8 Mart 2022 Salı  –  Milliyet Cadde  –  Alice

Kurucularından olduğu başkanlık ve CEO’luk görevlerinde bulunduğu Twitter’dan ayrılıp, Medium’u kuran Amerikalı Evan Clark Williams’ı izledim, Morgan Freeman’ın sunduğu belgeselde…

İlk yıllarında internetin herkesin bir sesi olacağına, bireyleri ve toplumu daha akıllı yapıp, iyi fikirler ve gerçekleri ortaya çıkaracağına inandığını söyleyen Williams, Twitter’ı hangi amaçla kurduklarını ise şöyle anlattı:

“Twitter’ı kurduğumuzda mümkün olduğunca çok insanı birbirine bağlamayı ve bilginin mümkün olduğunca özgür akmasını istiyorduk.

Birçok insanın bunu doğru yönde kullanacağı varsayımıyla tabii. Bu doğru, ama iyi insanlar için onu bozabilecek kötü oyunculara karşı yeterince iyi tasarlamamıştık. Gerçek dünyayla karşılaştırıp, şöyle diyorum, ‘Çoğu insanın iyi olduğuna inansanız da yine de evden çıkarken kapıyı kilitleyebilirsiniz.’

Yani internet iyi bir şey, ama kötü yanları da var. Zamanla şunu öğrendik ki internette ödüllendirilen şey ilgi. İnsanlar ilginin kalitesini, bilgilerin doğruluğunu ödüllendirmiyor.”

ANA VATANINI UNUTMADI

Mila Kunis, Ukrayna doğumlu, ama artık üç yaşında gittiği ABD vatandaşı.

Rus ordusunun Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonundan sonra anlaşıldı ki 38 yaşındaki oyuncu doğduğu toprakları unutmadı.

Mila Kunis ve eşi Ashton Kutcher, Ukrayna’ya 3 milyon dolar bağış yapmakla yetinmeyip, bir de ‘GoFoundMe’ platformunu kurarak, zor durumdaki Ukraynalılar için yardım kampanyası başlattı.

Kampanya ile 30 milyon dolar bağış toplamayı başaran Mila Kunis, bu amaçla eşiyle birlikte kamera karşısına geçip, sosyal medyada paylaştığı video’da şunları söyledi:

“1983’te Ukrayna’nın Chernivtsi şehrinde doğdum. 1991’de Amerika’ya geldim ve kendimi her zaman bir Amerikalı olarak gördüm. Gururlu bir Amerikalı. Bu ülkenin benim ve ailem için yaptığı her şeyi seviyorum, ama bugün Ukraynalı olmaktan hiç bu kadar gurur duymadım.

Aynı video’da Ashton Kutcher de eşi Mila Kunis için, “Ukraynalı biriyle evli olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Birçok insanın doğduğu yerle doyduğu yer farklı. Yeni vatanında nasıl bir konfor sahibi olursa olsun, insan Mila Kunis gibi ana vatanını unutmamalı.

KİTAPTA TARİHİ REKOR

İstanbul Uluslararası Yayıncılık Haftası başladı. 72 ülkeden 332, Türkiye’den 223 yayıncının katılımıyla başlayan etkinlik için düzenlenen basın toplantısında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, ülkemizin yayıncılıkta geldiği noktayı şöyle anlattı:

“Türkiye, uluslararası yayıncılık sektöründe en hızlı mesafe kaydeden ülkelerden biri. Türkiye, hâlihazırda Orta Doğu ve Balkanlar başta olmak üzere uluslararası yayıncılıkta bölgesel bir merkez haline geldi. 2021’de ücretsiz dağıtılanların dışında 87 bin 231 başlık altında 438 milyon 679 bin 864 adet kitap basıldı. Böylelikle hem başlık hem de üretilen kitap adedi olarak tarihi bir rekor kırıldı.”

Pandemi yılında umut veren bir tablo bu… Türkiye keşke günün birinde satılan ve okunan kitap sayılarında da rekorlar kırsa…

GÜNÜN SÖZÜ

“Bu devirde duyguları olan birinin iyi olabilmesi mümkün mü?” (Tolstoy)