12 OCAK 2020 PAZAR  –  MİLLİYET CADDE – ALİCE

Twitter, acayip bir kısır döngüye girdi. Marjinal bir yobaz linçleme, magazin figürleri üzerinden yapılan yüzeysel popülist toplumsal çözümlemeler, gerçekleşmemiş olayları yaşanmış gibi anlatarak, komedi üretme çabası, başkasının cehaleti üzerinden bilgelik taslama gayreti.”

Kaan Sekban’ın bu tweet’ini okuyunca, bir akşam sonra DasDas’taki gösterisini izlemeye karar verdim.

Üç saat güldüren küfürsüz komedi
Neden mi?

Çünkü, günümüz Türkiye’sindeki toplumsal cinnete bu denli eleştiri getiren komedyenin gösterisi tam benlik diye düşündüm.

Gösteriye izleyince, insanların ‘Kaan Sekban Saçmalar’a bu denli neden ilgi gösterdiğini, biletlerinin satışa çıkar çıkmaz niye tükendiğini anladım.
2020’nin ilk, toplamda 144’üncü gösterisini DasDas’ta yapan Sekban, üç saat kaldı sahnede.

Komedyen, ilk 1.5 saatlik bölümde izleyicilere 10 yıllık bankacılık maceralarını, 1.5 saatlik ikinci yarıda şov dünyasında yaşadıklarını anlattı. Sekban’ın izleyenleri kahkahaya boğan üç saatlik gösterisinde, ne argo vardı ne de küfür…

“O da hayatın gerçeği; küfürsüz komedi mi olur?” diyenlere tavsiyem, Sekban’ı izlemeleri…

Onun, bankada kendini vazgeçilmez sandığı bir dönemde zam istemeye gittiği müdürünün blöfünü görünce, nasıl işsiz kaldığı, hüsranla biten oyunculuk sevdası, cep telefonuyla Facebook’ta yaptığı canlı yayınlar ve ‘Tebrikler Kovuldun’ kitabına dair anlattıkları çok eğlenceliydi.

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ EKRANLARDA NE İZLİYOR?

Üç saat güldüren küfürsüz komedi

Radyo Televizyon Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yaptırdığı ‘Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması’nın ortaya koyduğu sonuçlar ilginç.26 ildeki 99 okulda 3 bin 29 ortaokul öğrencisiyle yapılan araştırma, bu yaş grubundaki çocukların çizgi film ve çocuk programlarını değil, dizi, film, canlı spor müsabakaları ve spor programlarını izlediğini ortaya koydu. İşte sonuçlar:

Dizi: Yüzde 51.

5Film: Yüzde 41

Spor müsabakası/ Programı: Yüzde 28

Çizgi film/Çocuk programı: Yüzde 11.

2100 öğrenciden 53.2’sinin televizyonda hiç çizgi film ve çocuk programı izlemediğini beyan eden ortaokul kuşağının belgesel karnesi şöyle:

Düzenli belgesel izleyen:  Yüzde 21.5

Hiç belgesel izlemem:  Yüzde 32.9

Eğitim programı izleyen:  Yüzde 20.7

Eğitim programı izlemeyen: Yüzde 39

Ortaokul öğrencilerinin hiç tercih etmediği program türlerinde ilk sırada açık oturumlar, ikinci sırada ise magazin, üçüncü sırada ise çizgi filmler var. Araştırmaya katılan öğrencilerin yarısından fazlası, hiç çizgi film ve çocuk programı izlemediğini beyan etti ki, bence üzerinde durulması gereken önemli bir konu bu.

SOSYAL MEDYADAKİ HER ŞEYE İNANMAYIN!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuk olduğu Habertürk TV’deki canlı yayını izlemesem, sosyal medyadaki sazanlardan biri olabilirdim.

Üç saat güldüren küfürsüz komedi

Diden Arslan Yılmaz’ın moderatörlüğündeki canlı yayında Nagehan Alçı, İmamoğlu’nun Kanal İstanbul’a karşı çıkma gerekçesi için, “Siz o zaman maliyete itiraz ediyorsunuz” deyince, Başkan müdahale etti:

“Nagehan Hanım, bir tanesi, (Kanal İstanbul’a itiraz gerekçesini kastediyor) yapmayın ya… Ne maliyeti? Ben en başta dedim ki maliyeti attım çöpe.”

Bu diyalog sosyal medyaya, “Kanal İstanbul üzerine konuşan Ekrem İmamoğlu’ndan Nagehan Alçı’ya: Nagehan Hanım bitanesi yapmayın ya…” diye yansıyınca, kıyamet koptu. İşi, “Aman Dilek İmamoğlu duymasın”a getirenler bile oldu.

Canlı yayını izleyen onca insanın tanık olduğu sözlerin anında saptırılması, bize bir kez daha şunu gösterdi.

Görmediğiniz, duymadığınız ve doğruluğuna yüzde 100 inanmadığınız bu tür paylaşımlara asla itibar edip, aldanan olmayın.

GÜNÜN SÖZÜ

“Zaman ‘insan’dır… İnsan iyi ise zaman da iyidir;  insan kötüyse, zaman da kötüdür.” (Aşık Paşa)