5 Haziran 2022 Pazar – Milliyet – Alice
2 Ağustos 2008’de aramızdan ayrılan dizi yapımcısı ve şarkıcı Osman Yağmurdereli, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek gecede anılacak.
23 Haziran Perşembe akşamı AKM Türk Telekom Opera Salonu’ndaki gece için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un davetlilere gönderdiği davetiyede yazılan şu:
“Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Sanatçıya Vefa ve Anma Konserleri’ kapsamında aramızdan ayrılışının 14’üncü yıldönümünde kıymetli sanatçımız merhum Osman Yağmurdereli anısına gerçekleştirilecek özel konsere katılımlarınızı dilerim.”
Osman Yağmurdereli’nin eşi Esin Yağmurdereli’ye sordum gecede neler olacağını ve kimlerin sahne alacağını.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AKM yönetiminin organize ettiği gecede TRT Müzik tarafından hazırlanan Osman Yağmurdereli belgeselinin yayınlanacağını anlatan Esin Yağmurdereli, şunları söyledi:
“Benden sahnede olmasını istediğim sanatçıların listesini istediler. 11 kişinin ismini verdim. Bildiğim kadarıyla şu ana kadar Safiye Soyman, Ozan Orhan, Umut Akyürek kesin, diğerlerini de Kültür ve Turizm Bakanlığı önümüzdeki günlerde belirleyecek.”
İnfluencer reklamlarını yapay zeka takip edecek
Mevcut kanunlar, sanal alemdeki hızlı değişimin karşısında yetersiz kalıyor mu?
Evet…
Peki kanunlardaki boşluklardan yararlanıp vergi kaçıranların, tüketicileri kandıranların önüne geçmek mümkün mü?
Evet…
Maliye Bakanlığı, sosyal medyadan ciddi para kazananlardan vergi almaya başladı mı?
Evet, ama hala vergi ödememek için her türlü sahtekarlığı yapanlar var…
Para karşılığı şirket ve ürün reklamı yapan influencer’lar “Vergimi ödüyorum, artık kimse bana karışamaz” diyebilir mi?
Hayır.
Gelir beyanında bulunup, vergisini ödemek kadar, influencer’ların tüketicileri kandırmamaları da gerekiyor.
Bu kişilerin inisiyatifine bırakılacak bir şey mi?
Hayır…
O yüzdendir ki birçok medeni ülkede olduğu gibi bizde de tüketicilerin haklarını koruyan kurumlar var.
AA’nın haberine göre, Reklam Kurulu ile Reklam Özdenetim Kurulu, sosyal medya reklamlarının tüketicilere doğru ve yanıltıcı olmayan şekilde ulaşması amacıyla “Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zekâ ile Taranması Projesi”ni hayata geçirdi.
Şahane bir haber bu…
Sosyal medya hesaplarının reklam içeriklerini tarayacak yapay zekanın saptadığı ihlaller ilgili kurum kurullarca cezalandırılacak.
İlginç bir “şarkımı çaldın” davası bu… Mariah Carey, 1994’te çıkan albümündeki meşhur Noel şarkısı “All I Want for Christmas Is You” için 2022 yılında Andy Stone tarafından mahkemeye verildi.
Neden mi?
Country pop grubu Vince Vance & the Valiants ile Vince Vance olarak sahne alan Stone, New Orleans Federal Mahkemesi’de açtığı davada eserini izinsiz kullandıkları için Mariah Carey ve Sony Music Entertainment şirketinden en az 20 milyon dolar tazminat talep etti.
ABD basınında çıkan haberlere göre Carey ve Stone’un şarkıları arasında söz ve melodi farkı söz konusu. Buna rağmen davacı Carey’nin Noel şarkısıyla 1993 yılında birçok mecrada çalınan eserinin aynı olduğu kanaatinde. Çünkü Andy Stone, dava dilekçesinde Mariah Carey sahneye çıkmadan çok önce şarkıyı 1989’da Nashville’de birlikte kaydettiklerini iddia etti.
Mariah Carey’nin efsane Noel şarkısını albümünde okumasının üstünden 28 yıl geçtikten sonra Andy Stone’un harekete geçip telif davası açıp 20 milyon dolar istemesi ilginç.
Bakalım ABD yargısı ne karar verecek bu davada.
GÜNÜN SÖZÜ
“Namerde muhtaç olmayacak ve ömrünü tamamlayacak şekilde bir ekmek parası lazım. Bunun fazlası fazladır.” (Neşet Ertaş)