MİLLİYET – 12 MART 2014 ÇARŞAMBA  –  ALİCE

28 yıllık MESAM tarihinde ilk kez oluyor bu… 1986 yılında kurulan ve müzik dünyasının en büyük telif birliği MESAM’ı 22 Mart’ta yapılacak 13. Olağan Genel Kurul’a üyelerinin seçtiği Yönetim Kurulu değil, mahkemenin atadığı üç kişilik kayyum götürüyor.
Neden mi?
İşte MESAM’ın internet sitesinde “Kamuoyuna duyuru” başlığıyla yayınlanan mahkeme kararı ve buna dair açıklama:
“İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 25 Şubat 2014 tarihinde aldığı kararla MESAM Yönetim Kurulu’nun 27.12.2013 tarihli 8. Olağanüstü Genel Kurulu’nda alınan kararların uygulanmasının durdurulması yönünde verilen İhtiyati Tedbir Kararı’nı kaldırmış, 22 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan 13. Olağan Genel Kurulu’nda seçilecek yeni Yönetim Kurulu’nun göreve başlama tarihine kadar aşağıdaki isimleri MESAM Tüzüğü’nde verilen Yönetim Kurulu görev ve yetkilerine haiz olmak üzere atamıştır:
Prof. Dr. Tekin Memiş (MESAM Yönetim Kurulu Başkanı)
Prof. Dr. Savaş Bozbel (MESAM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
Doç. Dr. Abdullah Özkan (Yönetim Kurulu Üyesi/Sayman)
Fikri mülkiyet haklarının korunmasında çok önemli bir görev üstlenen MESAM’ın demokratik bir seçim süreci geçirmesi ve kurumsal kimliğinin zarar görmemesi için Yönetim Kurulumuzun elinden gelen gayreti göstereceğini, kamuoyuna ve değerli MESAM üyelerine saygıyla duyururuz.”
MESAM’da Arif Sağ başkanlığındaki yönetimle muhalefet arasındaki kavgalara dair çok şey yazdım şimdiye kadar.
Sonuçta konuya yargı el koydu.
Görünen o ki, 22 Mart’ta tansiyonu çok yüksek bir Genel Kurul bekliyor sadece kendi üyelerinin değil CISAC’ın verdiği yetkiyle 181 ülkenin müzik eseri sahiplerinin de telif haklarını takip eden MESAM’ı…

ORHAN BABA’NIN MESAM REÇETESİ

1995-2010 yılları arasında MESAM’da yöneticilik yapan Orhan Gencebay’la konuştum konuyu…
Çünkü son dönem MESAM’da görev almayan Orhan Gencebay, bu kez göreve talip…
Neden mi?
İşte nedenleri:
“Müzik dünyası tam manasıyla dibe vurmuş durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bekleyen ve internetten korsan müzik indiren ya da dinleyenlere 2 bin ila 50 bin lira arasında cezayı gerektiren Telif Kanunu’ndaki düzenlemeler çıkmadıkça, telif birlikleri tek çatı altında lisanslama ve tahsilata geçmedikçe ve Türkiye’de telif işi gelişmiş ülkelerin seviyesine gelmedikçe kurtuluşu yok sektörün. Müzik için yatırılan paralar geri gelmedikçe sektör yeni yatırımlar yapamaz, yeteri kadar yeni eser üretilemez oldu.
2013’te Türkiye’de, albüm satışları ve teliflerden giren toplam para 120 milyon lira.
Yunanistan’ın 2012’deki müzikten telif geliri ne kadar biliyor musun?
130 milyon euro…
Bizim nüfusumuz 76 milyon, Yunanistan’ın 8.5 milyon, ama telif gelirleri bizim üç katımız…
Müzik sektöründe söz yazarı, besteci, yapımcı ve yorumcu olarak Allah’a şükür iyi para kazanmış insanlardan biriyim. Ama buna rağmen kenara çekilip, sektörün iyice dibe vurmasını seyredecek değilim. Müzik eseri üreten, ama karşılığını alamadığı için geçim sıkıntısı çeken insanların sorumluluğu var üstümde. O yüzden MESAM’da yeniden göreve talibim. Başkan hevesim yok, birikimlerimi müzik sektörüne aktarmak için Yönetim Kurulu üyeliği istiyorum. Kimsenin adamı değilim. Ben haktan, adaletten yanayım. Ben Orhan Baba’yım…
MESAM’ın asil üyelerini de bu Genel Kurul’a gelip meslek birliklerine sahip çıkmaya davet ediyorum. MESAM kimsenin malı değildir. MESAM, besteci, söz yazarı, aranjör ve yayımcıların bir araya gelerek kurduğu bir hak mücadelesi örgütüdür. MESAM, kendi kişisel hevesleri, husumetleri için kullanmak isteyenlerin eline bırakılmayacak kadar değerlidir. MESAM, birilerinin kendilerine imtiyaz devşirebildiği bir istismar kapısı değildir. MESAM müzik emekçilerinin geleceğidir.”
Yıllardır tanırım, hiç bu kadar hırslı görmemiştim “Orhan Baba”yı…

GÜNÜN SÖZÜ
“Kula kulluk etme! Unutma ki sen de kulsun. Kimseye gerektiğinden fazla önem verme. Yoksa unutulursun. (Necip Fazıl)