MİLLİYET TELEVİZYON – 23 ŞUBAT 2013 CUMARTESİ  –  ALİCE

“Hangi illerde, kaç hanede ölçüm yapılıyor?” diye sorsan “Şey… Kem – küm”den başka laf edemeyeceklerin “reyting uzmanı” kesilip, yorum yaptığı bir ülkede yaşıyoruz.
Değerli fikirlerini(!) ziyan etmeden önce bi dur, araştır, TNS’nin paneli hakkında bilgi edin, ondan sonra TRT’nin sisteme niye dahil olduğu hakkında yorum yap…Bunları da beceremiyorsan ara TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’i sor ona, “Daha düne kadar SBT ile yolumuza devam edeceğiz diyordunuz, ne oldu da TNS’ye de girdiniz?” diye…
Onu yapma, bunu yapma, kulaktan dolma, yalan yanlış bilgilerle salla!
“Biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus adam sansınlar” diyen atalarımız, keşke “bilmeden yazanlar” için de iki laf etseydi!

TRT’nin istediği buydu
TRT ayrıldığında reytingleri AGB Nielsen ölçüyordu.
TİAK A.Ş. onu gönderdi, TNS ile anlaştı.
TNS, sıfırdan yeni haneler bulup, ölçüm yapmaya başladı.
Bu hanelerin hepsi 20 bin ve üstü nüfusun yaşadığı yerlerdeydi.
RTÜK Kanunu 20 bin sınırını kaldırdı, artık Türkiye’nin her yeri ölçüm sahası.
Bu, “Bizim ülkenin her yerinde erişimimiz var, ama çoğu kanalın yok. 20 bin ve üstü nüfusun yaşadığı yerlerde ölçüm yapılması bize haksızlık” diyen TRT yönetiminin istediği bir şeydi.
Üstüne üstlük ölçümlere şaibe karışınca da AGB’den çıktı TRT.

Neler değişti, neler?
TRT’nin ayrılmasından sonra reyting ölçüm şirketi ve sistemi değişti.
TİAK A.Ş.’nin ortaklarından olan TRT, istediği şartlar oluşunca yeniden dahil oldu sisteme…
4 Şubat 2013 tarihi itibarıyla TNS, 3.405 hanede yapıyor reyting ölçümünü…
“Pek yakında” her gün net 3.500 hanede yapılacak ölçüm.
Üstelik bu ölçümler eskiden olduğu gibi sadece 20 bin ve üstü yerleşim yerlerinden değil, yeni RTÜK Kanunu uyarınca nüfusa bakılmaksızın Türkiye’de televizyon izlenen her yerden yapılacak.
TNS reyting ölçümüne başlamadan Türkiye’nin SES’i değiştirilmişti. RTÜK Kanunu’yla reyting ölçümü yapılan evren de değişti ve genişledi… Merhum Necmettin Erbakan’ın dediği gibi, “Kadayıfın altı kızarmıştı, üstü de kızardı” şimdi.
Bir Çin atasözü, “Sular yükselince karıncalar balıklara yem olur, sular çekilince karıncalar balıkları yer” der…
Reytingteki değişimin özeti budur.
Bilmem anlatabildim mi?

‘Brit Awards’ nasıl değişti?

İngiltere’nin ünlü müzik ödülleri “Brit Awards”ı bu yıl kimler kazanmış diye göz atarken The Sun’daki haberde, ödül dikkatimi çekti.
Şarkıcıların havaya kaldırdıkları ödül bana hiç tanıdık gelmedi.
Yanılıp – yanılmadığımı anlamanın tek yolu vardı, “Brit Awards 2012”nin ödül töreninden sonra medyaya yansıyan fotoğraflara gözatmak…
Google’da yaptığım görsel taramadan sonra yanılmadığımı anladım.
Çünkü iki ödül arasında bir hayli fark vardı.
“Brit Awards”ın eski ödüllerine baktım, onlar da farklı… 2010 yılına kadar müziğin en iyilerini bronz ya da altın kaplama havasındaki heykelciklerle ödüllendiren İngilizler, 2011’den sonra ödülü renklendirdi.
2012’de İngiltere’nin bayrağıyla süslenen heykelcik, bu yıl bambaşka bir havaya büründü ve ortaya pop bir görüntü çıktı.

‘20 Dakika’ hâlâ sınırda

Bir aylık reyting karnesini yayınlayıp, bu gidişle işi zor diye yorum yaptığım Star TV’nin “20 Dakika” dizisiyle ilgili yeni bir yazı yazmak farz oldu.
Çünkü dizinin reytinglerinde “kılpayı” da olsa bir yükseliş söz konusu…
Dizinin “Tüm seyirciler”de durumu kötü. Reyting sıralamasında değil ilk üçe, ilk 5’e bile giremiyor.
“Total”e oranla AB reytingi iyi. Daha doğrusu sınırda…
Peki bu reytingler bu diziyi yaşatır mı?
Başka kanalda olsa zor ama bu dizi Star TV’de devam eder.
Neden mi?
Nedeni şu:
Star TV’nin yönetimi seviyor bu projeyi.

‘20 Dakika’nın 8 haftalık karnesi

Oyunu da eğlenceli

Kanal D’nin sevilen yarışma programı “Ben Bilmem Eşim Bilir”in bilgisayar oyunu da çıktı. “Ben Bilmem Eşim Bilir”in ilginç yarışma etaplarından biri olan “bar masası”nı 16 – 20 Şubat tarihleri arasında tam 38 bin 952 kişi iPad ve iPhone’una indirip oynadı.
Appstore’dan ücretsiz indirilen oyun.kanald.com.tr ve ’www.oyuncu.comdan http://www.oyuncu.com’dan bedava oynanan oyunlar serisine yakında “Topuklu Ayakkabı”, “Acı Biber Yeme” ve “Tabak Taşıma” da eklenecek.
“Ben Bilmem Eşim Bilir”in yarışması gibi oyunu da renkli.
Şayet oyunu indiren abone erkekse, yaptığı her hamlede kadın, oyunu indiren abone kadınsa bu kez erkek partnerden onu motive edecek sözler duyuluyor fondan…

“15 Saniye” ile STV’de

Yıllarca birçok televizyon programı ve yarışmada yapımcı olarak görev yapan Haluk Ergün, epeydir ekranlarda bir şey yapmıyordu.
Ergün, tam da istediği gibi format bir yarışma buluyor ama bunu yayınlayacak kanal bulmakta zorlanıyordu.
Deyim yerindeyse bazı kanallarda iş direkten dönüyordu…
Haluk Ergün, sonunda Türkiye haklarını satın aldığı “Clockwise” adlı yarışma programını yapacak bir kanal buldu.
“15 Saniye” adlı yarışmanın sunuculuğu için Rüştü Erata ile anlaşan Ergün, programın STV’de hafta içi her gün haber öncesinde ekrana geleceğini söyledi.
“15 Saniye”, sunucunun yarışmacıya peş peşe 5 soru yönelttiği, yarışmacının doğru cevaplarla kazandığı parayla finale çıktığı bir yarışma.
Her sorunun birden çok doğru cevabı olması da işin çabası…Yarışmacı final sorusunu bilirse parayı alıyor, bilemezse stüdyodan eli boş ayrılıyor.