılışta Evcimik, “Bodrum Mandalina Festivali”ni anında “uluslararası” yaptı.
Nasıl mı?
Yazın metrekareye birkaç insanın düştüğü, kışın ise billboardların bile boş kaldığı Bodrum’da tatile gelen iki Alman, kalabalığı görüp “Ne oluyor burada?” diye dalınca İskele Meydanı’na Evcimik, “Almanlar da katıldı aramıza ve artık uluslararası oldu Bodrum Mandalina Festivali” dedi.
Evcimik’in yaptığı bu espri, aslında Türkiye’de başına “uluslararası” yazınca festivalin uluslararası olduğunu sananlara güzel bir göndermeydi…

İSKENDER PALA’NIN “MİHMANDAR”I

Satın aldığım ya da okuduğum kitapların tarzları bellidir.
Biyografi, nehir söyleşi ve araştırmadır benim ilgi alanıma girenler.
İskender Pala’nın son kitabı “Mihmandar”ı okumaya başladıktan sonra yeni bir tür daha katıldı listeme, o da tarihi roman…
Pala, her gün binlerce insanın kabri önünde Allah’a yakardığı Eyüp Sultan’ın romanını yazdı, ama bu işi tek başına yapmadı.
Kitabın teşekkür bölümünden anlıyoruz ki Pala, alanında uzman doçentlere, profesörlere de danışarak yazdı Eyüp Sultan’ın hayatını. Tam 28 kişi Pala’nın kitabı yazarken az veya çok destek aldığı insan sayısı…
Eyüp Belediyesi’nin ilçedeki öğretmen ve öğrencilere hediye etmek üzere satın aldığı kitabın Eyüp Kültür Sarayı’ndaki tanıtımında İskender Pala’ya imzalatıp aldığım 384 sayfalık kitabın henüz yarısındayım ve Eyüp Sultan’a dair bugüne kadar bilmediğim birçok şeyi öğrendim.

GAZETECİLERİN HABER ANILARI

Cuma akşamı Ümraniye Belediyesi’nin “Dünya Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle hazırladığı bir kitabın daha tanıtımına katıldım.
“Unutulur Gibi Değildi” adlı kitabın tek yazarı yoktu.
Onlarca yazarı olan bir kitap bu…
140 gazetecinin birbirinden ilginç haber anıları var “Unutulur Gibi Değil”de…
Kitabı henüz okuyamadım, ama içindeki anılardan bir kısmını biliyorum.
Çünkü Cevahir Otel’deki gecede kitapta anılarını yazanlar kürsüye çıkıp, yazdıklarını anlattılar.
Onlardan biri de benim…
Çoğunluğu polis adliye muhabirliğinden gelme basın mensuplarının anlattıklarını dinlerken, bizde niye hiçbir televizyoncu böyle bir belgesel dizi yapmayı akıl etmez diye geçti içimden…
“TV izleyicileri onca dizi varken, gazetecilerin haber anılarını niye izlesin ki?” diyenler olabilir.
Onlara vereceğim yanıt şudur:
İlginç olan her şey, her zaman ilgi görür, yeter ki iyi işlensin…
Ayrıca şunu da unutmamak gerekir, hiçbir senaryo, gerçekten daha ilginç değildir…

GÜNÜN SÖZÜ
“Dilin kemiği yoktur, ama bir vuruşta devirdiği insan çoktur.”