5 AĞUSTOS 2021 PERŞEMBE  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

Sorsan hepsi, “Her birey düşüncelerini özgürce ifade edebilmeli” der, ama aralarında sanatçıların da olduğu geniş bir kitlenin maalesef karşı fikre tahammülü sıfır.
Yangınların bir türlü söndürülememesi üzerine sosyal medyada başlatılan ‘Help Turkey, Global Call’ kampanyasına çoğu ünlü katıldı. Sadece dört ünlü, kendilerine özgü gerekçelerle bu paylaşımı yapmadığını açıkladı. İşte o ünlüler ve gerekçeleri:

Şehrazat: “Ağırıma gitti bu yurt dışı yardım çağrısı.
Onun için paylaşmayacağım.”
Nilgün Belgün: “Benim de ağırıma gitti, ben de paylaşmayacağım.”
Nilüfer: “Benim içime sinmedi, paylaşmadım. Türkiye’nin dünyaya karşı böylesine aciz durumda görünmesi benim milli duygularımı yaralıyor. Bunu yapacaksa diplomatik yolla devlet yapmalıdır diye düşünüyorum.”
Mehmet Ali Erbil: “Kimseye ihtiyacımız yok. Başımızda devletimiz var.”
Fikir özgürlüğünün yılmaz savunucuları, ‘Help Turkey, Global Call’ çağrısını paylaşmayan dört ünlüyü sosyal medyada linç etti.
‘Düşünce özgürlüğü’nü istemek insani bir hak, ama farklı düşüncelere bu denli tahammülsüzlükse ayıp.

Bu açıklama kimin ayıbı?

‘Help Turkey, Global Call’ çağrısı içine sinmediği için paylaşmadığını beyan edince aldığı tepkiler canını sıkmış olacak ki Nilüfer sosyal medyasından şu açıklamayı yaptı:
“Ulusça çok sıkıntılı ve zor günlerden geçiyoruz. Vatanımız, ormanlarımız yanıyor ve hepimizin içini yakıyor. Ömrümüz boyunca vergi verdiğimiz devletin, böyle bir durumda halkını, vatanını, ormanını koruması gerektiğini ve bu durumda uluslararası yardım talebinin devletin görevi olduğunu
belirtmek istedim.
Tam 49 yıldır tanıdığınız bir sanatçı olarak Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine bağlılığımı bilirsiniz. Bu değerlerimin hiçbir menfaat karşılığı değişmeyeceğini bilmenizi istiyorum. Birbirimizi yanlış anladık. Üzdük, üzüldük.”
Nilüfer’in bu açıklamayı yapmak zorunda kalması ayıbı kimin?
‘Düşünce özgürlüğünü’ sadece kendileri için isteyen, ama farklı fikirlere tahammülü olmayanların…

OLMAZ OLSUN BÖYLE YARDIM!

Eski radyocu ve şarkı sözü yazarı Şebnem Sungur, sosyal medyasından paylaştı:

“Bir Manavgatlı köylümüz diyor ki, ‘Bize yardım ve erzak getirmeniz utandırmıyor, ama verirken video’ya çekmeniz çok utandırıyor.”Sosyal medyada bir tarama yapın görürsünüz, yangın mağdurlarını utandıranları…

WIKIPEDIA VE TWITTER’IN BİLGİ KİRLİLİĞİYLE SAVAŞI

“Wikipedia artık güvenilir bilgi kaynağı değil. Çünkü bazı kullanıcılar tarafından propaganda aracına dönüştürüldü. Kamuoyunun düşüncesini etkilemek amacıyla Wikipedia’da istedikleri metinleri girmeleri için maaşlı personel çalıştıran büyük şirketler var.”
Ülkemiz aleyhinde doğru olmayan metinleri kaldırmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin uzunca bir süre erişim yasağı koyduğu dünyanın en büyük ‘Özgür Ansiklopedisi’nin artık güvenilir bilgi kaynağı olmadığını söyleyen kim?
Wikipedia kurucusu Dr. Larry Sanger, geçtiğimiz ay yaptı bu itirafı. Sanger, Wikipedia’da uğraştıkları en büyük sorunun bu olduğunu da ekledi.
Hafta içinde Twitter, platformdaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için ünlü AP ve Reuters ile anlaşma imzaladığını açıkladı.
Bunları alt alta koyduğumuzda ortaya çıkan gerçek şu: Wikipedia gibi Twitter da yalan – yanlış bilgilerin yayılmasına ve insanların kandırılmasına artık daha fazla aracılık etmek istemiyor. Bizdeki yalan makinelerinin sosyal medyadaki mesaileriyse aralıksız sürüyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“Tahta diye küçümsenen Pinokyo’nun bile yalan söylerken burnu uzuyordu. Ya şimdiki insanların; yüzü bile kızarmıyor.” (Paulo Coelho)