20 Aralık 2022 Salı  –  Milliyet Cadde  –  Alice

Shakira, sadece bir şarkıcı değil, 2010 FIFA Dünya Kupası’nın resmi şarkısı ‘Waka Waka’yı (Afrika’nın Bu Zamanı) söyleyen, 2011 yılından 2022’ye kadar İspanyol futbolcu Pique ile ilişkisi olan ve ondan iki çocuk dünyaya getiren bir kadın… Dünya Kupası’na ve futbola yabancı olmayan Shakira, 2022 Dünya Kupası’nı kazanacak takımın belli olacağı gün attığı bir tweet’le de farkını gösterdi:

“Bugün Dünya Kupası finalinde, sahadaki oyuncuların ve tüm dünyanın, sadece kadın hakları lehine konuştuğu için ölüm cezasına çarptırılan Amir Nasr adında bir futbolcu ve insan olduğunu hatırlamasını istiyorum.

Umarım neyin önemli olduğunu hatırlamak için kalplerimizde bir dakikadan fazla sessizlik olur, neyin adil olduğunu haykıran birden fazla ses birleşir.”

Twitter’da 53 milyondan fazla takipçisi olan Shakira’nın, İranlı futbolcunun fotoğrafını da paylaştığı iki tweet, kısa sürede yüz binlerce beğeni ve destek yorumu aldı.

Umarım Shakira’nın bu çağrısı işe yarar ve İran’da ahlak polisi tarafından gözaltındayken Mahsa Amini’nin ölümüyle ilgili ülkede çıkan protestoların ardından idama çarptırılan Amir Nasr Azadani’nin infazına engel olur.

TWITTER’IN BAŞKANI BİR ANKETLE GİDER Mİ?

18 Aralık’taki ‘Elon Musk Twitter’ın müşteri temsilcisi gibi’ başlıklı yazımın son cümlesi şuydu:

“Forbes’a göre serveti 174 milyar dolar olan Elon Musk’ın patronluğu bir yana bırakıp, Twitter’ın çağrı merkezi elemanı veya müşteri temsilcisi gibi çalışmaya ne kadar devam edeceğini merak ediyorum.”

44 milyar dolar verip, aldığı Twitter’ı adeta oyuncağı gibi kullanan Elon Musk’ın kendisini etiketleyen herkese cevap yetiştirmesinin sürdürülebilir olmadığını yazdığım gün ilginç şeyler gelişti.

Birincisi Twitter, bir tweet’in hangi cihazdan atıldığını gösteren özelliğini kaldırdı. Böylece Elon Musk, sorun yaşadığı iPhone’dan intikamını almış oldu.

İkincisi Twitter, Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr ve Post gibi sosyal ağların tanıtımını yapan içerikleri kaldırma kararı aldı. Twitter artık diğer sosyal medya platformlarının ücretsiz tanıtımına izin vermeyecek.

Elon Musk, aynı gün Twitter’da kendisi için bir anket başlattı. Musk’un “Twitter Başkanı olarak istifa etmeli miyim?” anketine katılan 17.5 milyondan fazla kullanıcının yüzde 57’si “Evet” dedi.

İşin başında çıkacak sonuca uyacağını ilan eden Elon Musk’ın 44 milyar dolar ödeyip, üstlendiği başkanlık görevinden bir anketle gidecek olması ilginç değil mi?

SHAKIRA’DAN DÜNYAYA AMIR NASR ÇAĞRISI‘TİKTOK GENÇLERİ APTALLAŞTIRIYOR’

Le Figaro’da bilhassa gençler arasında çok yaygın olan sosyal medya platformu TikTok hakkında ilginç bir analiz haber okudum.

“Çin, sosyal ağ TikTok ile çocuklarını nasıl koruyor ve bizimkiler nasıl aptallaşıyor?” başlıklı analiz yazısında özetle anlatılan şu:

“TikTok’un Çin ve uluslararası versiyonu arasındaki farklar bir soruyu gündeme getiriyor:

Gençliğin yabancı yumuşak güç tarafından aptallaştırılması…

Onların TikTok versiyonunda, 14 yaşın altındaysanız size evde yapabileceğiniz deneyler, müze turları, vatanseverlik veya eğitim video’ları gösteriliyor. Ve kullanımı günde 40 dakika ile sınırlandırılıyor. TikTok’un bu sürümünü dünyanın geri kalanına yayınlamıyorlar. Teknolojinin gençlerin gelişimini etkilediğini biliyorlar. O yüzden kendi iç pazarları için uygun görmedikleri versiyonu, dünyaya satmakta bir sakınca görmüyorlar.”

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro bile böyle bir konuyu gündeme taşıyıp, TikTok’un Fransız gençleri nasıl sarmalına aldığını ve bunun yarattığı tehlikeleri tartışırken temennim; benzer çalışmanın bizde de olması… Çünkü TikTok bizde sadece gençler arasında değil, Anadolu’da da çok yaygın…

GÜNÜN SÖZÜ

“Tabağına yiyebileceğin kadar yemek, hayatına sevebileceğin kadar insan al. İsrafın lüzumu yok.” (Marlynn Longston)