26 NİSAN 2018 PERŞEMBE – MİLLİYET CADDE – ALİCE
“Türkler kitap okumuyor. Nüfusumuz artıyor ama kitap okuma oranları artmıyor, azalıyor.” “Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 dolar, Türkiye’de ise bu rakam 10 doların altında.” “Türkiye’de her 100 kişiden, sadece 4-5 kişi kitap okuyor.”
“Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, 173 ülke arasında 86’ncı sırada.”
Yıllardır duymaya ve okumaya alıştığımız ezber buydu… Şimdiye kadar açıklanan veriler de bu tezi doğrular nitelikteydi. Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), 15 Avrupa ülkesinin 2008-2015 yılları arasında ortalama kitap okuma süresini açıkladı ve bir ezber daha bozuldu. Eurostat’ın raporuna göre, kitap okumaya en çok zaman ayıran Avrupa ülkesi 13 dakikayla Estonya, en az ayıransa iki dakikayla Fransa. Türkiye, günde yedi dakikalık kitap okuma ortalamasıyla birçok Avrupa ülkesinin önünde. Yıllardır insanları “Kitap okumuyor” diye eleştirilen Türkiye’nin, Belçika, Hollanda, İngiltere, Sırbistan, Romanya, Avusturya, İtalya ve Fransa’yı geride bırakması ilginç değil mi? Ya düne kadar yapılan açıklamalar ve yayınlanan istatistikler doğru değil ya da Eurostat’ın verileri…
CUMALİ GİTTİ, TAKIM DİRİLDİ
10 Şubat’ta başlayan ‘Survivor’a 10 haftada 15 yarışmacı veda etti. ‘Gönüllüler’den adaya veda eden yarışmacı sayısı 11, ‘Ünlüler’den (Allstar) ise dört kişi gitti…
Yarışmacılardan birkaçı sakatlık veya ada şartlarına uyum sağlayamadığı için ayrıldı, diğerleriyse SMS oylamasıyla elendi. ‘Allstar’dan Nagihan, gönüllü olarak ‘Gönüllüler’e geçmesine rağmen takımın mağlubiyet serisi devam edince, Acun Ilıcalı duruma el koydu. ‘Allstar’dan birkaç ismi ‘Gönüllüler’e kaydırması da kötü gidişi önlemeye yetmedi. ‘Ünlüler’, sadece dokunulmazlık değil, ödül oyunlarının tümünü kazanmaya devam etti.
Ne zaman ki ‘Ünlüler’ (Allstar) yarışmacılarının, puanı garantilemek için karşılarına aday gösterdiği Cumali elendi, ‘Gönüllüler’de işler değişti. ‘Zayıf halka’ Cumali’den kurtulan ‘Gönüllüler’ oyun üstüne oyun kazanmaya başladı. ‘Ünlüler’, galip geldiklerinde ‘Gönüllüler’e fark atıyordu. Bu da yarışmaya olan ilgiyi azaltıyordu. ‘Gönüllüler’ ise ‘Ünlüler’e karşı birçok oyunu kıl payı farkla kazanmaya başlayınca, ‘Survivor’ yeniden izlenir hale geldi.
SİTEYE HIRSIZ GİRDİ, PAMUK ELLER CEBE!
Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi, sitelerde oturan milyonları ilgilendiren emsal olacak bir karar verdi. Hırsızlık mağduru ev sahibi, gerekli güvenlik tedbirlerini almadıkları için 52 bin TL’lik altınının çalınmasından site yönetimini ve güvenlik şirketini sorumlu görüp, dava açtı. Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi, davacı lehine karar verdi. Dosya temyize gitti. Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi, sitedeki hırsızlık olaylarında gerekli tedbiri almayan yöneticileri sorumlu tuttu ve yerel mahkemenin kararını onayladı. Yargıtay’ın, bu ‘emsal kararı’, adeta bayram ettirdi ‘yurdum insanı’na.
Ağlanacak haline güler mi insan? Yargıtay’ın verdiği bu karar, soyulana yarar ama site sakinlerine zarar…
Nasıl mı?
Bu olayda evi soyulan daire sahibine 52 bin TL’yi yöneticiler cebinden öderse bir daha kim cesaret eder site yöneticiliğine? Söz konusu zarar, daire sahiplerinden toplanan aidatlarla mı karşılanacak? “Olur mu öyle şey? Gerekli tedbiri almayan yönetim ve güvenlik karşılamalı” dediğinizi duyar gibiyim. O zaman sitenin güvenliğini sağlayanlar, hizmetlerinin devamı için o ölçüde zam talep eder. İki durumda da sitede oturanların üzerine aidatların yanında bir de ‘hırsızlık fonu’ biner. Yargıtay, vatandaşları hırsızlığa karşı ev sigortası yaptırmak yerine, verdiği bu kararla site yönetimlerini ‘hırsızlık fonu’ yaratmaya mecbur etti.
GÜNÜN SÖZÜ
İyi dostlar, iyi kitaplar, bir de huzurlu bir vicdan: İşte ideal hayat… (Mark Twain)