12 ŞUBAT 2019 SALI – MİLLİYET CADDE – ALİCE
Melda Davran’ın Mona’dan çıkan ‘Kız Gücü Hikayeleri’ni bir solukta okudum. Çünkü kitap, en sevdiğim tür olan biyografi… Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze yaptıklarıyla topluma ışık tutan 40 kadının verdikleri savaşı nasıl kazandıklarının özeti var. Kimler mi Türkiye’den ışık tutan 40 kadın?
Afife Jale, Aslı Erdoğan, Aysel Gürel, Ayşe Kulin, Azra Erhat, Bahriye Üçok, Betül Mardin, Bilge Olgaç, Denizkızı Eftalya, Duygu Asena, Fatma Aliye, Füraye Koral, Güher-Süher Pekinel, Gülriz Sururi, Halet Çambel, Halide Edip Adıvar, Leyla Gencer, Maryam Şahinyan, Melek Kobra, Meral Okay, Mina Urgan, Muazzez İlmiye Çığ, Müzeyyen Senar, Nene Hatun, Nermin Abadan Unat, Nezihe Muhiddin, Nihal Yeniobalı, Piyale Madra, Sabiha Gökçen, Safiye Ayla, Safiye Erol, Semiha Berksoy, Suat Derviş, Şafak Pavey, Tezer Ünlü, Thilda Kemal, Türkan Saylan, Ümmiye Koçak ve Yıldız Kenter.
Ertuğrul Özkök, eser için “40 kadın arasında Ayşe Arman da olmalıydı” diye yazdığına göre demek ki, herkesin “Topluma ışık tutan kadınlar” listesi farklı. Olabilir. Keşke liste daha da uzun olsaydı. Keşke Türkiye’ye ışık tutan kadınların sayısı onlarla değil, binlerle ifade edilse. Yeni kuşaklar, onların başarı öykülerini okuyup, rol model bellese…
Yazıma ancak birkaçını sığdırabildiğim 40 kadından hepimizin öğreneceği çok şey var çünkü.
İşte onlardan birkaçı:
39 yıllık kısa ömrünü Müslüman kadınların sahneye çıkması için mücadeleyle geçiren, Selahattin Pınar’a ‘Nereden Sevdim O Zalim Kadını’nı besteleten ‘sanat fedaisi’ Afife Jale…
25 yıl yayınevlerinin kapısından eli boş dönen Ayşe Kulin’in ilk öyküsü 43 yaşında kitap olduktan sonra Türkiye’nin en çok okunan yazarı olması…
Halide Edip Adıvar, Fatma Aliye, Bahriye Üçok, Nermin Abadan Unat, Nezihe Muhiddin ve Duygu Asena’nın kadın hakları için verdikleri savaş…
Nete Hatun ve Sabiha Gökçen’in ülkeleri için yaptıkları kahramanlıklar…
Gençler, şöhret ve para için kendini paralayanları değil, eylemleri, söylemleri, yazdıkları ve yaptıklarıyla topluma ışık tutan bu kadınları kendine rol model almalı.
ÜNLÜ ERKEKLERİN SİLAHLARI VE ESKİ EŞLERİN ENDİŞELERİ
Ünlülerin silah bulundurma ve taşıma merakı, hangi gerekçelerle ruhsat aldıkları ayrı bir tartışma konusu.
Ruhsatlı silah sahibi ünlü erkeklerin eşlerinden boşanma aşamasında veya sonrasında bu nedenle şikayete konu olmaları ise güncel bir konu.
Yedi yıllık evliliklerini bitirme kararı alan Nagehan-Necati Şaşmaz, açtıkları karşılıklı davalarla birbirlerinden çeşitli miktarlarda tazminat talep etti.
İstanbul Anadolu Aile Mahkemesi, Nagehan Şaşmaz’ın talebi üzerine oyuncu hakkında altı ay uzaklaştırma kararı verdi. Mahkeme ayrıca Şaşmaz’ın bulundurma ve taşıma ruhsatlı silahlarını polise teslim etmesine karar verdi.
Hande Bermek, 2018’in son aylarında eski eşi Murat Başoğlu hakkında kendisini darp ettirdiği ve tehdit ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Bodrum Cumhuriyet Savcılığı, Başoğlu hakkında yedi yıl hapis istemiyle dava açtı.
Bermek, ay başında yargıya bir kez daha başvurdu. Bu kez, hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen kendisini tehdit eden Başoğlu’nun ruhsatlı silahların elinden alınmasını talep etti.
Bodrum’daki mahkemeden şu ana kadar Başoğlu’nun silahlarını polise teslim etmesi konusunda bir karar çıkmadı.
Bodrum Cumhuriyet Savcılığı, sunucu hakkında darp ve tehditten dava açtığında, İstanbul’daki mahkemenin verdiği kararın aynısını alıp, Başoğlu’nun ruhsatlı silahlarına el koysaydı, Bermek yeni bir talepte bulunur muydu?
GÜNÜN SÖZÜ
“Tırmanmayı göze alan zirvenin hazzını yaşar.” (Dan Millman)