14 Ocak 2024 Pazar  –  Milliyet  –  Alice

Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde bölücü terör örgütünün saldırısıyla dokuz şehit verdik.

Dokuz eve ateş düştü.

Türkiye’nin yüreği bir kez daha yandı…

Aynı akşam emekli askerler yine haber kanallarında değerli (!) görüşlerini arz etmeye başladı…

Milli Savunma Bakanlığı Sözcüsünün, daha yeni yaptığı şu çağrıya rağmen:

“Ekranlarda konuşan emekli askerlerin bilgileri çok eski. Eskiden PKK ile mücadele edilen Gabar’da artık petrol çıkarıyoruz. Terör örgütüyle mücadele artık sınır ötesinde.”

Muhalif haber kanallarının davet ettiği emekli subayların çoğu iktidar karşıtı olabilir, ama bu onların siyaset uğruna büyük resme bakmadan analiz yapmalarını engellememeli.

TSK’ya yıllarını vermiş emekli bir subayın böyle bir günde, “PKK ülke dışına çıkarıldı, ama bir şey değişmedi. Zayiat vermeye devam ediyoruz. Şehitlerin yerlerine kimler hangi mülakatlardan geçerek TSK’ya alınıyor?” diye sormasına ne demeli?

Gündem bu mu?

Şehitlerimiz üzerinden iktidar eleştirisi yapanlardan biri de büyük resme bakıp, gerçeği dile getirmedi:

ABD, PKK’ya TIR’lar dolusu silah ve eğitim verdi. NATO müttefikimiz, PKK ve YPG ordusunu tüm teçhizat ve ağır silahlarla donattı. Askerimiz Kuzey Irak’ta ve Suriye’de ABD ile savaşıyor aslında… Sadece ABD değil, güneyimizde bir Kürt devleti kurulmasını isteyen birçok ülke var terör örgütünün arkasında…

Ne bu gerçeği dile getirdiler ne de emekli korgeneral ve siyasetçi Engin Alan gibi yaptılar. Alan ne mi yaptı?

X hesabından şunları yazdı:

“Bölgeyi ve araziyi bilmeden eline değnek alıp ekran ekran gezen her şeyi bilenlerden olmam. Dört yıl görev yaptığım o bölgeyi karış karış biliyorum. Neden, niçin, nasıl oldu? Sadece devlet bilgi, görüş ve düşüncelerimize ihtiyaç duyarsa söyleriz. Aksi takdirde hiçbir yerde ukalalık etmez, televizyon ekranlarında ahkâm kesmeyiz.”

‘The Simpsons’ kehanetinin sırrı

1989’dan beri Amerikan toplumunun eleştirel portresini sunan animasyon dizisi ‘Simpsonlar’daki bazı sahnelerin yıllar sonra gerçekten yaşanması senaristlerin geleceği okuma becerisi mi, yoksa tesadüf mü?

YouTube’da yayın yapan Chuppl, bu konuyu masaya yatırdı. Televizyon tarihinin en uzun soluklu işlerinden olan dizinin gizemini ‘Simpsonlar Komplosu: Geleceği Nasıl Tahmin Ediyorlar?’ başlığı altında irdeleyen Chuppl, yazar ekibinin eğitimlerine dikkat çekti:

“The Simpsons dizisinin yazım ekibi büyük ölçüde matematikten sosyal bilimlere kadar çeşitli alanlarda çok iyi eğitimli. En doğru tahminler de matematik okuyan yazarlardan geliyor.”

Senaristlerden Al Jean, dizinin geleceğini tahmin ettiği iddialarına karşı daha temkinli:

“Trump’ın başkan olması, Brezilya’nın Dünya Kupası’nı kazanması gibi diğer şeylerin çoğu bilinçli tahminler. Trump, 90’lı yıllarda başkan olmayı düşünüyordu.

Dünya Kupası’nda da favoriler her zaman değişkenlik gösterebilir. Yani tahmin ettiklerimiz aslında herkesin öngörebileceği şeyler.”

Jean’e göre, dizinin yaptığı tahminlerin bir kısmı tesadüfi.

1997’deki bir bölümde, Kovid-19’a benzer bir salgın hastalığın konu edilmesinin rastlantısal olduğunu söyleyen senarist, “Çin’den gelen kutuda virüs taşıyan bir sinek vardı. Bu, gerçekte olabilecek bir şey değil, sadece bir komedi unsuru olarak kullanılmıştı” dedi.

Ekrandaki 32 sezonda; Trump’ın başkanlığı, Disney ve Fox’un birleşmesi, denizaltı felaketleri ve akıllı saatler gibi olayları yıllar öncesinden işleyen dizi bakalım, “Onu da bildiler” dedirtmeye devam edecek mi?

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsan kalbinde ne taşıyorsa, dünyaya bakınca da onu görür.” (Goethe)