MİLLİYET – 6 ŞUBAT 2016 CUMARTESİ  –  ALİCE

fft16_mf6589600Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile önceki akşam Ümraniye Trabzon Park’taki yemekte bir araya geldik. Üyesi olduğum Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği’nin (TİAB) Fevzi Usta’daki yemeğinde eski bakanlardan Osman Pepe, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra 80 civarında TİAB üyesi vardı. Bunların çoğu müteahhit, sanayici yani işadamıydı.

TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu, “İş dünyası; asgari ücretin 1.300 liraya çıkmasının işverene getirdiği maliyet yükünü değil, terörün ne zaman biteceğini merak ediyor. Sizden moralimizi yükseltecek bir şeyler duyabilir miyiz?” diyerek mikrofonu Soylu’ya verdi.

Soylu önce, katıldığı her şehit cenazesinde ocaklarına ateş düşenlerin vakur duruşları ve sessiz çığlığına tanık olduğunu söyledi.

‘Bahar’a az kaldı!

Soylu, ardından da hükümetin terörle mücadeledeki kararlılığını ve başarısını anlattı:

“Cumartesi günü Muş’a gitme kararı aldık. Çünkü bunların (PKK) sözde ilk ‘özerklik’ ilan ettikleri yer Muş’un Varto ilçesiydi. Daha yeni Varto’daydım. O günlerden bugüne Varto’da çok şey değişti. Herkes rahat, herkes ticaretini yapabiliyor. Dün sokağa çıkmaktan imtina edenlerin şehri Varto, kışın daha sakin olmasına rağmen cıvıl cıvıldı. Onlara şunu dedim. Kış sert geçiyor ama bahar güzel geçecek. Hiç merak etmeyin. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bu terör belasından milletimizi kurtaracağız.”

Türkiye’nin avantajı

Soylu’nun 30 dakika süren konuşmasında dikkat çektiği bir başka konu da Türkiye’nin konumu ve önemiydi.

“Bir taraftan, Avrupa elini açmış güvenli bir enerji yolu ve gaz bekliyor. Diğer taraftan, Doğu ile Batı arasındaki en güvenilir geçiş güzergâhı ve genç nüfus potansiyeline sahibiz” diyen Soylu, iki hafta önce katıldığı Paris’te Çalışma Bakanları Toplantısı’nda Japon meslektaşının söylediklerinin önümüzdeki 50-100 yılın perspektifini ortaya koyduğuna dikkat çekti:

“Japon meslektaşım, ’Bugün 123 milyonuz. 50 yıl sonra nüfusumuz 50 milyona düşecek’ dedi. Japonya’yla ilgili bir bilgi daha:

2050’de her 100 kişiden 40’ı 65 yaşın üzerinde olacak. Şayet bir ülkede yaşlı bezi, çocuk bezinden daha çok satılıyorsa o ülke için tehlike çanları çalmaya başlamıştır. İnsan kaynağı açısından Doğu’muzdan nitelik, Batı’dan da nicelik olarak üstünüz.”

 

HERKESE BİR EVİN DÜŞTÜĞÜ TRABZON
Süleyman Soylu, doğma büyüme İstanbullu ama Oflu bir ailenin oğlu ve Trabzon milletvekili. Soylu’nun TİAB’daki yemekte Trabzon’a dair verdiği bir bilgi hepimizi şaşırttı. Soylu, “Bilmiyorum bu rakamı daha önce duydunuz mu? 680 bin ev, 780 bin nüfus var Trabzon’da. Neredeyse herkese bir evin düştüğü bir yer” dedi.

Körfez’den Trabzon’a yılda uçakla 500 bin Arap turistin geldiğini biliyordum ama Trabzon’da kişi başına neredeyse bir evin düştüğünü bilmiyordum. Müteahhit ihraç eden Trabzon’da insanlar bir ev şehirde, bir ev köyde, bir ev yaylada yapınca demek ki böylesine ilginç bir konut yoğunluğu çıkmış ortaya.

GÜNÜN SÖZÜ

Eğer bir kadın yürekten ağlıyorsa, ağlatan onun kalbine ulaşmış demektir. (Paul Auster)